StoryEditorOCM
ZabavaVAZDA NA POZORNICI

Jeste li znali da Frano Ridjan ima diplomu državnog prvaka u linđu, pogledajte kako je svestrani voditelj zabalao poznati ples prije više od deset godina

Piše Anđelka Kelava
14. ožujka 2023. - 11:36

Mnogi ne znaju da je  poznati voditelj Frano Ridjan 25 godina u folkloru i da ima diplomu državnog prvaka u linđu. Moglo se to najbolje vidjeti u posljednjoj emisiji ‘Plesa sa zvijezdama‘ u kojoj su Frano i Gabriela plesali su salsu u kostimima s kockicama i oduševili i publiku i žiri. 

-Ovaj tvoj sitan vez sa stopalima koji radiš potječe iz folklora, ali se savršeno uklopio u salsu. Odlična kretnja. Odlično si vodio svoju partnericu - kazao mu je član žirija Marko Ciboci. 

Kako je počelo si folklorom i Linđom ispričao je Frano za radio postaju Mir u Međugorju: 

- Neposredan sam, u društvu mnogih ljudi se osjećam da sam svačiji, da sam na dispoziciji, to je moje bogatstvo i time se ponosim. Bavljenje tradicijskom kulturom nije mi naštetilo, dalo mi je jedan temelj za puno znanja, jer se nekad trebalo nešto i znati, nije sve bilo na klik-klik, kazao je Ridjan, koji bio i kolovođa u plesu Linđo.

-Samoinicijativno sam otišao u Metković na skup najboljih kolovođa Linđa i zapisao skoro 240 komandi koje se izgovaraju i jasno napravio distinkciju koja je za koju i pitao sam dopuštenje mogu li na zadane komande u koreografiji u Zagrebu dodati ono što ja mislim da bi trebalo dodati na temelju tradicije. Pogledao me tadašnji umjetnički voditelj sa skepsom i rekao da pokušam jer je htio to vidjeti. Iznenadilo je to i moje kolege. Dao sam si oduška, saživio se s duhom kraja u kojem se to događalo i na kraju je to prošlo toliko dobro da smo dobili jedne od najboljih kritika kada se ocjenjivao naš koncert, a onda je drmeš došao kao nadogradnja. Došla je ideja da napravim koreografiju, raspisali smo melodije jednu večer, na lijerici odsvirali i neke elemente popa i rocka na nekoliko trenutaka i nastala je naša koreografija Linđo u troje- kazao je Frano. 

Pogledajte u videu kako Frano Ridjan pleše Linđo. 

28. travanj 2024 22:07