StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Venom

Piše Gabrijela Bijelić
FOTO: Ilustracija
12. listopada 2018. - 17:58
Bio je ovo listopadski vikend za pamćenje u američkim kinima. Glazbena melodrama 'Zvijezda je rođena' premijerno se poklopila sa ZF spektaklom 'Venom' koji je zaradio za početak jesenske sezone fantastičnih 80 milijuna dolara, čak 45 više od dotadašnjeg rekordera 'Gravitacije', astronautske sage iz 2013.

A prognoze su bile sve samo ne obećavajuće za film kojim je studio Sony prvi put krenuo u osvajanje izdašnog filmskog carstva stripovskih junaka. S probnih projekcija 'Venoma' dolazile su vijesti o šupljem zapletu i neuvjerljivim likovima, no pokazalo se da predviđanja nisu baš uvijek pouzdana.

Sony je u proboj krenuo sa sporednim Marvelovim likom iz roda izvanzemaljaca-simbiota koji zaposjedaju tijela Zemljana. Domaćine kojima se ne prilagode usmrćuju a rijetke preživjele pretvaraju u žderače drugih živih organizama s posebnim fetišom na odgrizene glave.

Jedan takav zubati došljak s jezikom duljim od niske odraslih jegulja 'sustanara' pronalazi u propalom istraživačkom novinaru Eddiju Brocku (Tom Hardy) koji završava na ulici zbog otkrića etički dvojbenih pokusa u laboratorijima tajkuna Carltona Drakea (dojmljivi Riz Ahmed). Prva trećina filma istekne u očekivanju sudbonosne transformacije janusovskog tipa, zatim kreće urnebes.

Prvotna netrepeljivost između agresora i ljudskog 'stanodavca' s vremenom blijedi, a suživot na liniji Venom-Brock proizvodi niz komičnih situacija koje daju poseban štih filmu malo poznatog redatelja Rubena Fleishera (Zombieland).

Teško je suspregnuti smijeh kad 'nastanjeni' i vječno gladni Eddie legne u bazen i zagrize hlapa na užas gostiju elitnog restorana ili kad mu se Venom naruga jer umjesto skoka niz neboder radije bira siguran silazak dizalom.

Producenti su imali sreću da je Brocka zaigrao jedan od ponajboljih suvremenih glumaca, Britanac Tom Hardy. Za potrebe uloge više se no uspješno preobrazio iz mračnjaka kakvog gledamo u TV seriji 'Tabu' u simpatičnog survivora koji se nakon poslovnog kraha i raskida sa zaručnicom Anne (Michelle Williams kao dobroćudna slatkica) suočava i s potencijalno smrtonosnom promjenom identiteta. 'Venom' njeguje i pomalo deadpoolovski pristup glavnom negativcu.

S odmakom radnje, izvanzemaljski predator iz nesmiljenog se ubojice pretvara u prihvatljivog sustanara kojemu Eddie objašnjava kako dobre ljude ne smije jesti dok se zločestima povremeno može pogostiti. Nakon odjavne špice u dobroj marvelovskoj maniri slijedi prizor iz strogo čuvanog zatvora gdje se Eddie suočava s izoliranim serijskim ubojicom.

Ne treba biti vidovnjak za shvatiti da će sljedbenik Hannibala Lectera postati Venonov suparnik u izglednom drugom nastavku franšize.

 
27. travanj 2024 01:40