StoryEditorOCM
ZabavaIza profila Figura.jelena stoji kreativna mama

Jelena Feregja: ‘Iz Konavala sam i u mojoj familiji sve živo radimo sami, pa ni mene to nije zaobišlo. Počela sam s regalima za obitelj i prijatelje, s Betlehemima..‘

Piše Lorita Vierda
8. prosinca 2022. - 12:38

Zvali ih figurice ili čombi, svi smo ih u jednom trenu u životu imali na stotine. Bilo za društvene igre, od dobro poznatih čovječe ne ljuti se, pa do onih pod borom, u jaslicama, koje su često bile starije nego se itko u obitelji sjećao. Upravo takve i to svakakve izrađuje Jelena Feregja ali uz moderni twist. Tradicija izvire iz svakog njezinog poteza kistom, a njezin Instagram profil Figura.jelena jedan je od u zadnje najinspirativnijih. Ne iskače milijun fotografija, već umjereno objavljuje povremene radove, novosti koje tako neodoljivo mirišu na neka davna vremena, kad smo svi sve izrađivali sami. Ova Konavoka s adresom u Mokošici mama je troje djece i nakon kratkog vremena okušavanja u izradi figurica odlučila je sve to što voli i u čemu se opušta pretvoriti i u posao.

image

Društvene igre s personaliziranim figuricama

Instagram/

-Obzirom da sam iz Konavala i u mojoj familiji je bilo normalno da sve živo radimo sami, pa tako ni mene to nije zaobišlo. Uvijek sam bila kreativna, još kao dijete, ali prošle godine sam prvi put počela nešto raditi oko ovih figura i ljudima se jako svidjelo. Kako to obično bude, počela sam s regalima za obitelj i prijatelje, s Betlehemima, znate ono, svake godine imamo sve manje figurica, pa vam se ako su keramičke, slomije neka od životinja, pa vam nestane Josip ili jedan od tri kralja, pa vam puknu jaslice, ... i tako sam malo po malo izrađivala jedan po jedan i započela nešto za što nisam mislila da ću nastaviti, proširiti i da će me ovoliko opuštati” – priča nam Jelena.

Od jaslica do igara

Nakon Betlehema, krenule su i druge male umjetnine, sve oslikano Jeleninim vrijednim rukama, ukrašeno detaljima s pažnjom i ljubavi, namijenjeno da traje, ne da se nakon malo gledanja baci.

image

Set ‘uradi sam‘ za Betlehem

Instagram/

-Tradicija mi je jako važna, uvijek je i u svemu nastojim na neki način istaknuti, čini mi se da je ljudi u svemu zaboravljaju, pojeo nas je konzumerizam, samo daj još, troši, jedi, kupuj, kupuj novo,...I u svemu nam je tako, a ja se eto borim. Zašto bih isprintala i nalijepila naljepnicu sa slikom u tristo komada? Pa to može napraviti svatko bilo gdje. Ja odbijam tako raditi, mada sam imala i takve upite. Nema u mene industrijskih, štancanih proizvoda, svaki je unikatan, svaki je drugačiji i jedino tako želim i mogu raditi” - kaže Jelena koja je, nakon jaslica i uskršnjih jaja s raznim personaliziranim motivima, krenula neobičnim putem izrade drvenih figurica za društvene igre.

-Najdraže mi je kad me netko zove za narudžbu i ima neku ideju, a ja ih uglavnom ispunjavam sve. Nedavno sam izradila društvenu igru ‘kružić- križić’, ali s likovima policajaca i vatrogasaca i time su svi oduševljeni. Zašto bi bile neke standardne figure? I u idejama uvijek nekako idem od sebe, ono što bih ja voljela, ono što bi se meni i mojoj djeci svidjelo ili služilo, pa tako krene izrada.”

image

Jedan od Jeleninih Betlehema

Instagram/

A sve radi u svom ‘ateljeu u preuređenju’ odnosno garaži. Uskoro će dobiti i CNC stroj kojim će moći sama izrađivati figure. Uglavnom je vezana za jednog proizvođača odnosno dobavljača iz okolice Zagreba koji joj dobavlja drvene figurice, a ona ih oslikava i oživljava, praveći od komadića drva neobične, do u detalj obrađene figure po želji ili po trenutnoj ideji.

Policajci i Konavočice

Bili zaljubljeni par u konavoskoj nošnji, društvo odjeveno u astronaute, obiteljsko stablo na magnetićima, prizori iz svakodnevnog života, bili to božićni baloni, ukrasi ili betlehemski prizor, Jelena jedva dočeka isprobavati nove kombinacije. Boje, detalji, konture, dodaci, personalizirani željama, bojama ili imenima, Jelenine figurice lako dobiju novi život.

-Uskoro ću imati i svoj CNC stroj pa ću sama izrađivati figurice, i ne samo ovog tipa. Znam da će mi tad biti više posla, ali zato će biti još i vrjednije. Moći ću (valjda) napraviti ono što ja zamislim, neću biti ograničena ponudom na tržištu. Pa i ja sama kad tražim nekome kakav poklon za kojeg želim da ga čuva, pamti i da ostane u trajnoj uspomeni, ne gledam ono čega ima na svakom kantunu, želim da je to napravljeno kvalitetno s pažnjom, pa tako sve izrađujem i ja” - priča Jelena dodajući kako ima i svoju ‘izradi sam’ kolekciju, zasad samo betlehemskog prizora.

-E te su mi stvari super! Dobijete set figurica, kućicu, kistove, boje, uz uputne i dodatne materijale za ukrase te kutiju u koju se slažu jaslice. To je zapravo mali projektić za familiju, čovjek se zabavi, napravi nešto lijepo, trajno, a recimo dogodine može opet naručiti nešto dodatno za te jaslice ili sami na neki način nadopuniti. I imate nešto što ste napravili svojim rukama, pa takvo nešto nećete lako baciti niti zamijeniti plastičnim Betlehemom kojeg imate svugdje za kupiti. Zabavno je, provedete kvalitetno vrijeme sa svojom familijom ili sa sobom, lijepo i ostaje vam, i to je ono što volim” - kaže Jelena koja koristi i recikliranje ali i upcycling, pa od ostataka puknutih, nekad čuvanih komada primjerice blagdanskih ukrasa, nekad izgradi i cijelu jednu novu ideju. U izradi joj nekad pomažu i djeca.

image

Jelena Feregja kreativka je koja stoji iza profila Figura.jelena

Tonći Plazibat/cropix/

Delumbija u garaži

-A pogotovo kad se ova najmlađa delumbija spusti pa napravi cirkus na brzinu! Ali zato se ja često znam toliko izgubiti u vremenu izrađujući figurice, ne obadam koje su ure, ni da sam umorna, to je i terapija i opuštanje, ono što jako volim i što mi pomaže kroz svakodnevicu. A radim obično kad djeca zaspu, jer nemam baš vremena po danu, škola, vrtić, odvedi, dovedi, pa onda kad u kući nastupi mir, ja krenem u svoju oazu”.

Nabavila je rasvjetu, pa fotografira malo mobitelom, malo fotoaparatom na kojemu se tek uči pa će i fotografija za web stranicu biti sve više, no zasad joj, kaže, društvene mreže služe odlično.

-One su jako dobar alat za sve. Facebook i ne toliko, Instagram uglavnom, jer to je platforma koncentrirana na fotografije i videa, pa se tu može puno lakše predstaviti publici krajnji proizvod. Sam proces izrade zna biti dug, a kasne ure, bez obzira na dobro svjetlo, nekad ne daju dovršiti sitne, delikatne detalje koji ipak čekaju dan.”

Zar nije posebno, dodaje Jelena, kad svake godine otvoriš kutiju za Božić, a u njoj tvoj najljepši Betlehem, s ručno bojanim figuricama, koje su izrađene po tvojoj želji ili si ih ti sam bojao, i udahnuo im život, a nisi ih izgubio, ne mogu se slomiti ni teže oštetiti. I još te podsjeća na neke lijepe trenutke...

02. svibanj 2024 16:42