StoryEditorOCM
ZabavaSTAVOVI IZ JUGO-ERE

HRT izvukao video iz 80-ih. Evo kako su žene tada gledale na ravnopravnost spolova

Piše dv
8. ožujka 2023. - 22:17

U povodu Dana žena, HRT-ovci su iz svoje arhive, dakle iz doba kad su bili TV Zagreb, izvadili video anketu o ravnopravnosti spolova iz 1980. godine, donosi Slobodna Dalmacija. Govorile su djevojke i gospođe iz svih djelova Jugoslavije, a nama preostaje razmišljanje na temu - koje je društvo zapravo naprednije?

- Kad dođem doma, čekaju me sve obveze, gotovo sve. Jer danas znate kakvi su muževi, makar je to moderno vrijeme emancipacije, ipak je sve na ženi. 

- Žena na papiru ima ravnopravnost, a inače znate, u kući... Ona mora raditi vani i, kad dođe kod kuće onda je čeka čitavi posao, oko djece i kuhinje...

Međutim, bilo je i drugačijih mišljenja.

- Nisam nikad razmišljala o ravnopravnosti niti sam osjećala neku neravnopravnost između muškaraca i žena. To nije problem koji mene zaokuplja i nikad mi se nije postavljao kao problem.

- Moja baka se uvijek čudi ako tata pere suđe... Misli da se to ne bi smjelo dogoditi.

- Moja mama, mislim da je sretna u braku... Ona je isto, donekle, protiv ravnopravnosti žena, to je zanimljivo... Ona ipak smatra da žene imaju određene osobine, da ona ipak meni mora biti majka, a otac otac. 

02. listopad 2023 17:10