StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Crvena Joan

28. lipnja 2019. - 14:37
Iako su mnogi prvenstveno zbog velike Judi Dench otišli pogledati 'Crvenu Joan', istina je da u špijunskoj drami 85-godišnja oskarovka pojavljuje tek u umjerenim dozama, točno koliko je potrebno da podsjeti na svoje impresivno glumačko umijeće. Cijeli film počiva na ekstenzivnim flashbackovima koje tek sporadično prekidaju Denchina ukazanja.

Stvarna zvijezda filma o britanskoj fizičarki uhićenoj 2000. pod sumnjom da je tijekom Drugog svjetskog a potom i Hladnog rata radila za KGB, mlađahna je Sophie Cookson. Ona s punom zrelošću portretira Joan Elizabeth Stanley, znanstvenicu s diplomom Cambridgea koja, što, zbog ljubavi, što zbog opredjeljenja za ideal socijalizma i mira u svijetu klasificirane podatke o tvorbi atomske bombe ustupa Rusima.

Joanino 'nedjelo' koje, pokazat će se, nema previše veze s veleizdajom, otkriva se desetljećima nakon počinjenja i do temelja potresa njezinu obitelj, agenturu MI5 a posljedično i cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Snimljen prema književnom predlošku o životu Melite Norwood, stvarne osobe čije je djelovanje umnogome pomoglo Sovjetima da održe korak sa zapadnim nuklearnim silama, 'Crvena Joan' vjeran je prikaz onodobne ratne stvarnosti. Dakako, i podređenog položaja žena koje, bez obzira na kvalifikacije, muške kolege smatraju 'rođenim' kućanicama.

Redatelj ove (po)ratne drame, iskusni kazalištarac Trevor Nunn (bivši umjetnički direktor Royal Shakespeare Companya i Royal National Theatrea), s lakoćom se prebacio u filmski medij i jednostavnim jezikom ispričao priču o kompleksnom povijesnom razdoblju.

Studentsko ljevičarenje u srcu kapitalističkog Otoka, rastuća prijetnja nacizma, staljinizma i globalnog atomskog sukoba zgodan su oslik predbondovskog obavještajnog milja.

I makar se na trenutke čini da smo već ranije vidjeli svu tu dramatiku 1940-tih, malo u crno-bijelim filmovima nastalih u poraću, a malo u modernijim adaptacijama, Nunn nudi više od puke reciklaže s finom kostimografijom.

'Crvena Joan' zapravo je pohvala ženskoj snazi, emocionalnoj i intelektualnoj. Da je ta snaga bezvremenska, potvrđuju dvije 'nosive glumice', Dench u ulozi starice zbunjene povijesnim mijenama i Cookson kao njezina mlađa verzija, moćna u svojoj lomljivosti.
 
26. travanj 2024 12:23