StoryEditorOCM
ZabavaNevjerojatna priča

Pjevač Mladen Tomić: Strina mi je uzela nevinost, ljubio sam Hanku Paldum, a udvarao mi se i Giorgio Armani, ali nije me zanimao...

Piše Dada Batinić/SD
22. lipnja 2022. - 20:54

Zovu ga posljednjim sarajevskim boemom, o njemu se trenutačno snima film, nastupao je na PINK televiziji i festivalima narodne glazbe, pjevao na svim kontinentima osim u Africi, a iako u Makarskoj živi već 26 godina, Mladen Tomić (74) još je uvijek relativno nepoznat široj makarskoj i dalmatinskoj javnosti, donosi Slobodna Dalmacija. 

– Poznajem gotovo cijelu novokomponiranu estradu jer se pjevanjem bavim cijeli život. Surađivao sam s Nazifom Gljivom i ostalim poznatim glazbenim imenima, a kad sam bio mladić, Hanka Paldum mi je kratko vrijeme bila djevojka. I sad se ponekad sretnemo na nastupima.

Morski vuk

Gdje najčešće pjevate i kako se spremate za nastup?

– Najčešće nastupam u Srbiji jer se novokomponirana glazba slabo sluša u Hrvatskoj. Formu održavam plivanjem u moru i svaki dan sam na plaži bez obzira na vrijeme ili godišnje doba. Ovdašnji poznanici me zovu "morski vuk".


image

Naslovnica Mladenove ploče u izdanju Jugotona

,


Kad ste i gdje započeli glazbenu karijeru?

– Neimaština me natjerala da s 14 godina pjevam po kafanama. Rođen sam na periferiji Sarajeva, a dvije krave i malo zemlje mojim roditeljima nije bilo dovoljno za prehraniti troje djece. Kao dječak bio sam stalno gladan. Usprkos tome, pjevao sam i svirao u frulicu vodeći krave na pašu, a profesoru Stanku Kihi, koji je živio u kući do naše, dugujem veliku zahvalnost jer je nagovorio moju majku da me da u muzičku školu.

Dvije godine sam svirao klavir i obou, a onda sam morao prekinuti s puhaćim instrumentom jer mi je zbog neuhranjenosti falilo snage. Imao sam oko 30 kilograma. Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu završio sam klavir, a 1970. sam nastupio na festivalu "Ilidža" s pjesmom "Gordana" i osvojio treću nagradu. U to vrijeme je ilidžanski festival privlačio mnoga estradna imena, poput Tome Zdravkovića, Tozovca i drugih. Snimio sam oko dvadesetak singlica, a "Crveni karanfili" su bili moj najveći hit.

Nastupao sam po hotelima diljem Jugoslavije, a 1981. godine, u hotelu "Argentina" u Dubrovniku, upoznao sam svoju buduću suprugu, Annu Bagley, koja je bila direktni potomak carske dinastije Romanov. Tad je bila udovica, imala je 74 godine i izgledala odlično te sam uskoro postao njezin osmi muž.

image
Ivo Ravlić/Cropix


Vjenčali smo se u Monte Carlu, a ja sam se u potpunosti posvetio njoj. Živjeli smo skupa sve do njezine smrti, a u tih dvadesetak godina često smo mijenjali mjesto boravka, od Pariza, Beča, Milana, do Floride, New Yorka... Anna je rado putovala, a posjedovala je nekretnine diljem svijeta. Još uvijek imam stan u Beču, koji iznajmljujem, kao i stan u New Yorku, no najradije boravim u Makarskoj. Od svih mjesta na kojima sam bio, ovdašnja klima mi najviše prija.

Udovica Bagley

Jesu li vas oduvijek privlačile starije žene ili je udovica Bagley imala ono nešto?

– Oduvijek su me privlačile starije i njegovane dame. Mlađe djevojke traže novac i bogatstvo, a starije gospođe više uživaju u životu jer svaka misli da joj je to zadnje. Ne znam odakle datira ta ljubav prema starijim gospođama. Kad mi je bilo 16 godina, strina mi je oduzela nevinost. To je bila druga supruga moga strica, živjeli su blizu nas i imali su jednu kravu koju su držali u našoj staji. Jednom prilikom, nakon što smo uveli krave u staju, rekla mi je: – Hajde, Mladene!

Nisam znao što treba, ona mi je pokazala. Stidio sam se, bio sam dijete. Strina je zauvijek ostala moja prva ljubav i nisam je zaboravio čak ni kad sam bio s Annom. Veza između mene i strine trajala je sljedećih 48 godina. Od nje sam napravio damu, a i ona sama je bila temperamentna i vedra duha.

Često smo se čuli telefonom, pomagao sam joj i financijski jer je imala troje djece, a za našu vezu su znali svi. Majka mi je govorila: "Mladene, jesi ti normalan?" A ja bih odgovarao: "Šta ću kad sam se zaljubio!" Strina je umrla u 89. godini, a zadnji put smo bili skupa kad joj je bilo 88. Lijepa mi je strina bila!

Imate li djece ili ste uvijek bili s gospođama starije dobi?

– Strina je tri puta abortirala dok je bila sa mnom, a prošao sam i dva abortusa s drugim ženama. Imao bih petero djece sad, no ne žalim ni za čime.

Jeste li trenutačno u vezi?

– Već petnaest godina zaljubljen sam u jednu gospođu iz Makarske, no ona me neće. Inače, u Makarskoj nema puno dama, bar ne onoga kalibra i stila na koji sam navikao. Ponekad odem posjetiti sestru u Beograd i čini mi se da su tamošnje gospođe uređenije i njegovanije te s više manira. Volio bih imati nekoga uz sebe jer sam jako privržen partnerici, no teško je naći pravu osobu.


image
Ivo Ravlić/Cropix


Znam da većina ljudi ne odobrava moj izbor, no ja sam volio žene i one su voljele mene. Doduše, voljeli su me i muškarci, no nikad se nisam upuštao u takve veze. Dok sam sa suprugom bio u Milanu na modnoj reviji, udvarao mi se i Armani. Modnom industrijom su tad vladali gay muškarci. Vjerojatno je i sad tako.

Mlade bez manira

Jesu li za vas interes pokazivale i mlađe žene?

– Bilo je i toga. Odvedem je na krstarenje, a ona po palubi gleda mlađe muškarce. Mlađe žene najčešće nemaju manira i loše foliraju. Moj izbor su ipak otmjene gospođe, a kad vidim ženu koja mi se sviđa, pozovem je na večeru i izlazak. Zašto da ne? Jednom se živi!

Mladen Tomić je, poput njegovih žena, uvijek u najboljim godinama i čvrsto vjeruje da iako "život ide svojim tokom dalje, crvenih će karanfila biti", piše Slobodna Dalmacija. 

17. travanj 2024 05:15