StoryEditorOCM
ZabavaUspješna turneja

Linđov ‘totalni folklor‘ osvojio Austrijance, umjetnički ravnatelj Andrija Ivančan objašnjava: ‘ Cijeli je program jedna dinamična cjelina, nema prekida ni bisa...‘

Piše Lorita Vierda Foto:
9. travnja 2023. - 17:10

To se zove totalni folklor. Nema prekida, biseva, pljeska između točaka nastupa, zapravo, nema točaka, one se jednostavno pretapaju jedna u drugu i tako traje nastup u kontinuitetu.

-Premijerno smo to izveli na našoj turneji u Austriji i publika je apsolutno oduševljena, a takvim ćemo scenskim nastupom nastaviti dalje – sretno nam je prokomentirao Linđovu nedavnu mini-turneju po Austriji umjetnički ravnatelj Folklornog ansambla, hrvatski etnolog, polonist i etnokoreograf Andrija Ivančan.

image

FA Linđo na turneji u Austriji

Zoran Cindrić/

Oduševljena publika, sretni izvođači, pjesma, ples i veselje cijelim putem te na koncu ovacije na koncertima ono je što je oduvijek privlačilo mlade na Linđo, a ovaj Linđo, u zrelim godinama, nastavlja jednom novom, svježom rutom. Vratili su se s turneje, dojmovi se još nisu slegli, a već marljivo rade na svojim daljnjim nastupima u sezoni u svojoj lađi u Lazaretima, kao i na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje će nastupiti čak četiri puta.

Novi stari Linđo

-I Teatar Akzent i koncert u Velikom Borištofu gdje smo nastupali skupa s Turističkom zajednicom promovirajući Dubrovnik i Hrvatsku, bili su sjajna prilika za promoviranje našeg novog programa za ovu sezonu i nove koreografije nastupa. Imali smo tri premijerne točke, nakon puno godina i podravske svatove, a taj kako ja volim reći ‘totalni folklor‘ nešto je što je jednostavno odlično, to sam radio i u Ladu i ansamblu dr. Ivana Ivančana, i publika to sjajno prihvaća. Cijeli je program zapravo jedna neprekidna cjelina, točke se prelijevaju iz jedne u drugu, sve je dinamičnije, jednostavno bolje teče," - priča Ivančan nakon povratka s turneje.

image

Put do odredišta već je standardan - starija ekipa na karata, a mladost o svom poslu

Zoran Cindrić/
Ravnatelj Linđa Vlaho Kljunak brojnim je austrijskim novinarima predstavio sam Linđo koji je osnovan kao gradski ansambl, no svoju ljubav prema folkloru uvijek je širio i na ostatak Hrvatske, a zbog svega, od osnutka 1965. do danas, ansambl u Hrvatskoj i svijetu uživa neprikosnoven ugled.

Pozivi stižu!

A kako to već ide, nije baš da se samo nastupa, Linđovci uvijek ‘pokupe‘ i ono najbolje nekog grada i zemlje u koju idu, pa su tako i ovog puta obišli Beč s vodičicom u povijesnom, kulturnom, gastro i zabavnom smislu.

-Djeca su mogla puno toga naučiti, upiti i osjetiti, i sad nastavljamo dalje s pripremama. Već idući tjedan imamo nastupe, službeno krećemo 2. svibnja, svakog utorka i petka, a iako ne bismo ništa htjeli otkrivati, imamo već puno poziva. Vidjet ćemo!" - kaže Ivančan s veseljem dočekujući novu sezonu dubrovačkog kulturnog blaga. Onoga koje nosi i snažnu društvenu važnost u Gradu gdje je Linđo jedna od obaveznih stvari za isprobati, a često i ostati zaljubljen u folklor.

Glazbeno scenski nastup Linđa u promoviranju i Grada ali i folklora cijele Hrvatske ostao je itekako zapažen u Austriji, a sve pod nazivom ‘Plesnim korakom po Europi: Dubrovnik susreće Beč‘.

18. travanj 2024 03:41