StoryEditorOCM
ZabavaŽIVOT KAO FILM

Jagoda je imala vile u Dubrovniku i Provansi, stan u Parizu i palaču u Veneciji. U Splitu nije željela živjeti, a udala se za ‘najljepšeg muškarca na svijetu‘

Piše marija čović/sd
18. listopada 2022. - 19:31
Jagoda na terasi svoje kuće u dubrovačkim Pilama (lijevo) i na splitskoj Pjaci (desno)Tonći Plazibat/Cropix, Feđa Klarić

Rođena 14. ožujka 1930. godine na splitskoj Matejuški, u svom domu u Veneciji preminula je Jagoda Buić Wuttke, majstorica tapiserije, vrhunska kostimografkinja, jedna od najvećih umjetnica s ovih prostora, koja je izlagala u brojnim muzejima diljem svijeta, piše Slobodna Dalmacija.

- Split je za volit, ali nije za živit. Moj otac i moj pradjed bili su gradonačelnici Splita. Taj grad gledam kao jednu neizmjerno urbanu vrijednost – od Dioklecijanove vikendice pa dalje. Split je bio grad otpora i izuzetnog duha.

A onda je zaboravio na svoje imperijalno, gradsko, težačko dostojanstvo – kazala je Jagoda o svom rodnom gradu u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju prije nekoliko godina.

image
Boris Kovačev/Cropix

Više puta je bila predložena za Nagradu Grada Splita, nikad je, nažalost, nije dobila, ali barem njezina Ruža vjetrova još uvijek krasi obalu ispred Banovine.

Magnetska snaga

- Volila je Split, bila je pravo splitsko, borbeno dite. Imala je magnetsku snagu i izgledom i impresivnim stvaralaštvom – kazao nam je o Jagodi Buić naš legendarni fotoreporter Feđa Klarić.

U Feđinoj prvoj izložbi 80-ih godina prošlog stoljeća, "Face s Pjace", i Jagoda je bila među njima.

image

Jagoda Buić snimljena na splitskoj Pjaci 1987. godine 

Feđa Klarić

Puno je toga proživjela i prošla u životu i karijeri, posjedovala je vile u Dubrovniku i Provansi, stan u Parizu i palaču u Veneciji u kojoj je provela posljednje dane života.

Ljubav svog života upoznala je u Washingtonu 1981. godine dok je pripremala izložbu. S Hansom Wuttkeom, bankarom i velikim ljubiteljem umjetnosti, koji je bio podpredsjednik Svjetske banke, upoznao ju je diplomat Budimir Lončar.

Lončar je pitao Jagodu može li Wuttke s njima na večeru, a kad je došao, pričala je ona kasnije, ugledala je najljepšeg muškarca na svijetu, visok, naočit, sličio je Charltonu Hestonu.

Zaprosio je nakon dva mjeseca

Počeli su se družiti, pokazalo se da je Wuttke izrazito pametan i pažljiv. Nakon dva mjeseca on je nazvao Lončara i rekao mu da se želi oženiti Jagodom, a kad mu je ovaj rekao "kad ne bih imao svoju Janu, odmah bih oženio Jagodu", nije još dugo čekao, nakon tri mjeseca poznanstva zaprosio je slavnu umjetnicu.

I ona je tražila Lončarovo mišljenje, s duboko ukorijenjenom mržnjom prema nacistima i fašistima, željela je znati je li Hans možda bio član nacističke stranke ili Hitlerjugenda u mladosti, o tome je ovisilo hoće li se udati za njega, preko toga ne bi mogla prijeći.

image
Boris Kovačev/Cropix

FOTOGRAFIJU JAGODE BUIĆ SA SUPRUGOM HANSOM MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Kad joj je Lončar kazao da, prema njegovim saznanjima, Wuttke nikad nije bio član nijedne nacističke organizacije, Jagoda se udala za Hansa.

Zato što imaš srce

Jednom ju je pitao znaš li zašto ja tebe volim, ispričala je kasnije Jagoda. Očekivala je da će reći zato jer je pametna, lijepa, talentirana, seksi, dobro pjeva, kuha... No, rekao je - zato što imaš dobro srce. U tom je trenutku bila razočarana, ali s vremenom joj je taj odgovor postajao sve dragocjeniji.

image
Boris Kovačev/Cropix

Jagodi je to bio drugi brak, sasvim različit od prvoga s inženjerom Nikom Bonettijem. Bila je to mladenačka ljubav na prvi pogled, puna ideala, smijeha i radosti, a zbog toga je udarac i razočaranje zbog razvoda bio još veći.

Bonetti je bio pogreška

- Pet godina smo hodali, pet bili u braku, dvije godine sam za njim plakala. Previše vremena za takav rezultat. To nije bila velika ljubav nego moja velika pogreška – kazala je jednom prilikom Jagoda Buić.

S drugim suprugom Hansom dva je desetljeća uživala i putovala svijetom, ali je on prerano preminuo. Zatvorila se u vilu u Veneciji u koju su se zjaedno zaljubili i kupili, a normalnom se životu vratila kad ju je Rade Šerbedžija pozvao da napravi kostime za predstavu "Kralj Lear".

image

U splitskoj Galeriji umjetnina 

Ante Čizmić/Cropix
03. svibanj 2024 12:48