StoryEditorOCM
ZabavaVIDEO

Medvjedi koji se odmaraju u cestu oduševili mnoge na društvenim mrežama, no priča nije toliko slatka

Piše Z.J./JL
7. prosinca 2023. - 07:23

Društvenim mrežama širi se snimka medvjeda uz cestu. Na jednoj, na kojoj piše da je nastala u Delnicama, vidimo medvjeda kako odmara, a na drugoj (gdje stoji da se radi o Ličkom Petrovom Selu), vidimo majku medvjedicu s mladuncem. No, iste se snimke pojavljuju s navedenim raznim lokacijama - neki tvrde da su nastale u Bugarskoj, Ukrajini, BIH...

Simpatični čupavac na prvoj snimci ne djeluje kao da mu nije dobro, što bi se u prvi mah moglo pomisliti, nego kao da se opušta, bez imalo straha. Leži tako na cesti, promatra vozača u automobilu koji je usporio i snima ga. Ne pokazuje ni najmanji strah, ne bježi, nego i dalje odmara na cesti. Na drugoj snimci vidimo mladog medvjeda, uz kojeg je majka.

Mnogi su napisali kako im ovo izgleda žalosno, jer bi medvjedi trebali spavati zimski san u doba kad je snijeg ovoliko napadao. No, Damir Skok iz ZOO Zagreb pojašnjava kako medvjedi zimi nisu u klasičnoj hibernaciji.

- U principu, oni se prije zime nastoje što više utoviti, a za hladnijeg vremena što manje kretati. Zimu provode u svom brlogu spavajući, ali to ne rade ako su zime blage i vani ima hrane. Što se tiče prilaženja automobilima, to rade samo ako su navikli da ih ljudi hrane. Takvo što se najčešće događa u nacionalnim parkovima i nije dobro za medvjede - smatra Skok.

27. travanj 2024 17:16