StoryEditorOCM
ZabavaMali savjeti

Imate li problema s probavom? Pokušajte u prehranu ubaciti ovih 10 namirnica, osim pomoći na tom polju, mogle bi vam i ubrzati metabolizam

Piše PSD
12. siječnja 2022. - 20:25

Bilo da imate problema s probavom ili da ste prošlih blagdana malo povisili brojku na vagi pa se sada želite vratiti na staro, u prehranu možete unijeti neke od ovih namirnica koje će u vašem organizmu napraviti pravo čudo, javlja MIssZdrava, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Maline 

Maline su bogate vitaminom C. Ovaj vitamin ne samo da jača imunološki sustav, nego i potiče probavu. Maline su također pune vlakana. Ona potiču crijevnu aktivnost i na taj način ubrzavaju crijevni tranzit. Još jedna prednost je što hrana bogata vlaknima brže daje osjećaj sitosti i istovremeno služi kao plodno tlo za pozitivne crijevne bakterije.

Naranče

Naranče sadrže naringenin, gorku tvar koja stimulira jetru i uklanja energiju (iz masti!) iz tijela. Tome se dodaje koncentrirano opterećenje vitaminom C koji, poput malina, potiče probavu. Samo jedna naranča dnevno dovoljna je za poboljšanje probave.

Čaj od metvice kao svestrani lijek za želudac i crijeva

Voda ubrzava rad crijeva i tako pomaže probavi. Ako ti bistra tekućina nije dovoljna, možeš alternativno dodati sok od limuna ili koristiti čaj od metvice. Eterična ulja u metvici aktiviraju mišiće u želucu i probava se ubrza.

Kefir čini stolicu mekšom

Kefir sadrži oko deset puta više dobrih bakterija od jogurta. Tako kefir omekšava stolicu i potiče probavu. Ako ne voliš čisti kefir, možeš ga pomiješati u smoothie s voćem i povrćem.

Bademi za fit organe

Sada znamo da su bademi zdravi: sadrže zdrave masne kiseline, puno bjelančevina (oko 20 posto) i vlakana. Glavni razlog zašto su bademi toliko blagotvorni za našu probavu jest njihov visok sadržaj magnezija. Magnezij optimizira rad organa - uključujući želudac i crijeva! 

S crnim grahom protiv zatvora

Šalica crnog graha sadrži 15 grama vlakana! Osim magnezija, grah je također bogat kalijem. Budući da gotovo dvije trećine svih žena pati od nedostatka kalija, mogu sretno i često jesti hranu bogatu kalijem. Kalij je sastavni dio probavnih sokova. Ako nedostaje, to može dovesti do zatvora. Ostali izvori kalija: banane, avokado, krumpir, gljive i mliječni proizvodi.

Šljive kao iskušani kućni lijek za poticanje probave

Šljive sadrže sorbitol, zamjenu za šećer. Njegov učinak: laksativ. Zato su sve namirnice koje sadrže sorbitol označene dodatkom „Može imati laksativni učinak, ako se konzumira u većim količinama“. U malim količinama sorbitol potiče probavu. Mala šalica soka od suhih šljiva ujutro može postići željeni učinak. Optimalni učinak postiže se dodavanjem komadića đumbira.

Lisnato povrće također pomaže probavi

Bio to špinat, blitva ili kelj, zeleno lisnato povrće sadrži optimalnu mješavinu hranjivih tvari za poticanje probave. Mikronutrijenti, poput vitamina, minerala, elemenata u tragovima i sekundarnih biljnih tvari, značajno su uključeni u sve metaboličke procese. Mješavina hranjivih tvari regulira ravnotežu vode u tijelu i potiče kretanje mišića.

Pšenične mekinje, vlakna za zdrava crijeva

Pšenične mekinje bogate su vlaknima. Ako za doručak umjesto salame i sira odabereš doručak od pšeničnih mekinja (npr. s malinama i jogurtom), ne da samo činiš dobro za svoju probavu, nego i za svoju figuru. Ova kombinacija dugo te drži sitom te smanjuje apetit za slatkim.

Potakni probavu kavom

Kiselina sadržana u kavi i toplina napitka igraju veću ulogu u poticanju probave od kofeina. Drugim riječima, ako ne voliš kavu, možeš upotrijebiti i čaj ili toplu vodu (iako kiselost ovdje, naravno, nedostaje i stoga nije toliko učinkovita kao kava ili čaj).

19. travanj 2024 02:42