StoryEditorOCM
ZabavaSpektakl na Lovrjencu

Klapa Kaše dobila velike ovacije za izvedbu Shakespearovih soneta

Piše dv
5. srpnja 2022. - 16:44

Osmo izdanje Midsummer Scene festivala završilo je spektakularno na Lovrjencu nastupom dubrovačke klape Kaše. Nakon mnogo izazova, oni su prva hrvatska klapa koja je ikada uglazbila i izvela Shakespearove sonete "Millions of strange shadows“.

“Na projektu “Millions of Strange Shadows” radilo se dugo i pomno. Imali smo više izazova ispred sebe, najprije glazbeni - kako naučiti, pripremiti pjevanje i sviranje, potom je došao najveći izazov u našoj glazbenoj karijeri klape Kaše, a to je izgovor Shakespeareanskog jezika. Bili smo jako nervozni prije koncerta međutim kada je sam koncert krenuo kao da nam je palo ne sto kila već tona s leđa. Mislim da je koncert bio dosta dobar, publika je uživala, a tome svjedoče i brojne pozitivne kritike. Sada ostaje jedna velika želja, a to je da se ovaj program izvodi što više.” - izjavio je Vicko Dragojević iz klape Kaše.

Soneti Williama Shakespearea, koji se smatraju jednima od najvažnijih literarnih djela u svjetskoj kulturnoj povijesti i do sada su se mahom prevodili na brojne jezike u svijetu (u Hrvatskoj je isto napravio akademik Luko Paljetak), dok su se ipak rijetki glazbenici uputili prema smjeru uglazbljivanja. Do sada je snimljena tek nekolicina takvih projekata, a cilj klape Kaše i skladatelja Vicka Dragojevića, bio je ponuditi legendarnim sonetima novo glazbeno ruho – glazbu temeljenu na dubrovačkoj – trubadurskoj glazbi kao i klapskoj pjesmi, zaštićenoj od UNESCO-a kao svjetska nematerijalna baština. 

Ovim projektom Klapi Kaše otvaraju se mogućnosti sudjelovanja na brojnim svjetskim festivalima i pozornicama kao i snimanje nosača zvuka ovog jedinstvenog klapskog pothvata. Midsummer Scene je projekt TZ grada Dubrovnika i Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events, Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions, London.

06. svibanj 2024 13:26