StoryEditorOCM
ZabavaDUBROVKINJA U ZAGREBU

Kad je umjetnost život: evo kako Nikolina Šimunović, naša akademska slikarica i profesorica likovne kulture provodi svoje vrijeme u hrvatskoj metropoli

Piše hana bartolović/ after5.hr
20. ožujka 2023. - 18:18

Rubrika “Ulovljeni na izlasku iz ureda” portala after5.hr predstavlja Nikolinu Šimunović, dubrovačku umjetnicu koja paralelno hendla dva posla.

Draga Nikolina, reci par riječi o sebi!

Kako ono ide… Ja sam Nikolina Šimunović, Dubrovkinja koja više od pola života živi u Zagrebu. Imam 43 godine, akademska sam slikarica, profesorica likovne kulture, mama Nikole i Ele, supruga i ponosna vlasnica živahnog psa Grisa.

image

Nikolina Šimunović

Tatjana Bukvić/ After5.hr/

S obzirom na dva radna mjesta, svakog tjedna djeluješ i na dvije adrese – kako izgleda taj multitasking?

Prekratak je dan za sve ono što bih htjela stići. Imam svaki dan obaveze u školi, ali se trudim da svaki dan pronađem vrijeme i za odlazak u atelje. Iako svakodnevno kreativno stvaram s učenicima, jako mi je bitno imati svoj dio dana u ateljeu gdje stvorim ono o čemu sam razmišljala tijekom dana. Obično se najbolje ideje rode dok se vozim u prometnoj gužvi.

image

Nikolina Šimunović

Tatjana Bukvić/ After5.hr/

Kako je izgledao tvoj put do karijere umjetnice i profesorice likovne umjetnosti?

Otkad znam za sebe stvaram, ovo je bio logičan put i nikada nisam ni zamišljala da bi moj život drugačije mogao izgledati. Iza svega stoji jako puno truda i rada, kao u svakom poslu. I to je proces koji traje. Umjetnik nikad nije potpuno zadovoljan, i danas je iza svake slike puno potrošenog materijala, ali na kraju kad završi taj proces malo što se može usporediti s tim osjećajem zadovoljstva. Rad u školi me ispunjava, drago mi je kad mladima mogu prenijeti svoje znanje i kad prepoznamo neki talent kod nekoga pa ga usmjerimo u svijet kreativnosti.

Što ti omogućuje jedan posao, a što drugi – što te najviše ispunjava? Kako bi opisala sebe kao umjetnicu? A kako kao profesoricu?

U ateljeu me ispunjava taj proces stvaranja, promišljanja, osama, mir koji djeluje terapeutski. Radim ono što me u tom trenutku raduje, slušam i istražujem sebe. U isto vrijeme je to proces i avantura.

Kada uđem u učionicu, ona odiše nekom drugom, posebnom energijom. Radim s velikim brojem učenika i kao profesorici mi je cilj da se učenici osjećaju opušteno, da je ugodna atmosfera, gdje mogu kreativno rješavati životne izazove, otkriti skrivene talente i ostvariti puni potencijal, razvijati senzibilnost, probuditi svoj interes za stvaranjem, gdje otkrivaju u sebi ono nepoznato i neistraženo. Kada uđu u učionicu da se otvore umjetnosti, da se igraju. Pomažem im da steknu samopouzdanje, tako da ih ne sputavam u onome što rade. Potičem ih da radimo zajedničke projekte koji im razvijaju i timski duh. Želim da barem na satu likovne kulture mogu biti ono što zaista jesu.

Koji su ti možda manje omiljeni trenuci u poslu?

Jedino što me muči i s čim se borim je nedostatak vremena. Kad bi barem dan trajao 48 sati da sve stignem i da ne jurim. Ali tko tako danas ne živi? To nam je svima stil života.

image

Nikolina Šimunović

Tatjana Bukvić/ After5.hr/

Najdraži projekt na kojem si radila posljednjih mjeseci?

Zadnjih par mjeseci sam radila na nekoliko manjih i većih projekata. Kontinuirano izlažem na samostalnim i skupnim izložbama. Izdvojila bih izložbu „Herbarij“ koja je bila u Kninskom muzeju. Izložila sam instalaciju, mobil pod nazivom „Sve me vodi k sebi“. Bila je to lijepa suradnja s kustosicama Anitom Brečić Ruso i Ivanom Mikulić Šarić.

Predstavila sam svoje radove i na Arte Padova u Italiji. Arte Padova je izložba tržišta moderne umjetnosti prestižnih galerista koji dolaze iz talijanskih regija i iz Engleske, Austrije i San Marina. Bilo je to jako zanimljivo iskustvo koje mi je otvorilo neka nova vrata i u drugim zemljama.

Sudjelovala sam i u projektu uređenja jednog hotela u Dalmaciji koji će uskoro primiti prve goste, a aktualan je i projekt u kojem zajedno s Anom Barbić Katičić pod brendom Art Niana izrađujemo unikatne keramičke pločice i tapete.

image

Nikolina Šimunović

Tatjana Bukvić/ After5.hr/

Kako ti je izgledao današnji radni dan?

Moj dan počinje u šest sati, prvo moj najbolji prijatelj Gris (osmomjesečno štene od 20 kilograma) i ja idemo u šetnju, onda pripremim doručak/ručak, djeca odu u školu, sa suprugom Vladom popijem kavu, rasporedimo obaveze i jurimo u dan. Idem u školu, nakon toga u atelje i kasnije me čekaju obaveze koje ima svaka mama dvoje djece.

Gdje ideš danas nakon posla?

Danas je dan za druženje s prijateljicama Dianom, Anom i Brankom. Idemo na kavu pa na izložbu. Kulturno uzdizanje i puno smijeha.

Imaš li hobi/omiljenu aktivnost za swtichanje između radnog i slobodnog vremena?

Baterije punimo u Svetom Ivanu Zelini gdje uživamo u prirodi, druženju s prijateljima, planinarenju, šetnjama šumom… Ali i u kopanju, košnji, branju voća, sadnji cvijeća – lijepo je vidjeti kako se trud na zemlji uvijek isplati. Volimo kad dođu prijatelji pa svi uživamo u čistom zraku, piše after5.hr

Omiljena after work mjesta u gradu?

HNK, ZKM, kvartovsko dječje igralište tzv. Pista, galerije…

Tvoj savršeni After5 – što, gdje i s kim?

Stan – oaza mira, ako su djeca tako raspoložena, a često nisu

Dnevni boravak – neki dobar film i čaša vina u društvu supruga

Kulturni dejt s prijateljicama u gradu

Kava na klupici sa susjedima dok djeca troše višak energije

28. svibanj 2023 01:40