StoryEditorOCM
ZabavaPovećajte unos

Nedostatak proteina u prehrani dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, ovih šest simptoma ukazuje da vam fale

Piše dv
17. listopada 2023. - 16:11

Proteini su vrlo važni za normalno funkcioniranje našeg organizma. Oni su građevni blokovi naših mišića, kože, enzima i hormona te igraju važnu ulogu u svim živim stanicama u tijelu.

Njihov nedostatak dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, dok nizak unos proteina također može biti zabrinjavajući jer može uzrokovati suptilne promjene u vašem tijelu tijekom vremena, piše klix.ba.

Ovo su neki od najčešćih simptoma koji mogu ukazivati ​​na nedostatak proteina.

Masna jetra

Masna jetra jedan je od uobičajenih simptoma nedostatka proteina u tijelu. Ako se ne liječi, stanje se može razviti u bolest masne jetre, uzrokujući upalu, ožiljke na jetri i moguće zatajenje jetre. Masna jetra je često stanje kod pretilih ljudi, kao i kod onih koji konzumiraju puno alkohola.

Problemi s kožom, kosom i noktima

Nedostatak proteina često ostavlja tragove na koži, kosi i noktima koji se većinom sastoje od proteina. Stoga je moguće perutanje ili pucanje kože, crvenilo i mrlje depigmentirane kože. Prorijeđena kosa, blijeda boja kose, gubitak kose (alopecija) i lomljivi nokti također su uobičajeni simptomi.

Gubitak mišićne mase

Vaši mišići pohranjuju većinu proteina u vašem tijelu. Pri nedostatku proteina u prehrani tijelo pokušava uzeti proteine ​​iz skeletnih mišića kako bi očuvalo važnija tkiva i tjelesne funkcije. Kao rezultat toga, nedostatak proteina dovodi do gubitka mišića tijekom vremena.

Veći rizik od prijeloma kostiju

Mišići nisu jedino tkivo na koje utječe nizak unos proteina. Vaše kosti su također ugrožene. Nedovoljna konzumacija proteina može oslabiti vaše kosti i povećati rizik od prijeloma.

Zaustavljen rast

Protein je također neophodan za rast tijela. Stoga je nedostatak ili nedostatnost posebno štetan za djecu čija tijela u rastu zahtijevaju stalnu opskrbu.

Veći apetit i unos kalorija

Kada je vaš unos proteina neadekvatan, vaše tijelo pokušava obnoviti vaš status proteina povećavajući vaš apetit, potičući vas da pronađete nešto za jelo. Međutim, nedostatak proteina ne potiče besciljno želju za jelom, barem ne kod svih. Može selektivno povećati apetit ljudi za slanom hranom, koja je obično bogata proteinima.

01. svibanj 2024 19:58