StoryEditorOCM
Zabavaisplati se probati

Kad ništa ne pomaže: Vojnička metoda uz koju ćete zaspati za samo dvije minute

Piše Živim.gloria.hr
13. prosinca 2021. - 20:40

Svi se ponekad nađemo u situaciji da ne možemo zaspati, a iscrpljeni smo toliko da bi dali sve samo da zaspimo i naspavamo se. Dobra vijest je da postoji metoda za koju čak i somnolozi tvrde da bi mogla djelovati i pomoći nam da zaspimo u manje od dvije minute, piše Živim.

Njezina učinkovitost razvijena je i testirana u američkoj vojsci, kako bi se riješio problem preumornih i iscrpljenih vojnika, pa otuda i ime. Metoda pomaže brzo zaspati bez obzira na to gdje smo, a kad se probudimo, osjećamo se odmorno i puni energije.

Treba je prakticirati svakodnevno, rezultati se vide nakon šest tjedana, a, navodno, djeluje kod 96 posto onih koji je probaju. Detaljno je objašnjena još 1981. u knjizi Lloyda Buda Wintera "Relax and Win: Championship Performance" i zapravo je varijacija Progresivne mišićne relaksacije, koja stavlja naglasak na pomoć u ublažavanju napetosti mišića i opuštanju tijela što zauzvrat pomaže aktiviranju parasimpatičkog živčanog sustava, koji je odgovoran za naš način odmora i oporavka.

I doktorica Jess Andrade, popularna liječnica i Youtuberica, koja dijeli savjete na popularnom TikToku, gdje ju prati 1,4 milijuna ljudi, također kaže da je to učinkovita metoda proučavana u situacijama nesanice ili anksioznosti i jednostavna za pokušati. Ne košta ništa - pa zašto ne probati?

Kako metoda funkcionira?

1. Opustite cijelo lice, uključujući sve mišiće i jezik, od čeljusti do unutrašnjosti usta. Lakše je ako prvo sve mišiće napnete, a zatim ih opustite.

2. Spustite ramena kako biste oslobodili svaku napetost i neka vam ruke opušteno padnu sa strane tijela.

3. Izdahnite, opustite prsa i usredotočite se na dah. Osjetite kako se opuštaju noge, bedra i listovi.

4. Očistite svoj um na deset sekundi, zamišljajući opuštajuću scenu. Ako to ne uspije, pokušajte izgovarati riječi "nemoj razmišljati" iznova i iznova 10 sekundi.

5. U roku od deset sekundi trebali biste zaspati, ali ispočetka kad ste tek počeli vježbati, možda će to potrajati i do dvije minute.

Treba isprobati te biti strpljiv nekoliko tjedana.

02. svibanj 2024 10:19