StoryEditorOCM
ZabavaNAKON 30 GODINA

’Lumbarajsko dite’ propjevalo i u spotu, udruga vinara i vinogradara Grk-Lumbarda odlučila joj udahnuti novi život i moderniji zvuk

Piše Dora Lozica
13. listopada 2022. - 19:04

Lumbarda, magično ribarsko naselje na istočnom rtu otoka Korčule, poznata je po stoljetnoj, autohtonoj sorti bijelog vina grk, još starijoj Lumbarajskoj psefizmi, ali i kao rasadnik umjetnika, poznatih kipara i slikara, a unatrag nekoliko desetljeća i pjevača. Sve su to objedinili u pjesmi Lumbarajsko dite koja je nastala prije gotovo 30 godina, a danas je novom obradom postala himna svih Lumbarjana.

Mladi entuzijasti

Pjesma Lumbarajsko dite nastala je 1994. godine tijekom rata, priča nam Ivan Šegedin, autor stihova i glazbe, legenda korčulanske glazbene scene i direktor najdugovječnijeg otočnog festivala zabavne glazbe Marko Polo Fest. Krateći neizvjesne dane na ratištu, Šegedin je razmišljao o pjeskovitom Lumbarajskom polju i ljepotama šarmatnog mjesta, inače rodnog mjesta njegove supruge, a onda je to pretočio u stihove. Pjesma je odma saživjela, osim što je s njom osvojio prvo mjesto publike 1997. na Festivalu u Opuzenu, Lumbarajsko dite postala je nezaobilazna pjesma svake svečanosti i fešte ne samo u Lumbardi, već i diljem otoka.

image

Frano Brčić ispred crkve svetog Roka iz pjesme

Screenshot

Budući da je mlada generacija lumbarjskih vinara okupljenih u Udrugu vinara i vinogradara Grk-Lumabrda odrasla na patriotskim stihovima pjesme, odlučili su udahnuti joj novi život i moderniji zvuk za što je posebno zaslužan predsjednik udruge i nagrađivani vinar Ivan Batistić Zure.

Šegedin je odmah pristao na ideju, a vinari su tražili nove pjevačke snage ne bi li aranžman legendarnog hita prilagodili modernim trendovima. Nisu morali dugo tražiti, pet fantastičnih i obrazovanih pjevača, redom Ante Nobilo, Frano Brčić, Marino Brčić, Marko Batistić i Roko Radovan okupljeni su pod nazivom Vokalisti Lumabrde, a inače su nekadašnji članovi lumbarajske klape Arti koja je kratko, ali uspješno, zablistala na klapskoj sceni osvojivši 2015. godine drugu nagradu stručnog žirija na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa.

image

Glasovito Lumbarajsko polje, domovina autohtone sorte grk

Screenshot

Uskoro se u priču uključuje i Općina Lumbarda kao i Turistička zajendica Lumbarde koji su prepoznali jedinstveni način promocije i brendiranja mjesta, a vinari nisu ništa prepuštali slučaju. Angažirali su poznatog glazbenika Lea Škaru, inače autora aranžmana za brojne hrvatske hitove, koji je napravio glazbenu i vokalnu obradu pjesme, a u njegovom su studiju Vokalisti Lumbarde snimili nove taktove.

”Pjesma nam je oduvijek bila draga jer je jedna od najljepših pjesama o našem mjestu, rado smo prihvatili poziv udruge vinara. Imali smo slobodu odlučiti tko će što pjevati, odabrali smo solaže koje smo onda međusobno rotirali, malo smo eksperimentirali, a vinarima se svidjelo. Zadovoljni smo kako je ispalo i nemamo zamjerki, sinergija na snimanju je bila sjajna, bilo je divno družiti se s nekadašnjim kolegama iz klape. Čak toliko da smo nakon snimanja otišli u Dugopolje na janjetinu gdje smo s guštom otpjevali pjesme koje smo nekad izvodili u Artima”, zadovoljno se prisjetio Ante Nobilo.

image

Ante Nobilo prilagodio je svoj solo oktavu niže

Screenshot

Izvrsna sinergija

Nakon što je snimljena obrada pjesme, krenuli su sa snimanjem spota. I tu su vinari birali najbolje pa su angažirali Pilot studio iz Splita koji se može pohvaliti suradnjom s poznatim bendovima i pjevačima poput TBF-a, Hladnog piva, Jelene Rozge i drugih. Prošle je nedjelje u lumbarajskom caffe baru Maestral održana pretpremijera spota koji će na televiziji biti premijerno prikazan 15. listopada u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro Hrvatska. Tražilo se mjesto više, a spot je popratio i gromoglasni pljesak.

”Priča je o lumbarajskoj dici, o grku i lozi, Lumbarda je prekrasna sama po sebi pa su i kadrovi spota takvi. Vokalisti se nalaze na različitim lokacijama i zajedno dolaze do stola na zajedničku večeru s vinarima. Postignuta je izvrsna sinergija koja u ovom slučaju nije floskula, svi su dali sve od sebe i to se vidi. Zadovoljan sam i bila mi je čast sudjelovati u ovom projektu, konačni proizvod pokazuje jednu novu dimenziju Lumbarde”, ističe zadovoljno direktor TZ Lumbarde Ante Šestanović.

27. veljača 2024 03:56