StoryEditorOCM
ZabavaPut putujem

Kako je jedna od najopasnijih zemalja svijeta postala utočište digitalnih nomada, cijene su prava ‘bagatela‘

Piše Damir Leljak/Gloria
10. kolovoza 2023. - 07:00

U prošlosti jedna od najopasnijih zemalja svijeta, posljednjih godina doživljava ‘bum‘: zbog ugodnih temperatura, niskih cijena, fascinantne prirode i uzbudljivog noćnog života u nju dolaze živjeti brojni zapadnjaci, piše Gloria.

Pablo Escobar, narkokarteli, gerilske skupine... Mnogima su i dalje to glavne asocijacije na Kolumbiju, južnoameričku državu koja je u prošlosti bila među najopasnijima na svijetu. Daleko od toga da je danas sigurna, pogotovo ne u usporedbi s europskim zemljama, no situacija je neusporedivo bolja nego prije nekoliko desetljeća, kad su masovna ubojstva i otmice bile kao "dobar dan". Kolumbija je sada raj za digitalne nomade, a razloga je mnogo: osim drastičnog pada stope kriminala, putnike iz cijelog svijeta privlače i niske cijene te ugodna klima. Tu su i prekrasna priroda, odlična hrana, vibrantni gradovi...

Glavni grad je Bogota, koja ima oko sedam milijuna stanovnika. Najbolje je odsjesti u hipsterskoj četvrti Zona Rosa ili Zona T, poznatoj po brojnim klubovima, restoranima, barovima i dućanima. Iako ondje živi viša klasa, cijena noćenja s doručkom u hotelima s tri zvjezdice, kao što je Saint Simon, manje je od 30 dolara.

Najljepši pogled na Bogotu pruža se s brda Monserrate, omiljenoj vikend destinaciji stanovnika grada. Nalazi se na više od 3000 metara nadmorske visine, a na vrhu su crkva i svetište. Bogota je okružena planinama, ulice su brdovite, a središte grada krasi katedrala sagrađena 1823., na temeljima one iz 16. stoljeća. Dio povijesne jezgre je i La Candelaria, najljepši dio kolumbijske metropole. Poznata je po šarenim kućicama u kolonijalnom stilu, brojnim muzejima (među njima je i Muzej zlata) te predivnim muralima i barovima. Danju je ondje vrlo živo i veselo, no navečer postaje opasno pa je tada najbolje uzeti taksi ili Uber.

Nedaleko od Bogote je takozvana katedrala od soli do koje se, ukoliko nije gužva, automobilom može stići za manje od jednog sata. Sagrađena je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća i to 200 metara ispod zemlje. Može primiti do 8000 ljudi, a posjetitelje cijelo vrijeme prate fascinantni svjetlosni i zvučni efekti, što katedrali daje dodatnu mističnost i ljepotu. Svakako treba posjetiti i obližnji grad Zipaquiru koju krasi divna kolonijalna arhitektura, a mnogi je posjećuju i zato što se u njoj školovao nobelovac Gabriel Garcia Marquez, poznat po romanima "Sto godina samoće" i "Ljubav u doba kolere".

Budući da je Kolumbija golema (ima više od 50 milijuna stanovnika), između gradova je najbolje letjeti, to više što se avionska karta može kupiti već za 30 dolara. Primjerice za Medellin, drugi najveći kolumbijski grad, kojeg i danas mnogi poistovjećuju s Pablom Escobarom, najpoznatijim svjetskim trgovcem drogom, otmičarem i ubojicom.

Do njegove smrti 1993. (upucali su ga specijalci, a postoji teorija da si je sam oduzeo život) Medellin je bio najopasniji kolumbijski grad, a sada je jedan od najpopularnijih. Nema mnogo povijesnih znamenitosti, no privlačan je zbog razvijene umjetničke scene (svakako treba vidjeti tamošnji Muzej suvremene umjetnosti i skulpture lokalnog kipara Fernanda Botera na glavnom trgu) te uzbudljivog noćnog života. Posebno u četvrti Poblado gdje je nebrojeno mnogo noćnih klubova i barova.

U Medellin se mnogi dolaze zabaviti, ali i konzmirati opojna sredstva. U Kolumbiji je, naime, dozvoljeno posjedovati do 20 grama marihuane, a zanimljivo je da se bez ikakvih posljedica može imati i gram kokaina. Cijena mu je 12 dolara, što je u prosjeku osam puta manje nego u Europi i SAD-u. U Medellinu treba vidjeti comunu 13. Nekad je to bila jedna od mnogih sirotinjskih četvrti opasnih po život, a u novije vrijeme se transformirala u mjesto za zabavu, uličnu umjetnost i svakojake druge oblike kreativnosti pa je bez straha mogu obići i turisti.

image

Kolumbija

Damir Leljak

Nedaleko od grada je pak Guatape, selo koje se zbog slikarija jarkih boja na pročeljima kuća smatra najšarenijim na svijetu. Za posjet je najbolje angažirati lokalnu turističku agenciju, a cijena izleta koji uključuje dvosatnu vožnju mini kombijem od Medellina, doručak, ručak i vodiča, samo je petnaestak dolara. Atrakcija tog mjesta je 220 metara visoka stijena El Penol do čijeg vrha vodi više od 700 stepenica. Isplati se jer pogled na golemo tirkizno akumulacijsko jezero ostavlja bez daha.

Iz Medellina se sat vremena leti do karipskog grada Santa Marta, a otamo još toliko autobusom do mjesta Mendihuaca, nedaleko od nacionalnog parka Tyrona. Ondje se rijeka Mendihuaca ulijeva u Atlantski ocean koji zna biti toliko valovit da je kupanje zabranjeno. Stoga se svi kupaju u rijeci koja je sigurna za kupače jer je mirna, ima lijepo pješčano dno, a navodno je zaobilaze i opasne životinje.

Odsjesti se može u drvenoj kući na plaži - noćenje u sobi s kupaonicom je petnaestak dolara - te u obližnjim restorančićima i beach barovima degustirati jela od morskih plodova. Višestruko su jeftinija nego u Hrvatskoj, porcije su obilne, a uz ribu, lignje, rakove i škampe serviraju se riža, povrće, avokado i patacones - ukusni popečci od zelene banane. Jeftini su i prirodni sokovi od južnog voća - manga, maracuje, ananasa... Mendihuacu zbog niskih cijena uglavnom posjećuju lokalci, backpackeri iz cijelog svijeta te surferi.

Najljepši dio tog dijela zemlje je Cartagena de Indias, milijunski grad na obali Karipskog mora, kojeg su u 16. stoljeću osnovali Španjolci. Vožnja autobusom iz Santa Marte traje šest sati, no isplati se. Grad je omeđen zidinama, a unutar njih su kolonijalne građevine svih mogućih boja, živopisni trgovi i uske kamene uličice te raskošne crkve i palače od kojih su mnoge u novije vrijeme prenamijenjene u hotele, restorane, barove, muzeje i galerije.

image

Kolumbija

Damir Leljak

Noviji dio Cartagene je Bocagrande, elitna četvrt koja zbog visokih nebodera i pješčanih plaža podsjeća na Miami, a među suvremenim građevinama je i luksuzni trgovački centar La Serrezuela. Sagrađen je na mjestu nekadašnje arene za borbu bikova pa je projektiran u tom stilu, ali umjesto koride ondje se prikazuje show uz vodoskoke, glazbu i svjetlosne efekte. Izvan zidina starog grada je još jedan predivan kvart - Getsemani. Tamošnje ulice i pročelja kuća krase bugenvilije te murali koji oduzimaju dah. Turiste privlači i zbog ulice sa zastavicama svih svjetskih država pa, naravno, i Hrvatske. Kako Kolumbija drži oko 80 posto svjetskog tržišta smaragda - najviše rudnika je na području Anda - u Cartageni ima mnogo draguljarnica. Ako ste vješti u cjenkanju, zeleni kamenčić možete dobiti već za 80 dolara, piše Gloria.

27. travanj 2024 09:32