StoryEditorOCM
ZabavaSlano film days

Nakon Nortona, Coena i McDormand, na jedinstven događaj posvećen filmu opet stižu svjetske face

Piše Silvia Rudinović
22. svibnja 2024. - 13:12

Slano Film Days jedinstven je format događanja posvećenih filmu koji povezuje regionalne filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije, a organizatori imaju sjajne vijesti. Dani filma održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja, a poziv na sudjelovanje dobilo je ukupno 17 mladih filmskih umjetnika, koji će sudjelovati u filmskim razgovorima iz područja glume, režije ili kamere.

Kako to opisuju organizatori, oslobođeni natjecateljskog pritiska, mladi redatelji, glumci i snimateljice imaju priliku otvoreno razgovarati o kreativnom procesu stvaranja filmova sa svjetskim filmskim umjetnicima, dobitnicima najprestižnijih filmskih nagrada, koje s Mirsadom Purivatrom, osnivačem i autorom koncepta Slano Film Days, vežu dugogodišnja profesionalna suradnja i prijateljstvo. Još nije objavljeno tko od svjetskih filmskih umjetnika ove godine stiže u Slano. Purivatra je proteklih godina na jug Hrvatske doveo poznata lica kao što su Edward Notron, Joel Coen i Frances McDormand.

„Filmski autori svjetske reputacije imaju priliku dijeliti svoje iskustvo, ali se i inspirirati uz mlade talente koji pak imaju mogućnost izravnog susreta s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije, i to u prijateljskom i neformalnom ozračju. Na ovaj način doprinosimo osobnom i profesionalnom razvoju filmskih umjetnika u regiji‟, izjavio je Purivatra. 

Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko Primorje, zadovoljan je što Slano postaje domaćinom ovog događaja, uvjeren kako će unaprijediti kvalitetu kulturne ponude u Slanom.

Na Slano Film Days sudjelovat će osam glumica i glumaca, šest redateljica i redatelja te tri snimateljice: Goran Marković (glumac, Hrvatska), Milica Janevski (glumica, Srbija), Era Balaj (glumica, Kosovo), Saško Kočev (glumac, Sjeverna Makedonija), Anuša Kodelja (glumica, Slovenija), Lidija Kordić (glumica, Crna Gora), Boris Ler (glumac, Bosna i Hercegovina), Anita Ognjanović (glumica, Srbija), Hana Jušić (rediteljica, Hrvatska), Ivan Bakrač (reditelj, Crna Gora), Blerta Basholli (rediteljica, Kosovo), Dina Duma (rediteljica, Sjeverna Makedonija), Vladimir Tagić (reditelj, Srbija), Urša Menart (rediteljica, Slovenija), Dubravka Kurobasa (snimateljica, Hrvatska), Maja Radošević (snimateljica, Srbija) i Milica Drakulić (snimateljica, Srbija). 

15. lipanj 2024 22:19