StoryEditorOCM
Zabava'RUČNI RAD' NA 58. SPLITSKOM FESTIVALU

IVANA ZADRO Konavoka sa Jacquesovom pjesmom osvaja Prokurative

Piše Tea Stjepović
17. lipnja 2018. - 14:55

Konavoka Ivana Zadro nastupit će ovo ljeto na 58. Splitskom festivalu, jednom od najpopularnijih festivala lakih nota u Hrvata, koji se već 57 godina održava svakog ljeta u Splitu. Na Prokurativama će zasvirati neka od najvećih imena hrvatske glazbene scene, poput Vanne, Giuliana, Tončija Huljića, Domenice i Damira Kedža, Mladena Grdovića, Ivane Kovač, Marka Tolje, Harija Rončevića...


Odakle ljubav prema pjevanju, kako je krenulo?

Počeci su bili u Malom raspjevanom Dubrovniku. S četiri godine sam počela pjevati i to se nastavilo kroz cijelu osnovnu i srednju školu, i evo sad. Živjela sam u Mokošici do prvog srednje. Svaki Prvi pljesak, svaka priredba u školi, bilo koji festival koji bi se u Gradu pojavio, a da se moglo pjevati. Dalje je krenulo kad sam se dok sam bila u srednjoj školi prijavila na show 'Hrvatska traži zvijezdu', tu sam prošla par audicija, ali nisam došla do nastupa na televiziji. Nastavila sam nakon dvije godine na emisiji 'Pjevaj moju pjesmu'. I do toga je došlo sasvim slučajno, zvali su iz Općine ima li tko da bi došao pjevati na audiciju, pošla iz škole, otpjevala prvu pjesmu koja mi je pala na pamet i zvali me da predstavljam Cavtat. Nakon toga sam javno nastupala kad se snimalo 'Lijepom Našom' u Dubrovniku. I tu je nekako stalo, krenula sam na fakultet i diplomirala na Odjelu za elektrotehniku i računarstvo. I drago mi je da je tako ispalo, jer sam sad shvatila da sam nekako odraslija i spremnija ozbiljno se baviti pjevanjem. Znam da to zahtijeva dosta stvari, da nije baš preko noći, ali uživam u tom trenutku, pa ćemo vidjeti što će dalje biti.

Nastupila si nedavno i na Konoviziji?

Tako je. To mi je bio prvi javni nastup nakon emisije 'Lijepom Našom'. Zadovoljna sam cijelim projektom, ali nisam samom sobom, jer sam zapjevala nakon preduge stanke.


Jesi li išla na sate pjevanja ili si samouka?

Tek sam sad počela raditi na svom glasu, to mi je trening, kao kad netko ide u teretanu. Išla sam i na instrukcije, ali mi je draže sama. Završila sam osnovnu muzičku školu, šest godina sam svirala violinu, ali nisam nastavila smjer solo pjevanja. Moje pjevanje se uglavnom svodi na pjevanje doma. Najdraže mi se zatvorit u sobu i 'udri'. (smijeh)

Kako si dospjela do Splitskog festivala, nastupit ćeš uz brojne zvijezde s estrade?

Sasvim slučajno sam odlučila snimiti par demo snimki i poslala sam ih Jacquesu. On se oduševio mojim pjevanjem i našli smo se u tom žanru što bi meni odgovaralo. Jacques mi je broj jedan na hrvatskoj estradi. Iskreno, iz vedra neba je krenula naša suradnja. Da mi je netko rekao da će tako biti, rekla bih mu da je lud.

S kojom pjesmom ćeš nastupiti?

Jacques i njegova kolegica Andrea Čubrić su mi napisali pjesmu 'Ručni rad'. Predložili su mi da se prijavim na Splitski festival, poslali smo pjesmu na natječaj i svatko je pošao na svoju stranu. Nisam se puno nadala, ali pjesma je napisana baš za taj momenat, isključivo po natječaju. Pjesma je ljubavna balada, iako mirna isto ima dosta ritma.

Rekla si da ste se Jacques i ti pronašli u istom žanru. Kakav je to žanr?

Pa možda se malo razlikujem od drugih mladih ljudi. Meni je na primjer najbolja hrvatska pjevačica Doris Dragović, ona mi je u svemu uzor. Volim i Rozgin glas, ali uvijek ću se radije zatvoriti u sobu i pjevati Doris, Zoricu Kondžu, Jacquesa, Olivera Dragojevića... To je moj stil.

Koje pjesme si otpjevala Jacquesu i kakav je dojam ostavio na tebe?

Od Doris Dragović 'Zemlja i stina' i 'Ti si želja mog života' od Magazina. Jacques je jedan predivan i plemenit čovjek, ostavio je predivan dojam na mene. Zna što radi, koje sposobnosti posjeduje i drago mu je kad može upoznati nekoga tko se želi probiti na estradu, a da mu on može tu pomoći.


Što očekuješ od Splitskog festivala, ipak ćeš prvi put nastupiti pred toliko publike?

Nisam nikad nastupala na takvom mjestu. Strah me je, ali dosta sam vježbala i još ću, jer je pjesma jako zahtjevna. Nije neki pjesmuljak i zahtijeva dosta vokalnih sposobnosti, ali radim svaki dan i valjda će ispasti dobro. Dovoljan mi je uspjeh što sam prošla na festival od toliko puno prijavljenih kandidata.


Ima li treme?

Uvijek ima malo treme. Najveća mi je trema dok izađem na pozornicu, a onda kad vidim ljude u publici i kako oni sa mnom pjevaju sve nestane.

A što nakon?

Krenula bih u snimanje još kojeg singla, ako se otvore vrata i za to. Više ne planiram toliko, kao u srednjoj školi kad sam se stalno htjela negdje prijavljivati. Tad nisam bila dovoljno spremna, samo bih otpjevala neku pjesmu, i to ne bi ispalo kako treba, jer nije bilo pripreme. Sad sam odlučila raditi na sebi svaki dan, pa što bude. Zadovoljna sam svojim životom i dosad. Nek' sve ide svojim tokom.

Kako na tvoje pjevanje i nastup gledaju prijatelji i obitelj?

Odlično! Tata je na početku pitao jesam li sigurna da to želim, da je to težak život, a sad kad se sve nekako ostvarilo, naravno da je svima drago. Moja obitelj je uvijek uz mene, oni su mi najveća podrška. I moj momak, najbliži prijatelji, svi su tu i bodre me.


Vidiš li se kao solo pjevačicu ili bi voljela imati bend?

Voljela bih krenuti s bendom, nastupati po svadbama, raznim događanjima, koncertima.Ipak mi malo fali iskustva. Smatram da se iskustvo jedino može steći održavanjem gaža, za početak, a onda bi prešla na nešto više.

Pišeš li pjesme ili?

Nemam inspiraciju za pisati pjesme, više sam za otpjevati. (smijeh)

Od koga si naslijedila lijepi glas?

Od mame! Mama ima predivan glas, ali nikad nije nigdje pjevala, samo doma.

07. svibanj 2024 16:13