StoryEditorOCM
ZabavaVRIJEDNA NAGRADA

Luka Šerić dobitnik je plakete sa srebrnim znakom za najbolji rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine

Piše unidu.hr
3. prosinca 2020. - 18:15
Luka Šerić, student diplomskog studija Poslovna ekonomija, sudjelovao je na 6. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, 6th International Historic Cities Congress, koji se tradicionalno već šestu godinu održava u Solinu. S radom „Klapsko  pjevanje kao kulturni izričaj nematerijalne vrijednosti identiteta lokalnog kraja“ koji je pripremio u koautorstvu sa izv. prof. dr. sc. Iris Mihajlović, student je dobitnik Međunarodnog kulturno-turističkog priznanja Plautilla i plakete sa srebrnim znakom za najbolji rad studenta i mentora u domeni valorizacije kulturne baštine, a temeljem ocjena pisanih radova od strane recenzenata te ocjena usmene prezentacije – predavanja Klapsko pjevanje od strane Povjerenstva.

Poseban doprinos u radu sadržan je u stavljanju klapske pjesme u kontekst prostora i vremena, suprotstavljanju izvornosti i komercijalizacije koja bi kako navodi mogla utjecati na „gubitak velikog dijela spontane kreativnosti na kojoj se temeljio njezin smisao, poticanjem stvaranja novog sustava mjerila i vrijednosti“. Rad će biti objavljen u elektroničkoj formi zbornika radova kongresa 6th International Historic Cities Congress Solin 2020.

S ciljem poticanja susreta i dijeljenja iskustava vezano uz očuvanje, prevenciju i interpretaciju baštine povijesnih gradova u zemlji i inozemstvu ovaj kongres je prvi takav projekt u Hrvatskoj pod geslom „Meet, Share & Build“ a spojem znanosti i struke, okupio je ovogodišnje predavače iz Odjela za turizam Komiteta za turizam Sankt Petersburga (Rusija), Gradskog instituta za očuvanje spomenika Bratislave (Slovačka), Bruggea (Belgija), Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Arheološkog muzeja u Splitu, Arheološke zbirke Burnum (Nacionalni park Krka), Centra za odgovorni turizam Karlovac, Općine Ston, Muzeja grada Iloka, Istarske razvojne agencije te Splitsko-dalmatinske županije.

Organizator kongresa je Turistička zajednica grada Solina uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Javne ustanove u kulturi Zvonimir, Turističke zajednice grada Splita, Muzeja grada Splita, Arheološkog muzeja u Splitu te Općine Klis.  
23. svibanj 2024 02:49