StoryEditorOCM
Zabavaautobusi, streljanja, grobnice

Jeste li gledali kako je Šprajc najoštrije uzvratio srpskoj premijerki? Brnabić optužila Hrvatsku za etničko čišćenje, voditelj je ‘izbombardirao‘: Vaši su u Srebrenici dali sve od sebe, pozavidjeli bi vam i kolege iz Trećeg Reicha!

Piše dv
4. lipnja 2022. - 10:23

Srpska premijerka Ana Brnabić​ izazvala je burnu reakciju kad se pred televizijskim kamerama upustila u "fiktivni duel" s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kojeg uopće nije bilo u blizini. Sve što mu je imala reći tako je sasula u lice srpske voditeljice Verice Bradić​, prenosi RTL.hr.

- Vi ste etnički očistili Hrvatsku, ne postoji etnički čišća država na teritoriju Europe od Hrvatske. Vi ste istjerali sve te ljude pa onda kažete, nisu morali bježati. Vidjeli smo kako nisu morali bježati budući da su oni koji su ostali uglavnom pobijeni - rekla je Ana Brnabić.

​Novinar i televizijski voditelj Zoran Šprajc​ prokomentirao je njezinu izjavu te potvrdio kako je u ratno doba u Hrvatskoj bilo protjerivanja i ubijanja ljudi, "mučenja, terora, pljačke i paleža".

Šprajc je isto tako istaknuo da se Hrvatska sa svojim zločinima nevoljko suočava, o čemu govori i raketiranje kolone srpskih izbjeglica koje je u pozadini ove izjave o etničkom čišćenju, jer taj napad doista nikad nije istražen.

Međutim, Šprajc napominje da se ratnim zločincima u Hrvatskoj ipak sudi, da se o vlastitim zločinima ipak govori, donosi Slobodna Dalmacija.

Zaključio je da etničko čišćenje nije "puštanje ljudi da odu" te da su se mnogi nakon toga vratili.

Naime, napisao je on za RTL.hr, etničko čišćenje se ne radi tako da pustiš ljude da odu - jer će se možda vratiti, kao što mnogi i jesu. Etničko čišćenje je nepovratan proces. A za primjer je uzeo, kako kaže, "dosta zgodan slučaj" kad je srpska vojska "zarobila osam tisuća dječaka, muškaraca i staraca, od kojih mnogi puške nisu vidjeli, i pobila ih kao pse".

Pritom se, dakako, refererirao na zločine počinjene u Srebrenici, koje je nazvao dobro organiziranim etničkim čišćenjem teritorija kojem bi pozavidjeli i kolege iz Trećeg Reicha. 

"U Srebrenicu su vaši dali stvarno sve od sebe. Autobus, streljanje, grobnica, autobus streljanje, grobnica, i tako dan i noć", nastavio je Šprajc.

Na kraju je prikazao statistiku kako bi dokazao da je tvrdnja srpske premijerke zapravo pogrešna.

U užoj Srbiji, bez Kosova i Vojvodine, ima 89,50 posto etničkih Srba. U užoj Hrvatskoj pak imamo 90 posto etničkih Hrvata, zaključio je Zoran Šprajc za RTL.

23. travanj 2024 23:35