StoryEditorOCM
ZabavaMASTERCHEF

Ne pati od izgleda, od odjeće, a obožavateljice luduju za njim. Kako se nosi s popularnošću i što o tome misli supruga? Riječ ima Melkior Bašić..

Piše Anita Matić/SD
13. studenog 2021. - 08:28

Malo koji član žirija u nekom showu je unio toliku pomutnju među gledateljicama kao što je to slučaj s Melkiorom Bašićem. Melkior je, dakako, član žirija Masterchefa, koji zajedno sa Stjepanom Vukadinom i Damirom Tomljanovićem vedri i oblači u ovom gastronatjecanju, koje je ove sezone privuklo i silno zanimljive kandidate, piše Slobodna Dalmacija.

Stoga nismo mogli odoljeti, a da razgovor s njim započnemo upravo na temu velike naklonosti koju je svojom pojavom izazvao među ljepšim spolom.

I na vašem Instagramu se mogu uočiti nekolicina onih koji pišu "Da sam znala tko će žirirat i ja bih se prijavila..." Je li vas to iznenadilo, možda opteretilo...Kako se nosite s tim pustim komplimentima? Je li vaša supruga možda pomalo ljubomorna zbog toga?
- Komplimenti svakom gode, ali u mom poslu je bitnije kako radiš nego kako izgledaš. Jasno mi je da je na televiziji to drukčije, ali moram priznati da su me iznenadili i zatekli takvi komentari kad je sve krenulo, jer nisam sebe nikad doživljavao na taj način. Ne provodim puno vremena pred ogledalom ni pred ormarom. Ne patim od izgleda ni odjeće, pa mi je to sve bilo malo čudno.

image
NOVA TV PRESS

Nosio bih se s time i bolje da nemam kolege u žiriju koji me stalno podsjećaju na to i zezaju na setu i brata, koji mi to nabija na nos. Drago mi je da bar nekoga veseli. Supruzi je to simpatično, i ona se često pridruži zezanju na moj račun.

Vaš životopis je vrlo dojmljiv, stažirali ste u Michelinovim restoranima U Francuskoj, kao food konzultant radili ste čak sa 96 kuhinja restorana, chef ste u prestižnom lošinjskom hotelu, a ne sumnjamo da će i ovaj show doprinijeti dodatnom razvoju vaše karijere? Kakvi su vaši planovi po tom pitanju i koji bi bio vaš kulinarski san?
- U profesionalnom smislu sam većinu planova koje sam zamislio do MasterChefa i ostvario. Što će biti nakon, vidjet ćemo.

Ako zamišljam idealni scenarij, onako kako inače zamišljamo što bi bilo da dobijemo na lotu, bio bi to mali intimni restoran s nekoliko stolova, dobrom glazbom i nepretencioznom hranom uz koju bi se ljudi družili, dijelili je, zabavljali se, stvarali uspomene, odlazili sretni i vraćali se zbog toga ponovno.

Dobri i loši dani


Radili ste sa brojnim klijentima...Koji je bio najzahtjevniji izazov s kojim ste se vi suočili u svojoj karijeri?
- Dalo bi ih se nabrojiti puno, uglavnom su svi vezani za nepredvidljive situacije u kuhinji u kojima morate zadržati hladnu glavu i reagirati u sekundi.

Koju bi, generalno gledajući, od 1 do 5 dali ocjenu ovogodišnjim kandidatima i zbog čega?

- Teško mi je generalizirati jer su svi bili posebni na svoj način. Kroz sezonu su imali uspona i padova, u jednom izazovu bi bili za čistu peticu, u drugom bi znali napraviti tanjure skoro za jedinicu, da nismo mogli vjerovati što su nam servirali. I u kuhinji kao i u životu ima dobrih i loših dana, dosta ovisi o raspoloženju i motiviranosti i to se često reflektiralo na njihovim tanjurima.

Ljudima u Dalmaciji, logično, najzanimljiviju su kandidati iz - Dalmacije. A ove godine zbilja ima vrlo zanimljivih natjecatelja, i karakterno i kulinarski...Frano, Gorana, Željka...Kojeg od njih bi, po svim svojim karakteristikama, izabrali da radi s vama u kuhinji?

- Svatko od njih je poseban na svoj način. Željka se profilirala kao majstorica za slatko, Goga bi me svojim idejama i kreativnošću često znala ugodno iznenaditi, a Frano je priča za sebe. Mogu se zamisliti kako radim sa svima koji dijele moju filozofiju i pristup u kuhinji, ako su vrijedni, motivirani i spremni na učenje i rad.

Znamo da naravno nećete otkriti imena, ali imate li svog favorita ili možda više njih za koje mislite da će pobijediti?
- Od samog početka snimanja nas trojica smo u svakom smo gledali potencijal koji bi ih mogao dovesti do finala. Od fokusa, organiziranosti, tehničkih vještina, kreativnosti… Neki su te svoje potencijale razvijali iz izazova u izazov, neki su zapeli po putu. Zanimljivo je pratiti taj njihov put od audicija preko MasterChef kuhinje i napredak koji pokazuju.

Osim kulinarstva, koje su još vaše životne strasti?
- Videoigrice, crtanje i stolarija kao hobiji koji me opuštaju i pune baterije, putovanja kao prilika da upoznam nove kulture kroz njihovu gastronomiju. Nažalost, u posljednje vrijeme nemam previše vremena za ni jedno od toga, ali trudim se. Mislim da bi svatko trebao imati neki ispušni ventil i vrijeme za sebe, a fizički rad ili bilo kakav rad rukama je za mene najbolja terapija.


Svježi krastavci

image
Mali intimni restoran s nekoliko stolova, dobrom glazbom i nepretencioznom hranom je ono što priželjkuje
 
NOVA TV PRESS


Kada ste gost u nekom restoranu, možete li se u potpunosti opustiti ili proradi "profesionalna deformacija" pa pomno gledate ubruse, izbor tanjura, prezentaciju jela ili...
Kako znate ha-ha... Trudim se isključiti „poslovnog“ Melkiora u takvim situacijama ali ne mogu si pomoći, dobro ste rekli da je to profesionalna deformacija. Nastojim se fokusirati samo na jelo i okuse ako me druge stvari „nažuljaju“, nisam kritičan i držim to za sebe. Cijenim svaki trud koji je uložen u pripremu hrane, pogotovo ako je krajnji rezultat dobar.

Koji restoran, a vjerujemo da ste, što kod nas, što u svijetu bili u popriličnom broju njih, ostavio najupečatljiviji dojam. I zbog čega?
- Restorani s Michelinovim zvjezdicama u kojima sam stažirao u Francuskoj. Svaki od njih je svoju dobio i više nego zasluženo. Rad u takvim kuhinjama, sa šefovima koji su ih omogućili, iskustvo je koje ću pamtiti cijeli život.

Postoji li hrana koju ne volite jesti?
- Svježi krastavci. Ne znam je li zbog teksture ili okusa koji mi je bezličan, ali ne mogu ih podnijeti.

Nedavno ste progovorili o problemima sa štitnjačom i naglom gubitku kilograma...Koliko ste prehranu prilagodili svom zdravstvenom problemu?
- Na hranu sam počeo drukčije gledati nakon dijagnoze. Do tada mi je bila sredstvo za rad i prehranjivanje usput, najčešće s nogu u pauzama na poslu.

Nakon što mi je organizam podivljao, promijenio sam pristup. Ne uskraćujem si ništa, ali nastojim jesti izbalansirano, ne preskakati obroke i što više koristiti blagodati sezonskih namirnica kojih u Hrvatskoj srećom još uvijek imamo u izobilju.

Je li Masterchef ispunio sva vaša očekivanja?
- Za sada da, nadam se da će tako i ostati.

30. travanj 2024 14:51