StoryEditorOCM
ZabavaJedini hrvatski festival na engleskom jeziku!

Kreće osma sezona: Midsummer scene festival otvaraju Romeo i Julija na Lovrjencu, ali u malo drugačijoj glumačkoj postavi!

Piše Lorita Vierda
21. lipnja 2022. - 21:22

Nakon dvije godine, glumci Midsummer Scene festivala stigli su u Dubrovnik. Osmijesi na licima te veliko uzbuđenje najbolja su najava osmog izdanja jedinog hrvatskog kazališnog festivala na engleskom jeziku koji se održava od 21. lipnja do 5. srpnja.

"Nakon 2019. godine ponovno smo na Lovrijencu kada smo posljednji put izveli Romea i Juliju. U tom prostoru ovaj ansambl se posljednji put našao na Bermudi 2020. godine netom prije izbijanja pandemije tako da nam je ovo emocionalni povratak u prostor!" – otkriva glumac i producent Filip Krenus.

image

Počinje osmi po redu Midsummer scene festival - ekipa festivala na okupu

Božo Radić/cropix/

Romeo i Julija konačno se vraćaju na jednu od najljepših svjetskih pozornica. "Ovo je novi, odnosno stari ansambl. Imamo dva posve nova lica i imamo dva povratnika koja su došla iz Hamleta odnosno iz Tri kralja. Dolazak u prostor bio je sličan šoku koji sam imao kada sam dolazio na pozornicu nakon više od godinu i pol dana!" - ističe Filip Krenus, koji igra Mercutia i Princea, te dodaje: "Lovrijenac je prekrasan prostor, on je magija koja svakog glumca opčini i ova verzija Romea i Julije mislim da će biti još bolja, bogatija i imat će poseban emocionalni naboj zbog toga što se vraćamo. Jedva čekamo da se vratimo i podjelimo sve s publikom i da Midsummer ponovno zaživi za Lovrijencu."

Romea je trebao igrati francusko - britanski glumac Clément Charles koji je diplomirao na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu, no zbog zdravstevnih problema, kako neslužbeno saznajemo, zamijeniti će ga  Jordan McKenzie. 

image

Georgia Christodoulou i Clément Charles 

Božo Radić/cropix/

Juliet igra Georgia Christodoulou koja je također diplomirala na Kraljevskom konzervatoriju u Birminghamu. Budući da je prethodno igrala Juliju 2019./2020. u Dubrovniku i na Bermudama.

U castu su i Thomas Michaelson, Karren Winchester, Robert Rickman, Amanda Osborne, Mark Elstob te Leo Elso. Redatelj je Sean Aita.

U sklopu festivala odigrat će se i predstava "A Poor Player" (Bijedan glumac), monodrama s elementima farse koju su njezini koautori Filip Krenus i Sean Aita podnaslovili kao melankomediju.

Festival nastavlja i izvrsnu suradnju s Kazalištem Marina Držića te će se za vrijeme njegovog trajanja prikazati najnovija uspješna predstava ansambla KMD koju čeka gostovanje na međunarodnim festivalima. Radi se o djelu "Hamlet-evidencija zločina jedne monarhije", adaptacija Tibora Hrs Pandura i Livije Pandur prema tekstu B.M. Koltesa i W. Shakespearea u režiji Livije Pandur.

image

Počinje osmi po redu Midsummer scene festival - ekipa festivala na okupu

Božo Radić/cropix/

U glazbenom dijelu programa nastupit će pijanistica Antonija Pacek čijim koncertom ćemo obilježiti 750 godina Dubrovačkog statuta, a Midsummer Scene će zatvoriti spektakularni glazbeno scenski projekt Klape Kaše "Millions of Strange Shadows", što je ujedno svjetska praizvedba uglazbljenih Shakespearovih soneta na engleskom jeziku autora Vicka Dragojevića.

Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

31. svibanj 2023 18:03