StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Star Wars: Uspon Skywalkera

27. prosinca 2019. - 14:39
Rijetko je koji film u povijesti kinematografije dočekan s tolikim teretom očekivanja kao deveti nastavak 'Star Wars: Uspon Skywalkera'.

Osim kao finale franšize koja traje već 42 godine, 'devetica' je i završni dio obnovljene trilogije započete 2015. solidnim 'Buđenjem Sile' i znatno lošijim 'Posljednjim Jedija' iz 2017., gdje u mikrosekundama gostuje i naš Dubrovnik kao planetarni kockarski raj.

Režiju devetih po redu 'Ratova zvijezda' Disney je povjerio prokušanom ZF zanatliji J.J. Abramsu, koji je u kinima 2009. prvo oživio posrnule 'Zvjezdane staze', a potom i Lucasovu svemirsku sagu o srazu zlog Imperija i slobodarske Republike.


U aktualnom hitu (pre)visoko postavljeni ciljevi djelomično su ispunjeni. 'Uspon Skywalkera' njeguje sve sastavnice prethodnika kroz raskošne svemirske bitke, mačevanja svijetlećim sabljama, egzotične planete, droide i djetinje naglašenu težnju za zajedništvom u oslobođenju galaksije.

U trećem pokušaju napokon su sinkronizirani i glavni junaci nove trilogije. Daisey Railey sazrela je i srasla s ulogom Jedi vitezice, a Adam Driver potvrdio otprije poznatu darovitost kao Kylo Ren/Ben Solo, podvojena osobnost čije je balansiranje između Tamne i Svijetle strane vezivno tkivo svih recentnih nastavaka. Uvođenje motiva dualnosti Sile kod ključnih aktera dobrodošla je inovacija, naglašena kroz niz kvalitetnih vizualnih potvrdi.


Na popisu minusa nekoliko je ključnih stavki, od kojih dvije s natruhama nekrofilije. Prva je povratak na platno generalice Leie kroz ne osobito uvjerljive namontirane scene s glumicom Carrie Fisher, preminulom još 2016.

Druga se tiče regeneracije cara zlotvora Palpatinea (Ian McDiarmid) koji je radi rodoslovlja prigodno ustao od mrtvih i brzo pokazao da nije apsolutno besmrtan. Ubačena epizoda sa doušnikom Pokreta otpora u srcu zlokobnog Prvog reda naivno je protraćena, baš kao i prilika da se pobunjenički prvaci Finn (John Boyega) i Poe Dameron (Oscar Isaac) profiliraju kao relevantni likovi. Dvije nove sporedne junakinje samo su popunile rodnu kvotu.


Makar se nekih neće dojmiti odgovori na otvorena pitanja svemirskog 'noneta', J.J. Abrams je serijalu ipak sačuvao obraz. Ponajviše posezanjem za kultnim junacima iz originalnih 'Ratova zvijezda'. Hologramski Luke Skywalker (Mark Hamill), vizija Hana Sola (Harrison Ford) i stvarni ostarjeli hohštapler Lando Carlissian (Billy Dee Williams) i u cameo ulogama karizmatičniji su od većine zvjezdanog podmlatka.
25. travanj 2024 22:37