StoryEditorOCM
ZabavaTanja Radman

Nakon tri fantasy romana inspirirana Dubrovačkom Republikom, izdala je i četvrtu knjigu

Piše Lorita Vierda
26. siječnja 2024. - 21:32

Republika Kamena, Republika smrtnika i Republika tame trilogija je inspirirana Dubrovnikom. Fantasy kojeg se nije moglo prestati čitati napisala je Popovčanka Tanja Radman, spisateljica koja živi na relaciji Dubrovnik Zagreb, a sve ono što vaj kameni Grad jest potaknulo je na pisanje sjajnih triju knjiga. Tanja i dalje ne miruje, pa dok zime provodi u Zagrebu, a sezone u Dubrovniku, i dalje neumorno piše. Upravo je izdala interesantnu knjigu Hipnagogija, zbirku priča koje su koliko jedinstvene po temama, toliko i po prijelomu i uputama. dobro ste pročitali, ova knjiga ima upute kako je čitati. S obje strane.

Odakle ideja za takvo nesto?

-Prva je ideja bila podijeliti zbirku na običan način, s obzirom da su se priče mogle žanrovski podijeliti napola. Ali onda je Dubravko, grafički urednik, predložio da se poigramo s već osmišljenim konceptom zbirke čiji naslov predstavlja stanje između budnosti i sna, te snovolovke koja je zamišljena kao naslovnica. Sjajno je dizajnirao knjigu tako da se okreće po kratkoj strani, što bi simboliziralo upravo taj pad u san. Zato, jedna polovica zbirke nosi sedam stvarnih životnih priča i ukrašena je naslovnicom snovolovke koju mnogi imaju na zidovima kao ukras, što predstavlja ono stvarno, odnosno, budnost. Druga polovica nosi također sedam priča, ali u domeni SF-a i fantasy-a pa prikladno nosi naslovnicu magijski urešene snovolovke što predstavlja ono nestvarno, odnosno, san. U pitanju je, dakle, samo jedna knjiga, ali ostavlja dojam kao da su dvije.

image

Četvrta knjiga Tanje Rdman ‘Hipnagogija’

Dv/

Sad ste se okušali u kratkim pričama, koja je nit vodilja ili neki zajednički nazivnik, ima li ga uopće?

-Nit vodilja je bila želja da se okušam u kratkoj formi nakon desetljeća posvećenog pisanju i objavi romana, ali i da se okušam kao autor drugih žanrova s obzirom da sam isto desetljeće posvetila fantasy-u. Svjesna da ne čitaju svi spekulativnu fikciju, s ovom sam zbirkom željela pokazati čitateljima svoj spisateljski raspon. Moram priznati da me taj izlet u prepričavanje stvarnosti s kojom se svi možemo poistovjetiti ili simpatizirati, potaknuo da to činim češće.

Je li zbirka izašla iz vas onako od cuga ili ste je polako skupljali?

-Prošle godine, novogodišnja odluka mi je bila prijavljivati se na što više literarnih natječaja kako bih izbrusila zanat pisanja kratke forme. U nekoliko sam navrata izvrsno prošla, poput natječaja Knjižnica Grada Zagreba na kojem mi je priča ‘Hladovina’ završila u deset najboljih. Kako se broj priča koje sam pisala povećavao, tako sam ih objavljivala na web stranici da ne venu u ladici. Onda mi je jedna draga čitateljica iz Splita, Jelena, predložila da ih skupim u zbirku. Njoj sam i posvetila knjigu, kao i Vedranu, uredniku, ilustratoru i dobrome prijatelju koje me potaknuo na pisanje kratkih priča, jer da nije bilo njihovog bodrenja, ne bi ni bilo ‘Hipnagogije’.

image

Spisateljica tanja radman izdala je četvrtu knjigu nazvanu Hipnagogija

Domagoj Vinceković/

Fikcija je i ovaj put ono što vam se najviše sviđa?

-Da, vjerujem da ću, bez obzira na izlete u druge žanrovske vode, uvijek biti primarno pisac fikcije, točnije, spekulativne fikcije. Volim divlju, nesputanu, radosnu i šarenu maštu, a igranje s njome mi samo SF i fantasy dopuštaju.

Živite i dalje između Zagreba i Dubrovnika? Hoćete li se ikad odlučiti?

-Nakon deset uzastopnih godina života u Dubrovniku, zaželjela sam se promjene pa sam uspostavila mali kompromis sama sa sobom, provodeći šest mjeseci u jednome gradu, a šest u drugome. Tako je zadnje tri godine, a možda ispadne i konačno, vidjet ćemo. Engleska mi se već jako dugo sviđa, a tko zna kakva bi djela od toga nastala!

03. svibanj 2024 10:19