StoryEditorOCM
ZabavaU ORGANIZACIJI DUBROVAČKOG VJESNIKA OTVORENA IZLOŽBA "IGRA FILMOVA"

IGRA PRIJESTOLJA, ZVJEZDANI RATOVI, ROBIN HOOD U jadranskom Hollywoodu snovi postaju stvarnost!

Piše PSD.
23. ožujka 2017. - 22:58

Večeras je u Lazaretima u organizaciji Dubrovačkog vjesnika otvorena izložba "Igra filmova". Postav čine fotografije fotoreportera Dubrovačkog vjesnika odnosno HANZA Medije: Željka Tutnjevića, Tončija Plazibata i Nikše Dupera nastalih tijekom snimanja hollywoodskih spektakala u Dubrovniku.

Grad podno Srđa posljednjih je godina izazvao veliku pozornost filmskih producenata, počevši od 2011. kad je filmska kuća HBO počela snimati svoju seriju ''Igra prijestolja'', čijim su stopama kasnije krenuli i ''Zvjezdani ratovi'',  Bollywood te ''Robin Hood'' te serije "Borgia" i "Knightfall". Povijesne drame, znanstveno-fantastični spektakli, srednjovjekovne viteške priče i mjuzikli, svi su oni našli svoje mjesto i svoju lokaciju snova upravo u Dubrovnik, a Dubrovnik im je dao najljepšu moguću kulisu.

- Oko 70 filmova snimano je u Dubrovniku, a ovo su samo neki od njih, kazao je na početku Mark Thomas, urednik "The Dubrovnik Timesa". Izložbu je otvorio donedavni dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

- Prvo bi se zahvalio Dubrovačkom vjesniku i HANZA Mediji. Sjećanje je kratko i da nije ovih fotografija tko bi se sjećao da su na Stradunu bile kulise?! Osim zločestih, nitko! Ovo je jedna reminiscencija onoga što Dubrovnik zna i hoće. Film je proces pretvaranja snova u realnost, a u našem gradu snovi postaju stvarnost. Ove fotografije pokazuju da Dubrovnik svojom univerzalnom ljepotom može biti dio filma u različitim kulturama, kazao je Vlahušić.

Dubrovnik sve više postaje prepoznatljiv kao "Kraljev Grudobran", a dubrovačke ulice posljednjih su godina doslovno "preplavile" svjetski poznati glumci: počevši od bollywoodske zvijezde Shah Rukh Khana pa do oskarovca Jamieja Foxxa.  

Izvedbom teme za "Igru prijestolja" članovi Dubrovačkog simfonijskog orkestra dali su pravu glazbenu pozadinu otvaranju. Sama izložba ostaje otvorena do 30. travnja.

B. Lucić

20. travanj 2024 11:42