StoryEditorOCM
ZabavaDa se smrzneš

Kakvo je ovo stvorenje?! Žena snimila neobičnu životinju, razvila se rasprava o kome se radi

Piše Zrinka Korljan/JL
18. siječnja 2024. - 22:28

Bio je to toliko neobičan prizor da Lidija Kovačić iz Zagreba u prvi mah nije bila sigurna što točno vidi. Kad je prvi put, prije nekoliko dana, susrela čudno stvorenje, ono je prebrzo pobjeglo. Toliko brzo da nije uspjela ni vidjeti o kome se točno radilo. No, u četvrtak ga je opet vidjela i ovoga ga je puta uspjela snimiti, pa je odmah krenula u akciju.

Na Facebooku je podijelila fotografiju i ljude pitala što misle, o kojem se stvorenju radi, te kome da javi za njega. Komentara je bilo svakakvih: neki su tvrdili da je to pas, drugi da je lisica, a neki i da je čagalj. No, svi su se složili oko jedne stvari: životinja je bolesna.

- Vidjela sam je na poslu i u prvi mah sam se uplašila. Onda sam pomislila da je pas, pa sam krenula prema njemu, jer sam htjela pomoći. No, životinja je pobjegla. Ipak, dok nisam krenula prema njoj, nije bježala, vise me gledala nekako nezainteresirano - istaknula je Lidija za Jutarnji list.

Ona je ta koja je pozvala Dumovec u pomoć. Najprije ih je pitala o kojoj se životinji radi, a oni su joj rekli kako je to lisica s uznapredovalim oblikom demodexa, odnosno, šuge. Tijekom dana su na lokaciji gdje je vidjela životinju postavili lovke i nadaju se da će se lisica u njih uloviti. Onda će je prevesti u ZOO vrt i liječiti. Šuga je, naime, izlječiva.

- Ne, to što je lisica došla ovako blizu ljudima ne znači da je bijesna, kako mnogi misle. Bjesnoća je u našoj zemlji iskorijenjena, a dva puta godišnje provodi se program oralne vakcinacije protiv te bolesti. Jedino što je zoonoza, dakle, bolest koju ove životinje mogu prenijeti ljudima, jest trakavica. No, ona je u njenom izmetu, tako da se, uz razumne higijenske mjere, zaista teško njome zaraziti - kaže za Jutarnji list Damir Skok, ravnatelj ZOO Zagreb i dodaje:

- Tom se šugom ljudi ne mogu zaraziti. No, to što je ima znači da ta životinja i nije u stanju loviti, jer je sva iscrpljena, pa dolazi na mjesta gdje je lako doći do hrane. Zbog toga je ona bila letargična i pobjegla je tek nakon što je žena krenula prema njoj. Bolesna je i iscrpljena - istaknuo je Skok.

27. travanj 2024 04:27