StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Avengers: Endgame

3. svibnja 2019. - 18:01
Svaki je rastanak težak, još i više kad je masovan kao kod Marvelovih Osvetnika (Avengers:Endgame) koji su se prošlog vikenda pompozno oprostili od publike. Kao da bilo jučer kad su se 2012. Kapetan Amerika, Iron Man, Hulk, Thor i ostali superjunaci prvi put okupili u spašavanju svemira.

Sedam ljeta kasnije, broj spasitelja porastao je toliko da u trosatnom finalu serijala neki od njih dobiju priliku tek za jednu do dvije replike. No, drugačije ni ne može biti, danak masovnosti treba platiti, ali ne novcem. S utrškom od 1,2 milijarde dolara 'Endgame' je u pet dana opravdao epitet najskupljeg, najvećeg i svekolikog 'naj' blockbustera kojemu će se zaradom (možda) oduprijeti tek Cameronovi divovi Titanic i Avatar.

I dok novci u slapovima cure prema Disneyevu filmskom studiju, s pohvalama sadržaju završnice Osvetničke tetralogije treba biti oprezniji. Braća redatelji Anthony i Joe Russo nude prilično neujednačen spoj akcijskog spektakla i površnih intimnih minijatura junaka koje je netom porazio svemirski zlotvor Thanos (superiorni Josh Brolin).

Konačan obračun Osvetnika s dušmaninom okosnica je filma koji se koprca i kalendarski i u prostoru. Banalizirani čin osvete odvija se u realnom vremenu, a ostatak revanša u prošlosti, uz dosta konfuzije u vremenskom lijevku.

Uoči presudne, efektno prikazane, bitke za povratak u život polovice stanovništva Zemlje, oživljavaju i u prošlom nastavku posmicani superheroji pa nastaje dosad neviđena (preko)brojnost lišena atmosfere napetosti i zebnje iz trećeg, kudikamo boljeg nastavka Avengersa 'Rat beskonačnosti'.

Zbog male minutaže, teško je govoriti o kvaliteti glumačkih interpretacija, no i u tim zadatostima izdvaja se sugestivni Robert Downey Jr. (Iron Man), streličar Hawkeye Jeremya Rennera i podvojeni Hulk Marka Ruffala. Zapušteni Thor Chrisa Hemswortha samo je ispočetka donekle smiješan.

Od ženskih aktera Scarlett Johansson prekratko je u kadru da bi 'garnirala' svoju Black Widow, Kapetanica Marvel (Brie Larson) ne stiže opravdati pojavljivanje u prethodnom samostalnom hitu, a pouzdana ostaje tek Nebula (Karen Gillan).

Uoči premijere bilo je dosta povika na spoilanje, pa onima koji još nisu odgledali finale recimo tek da će dvoje nosivih junaka skončati, a jedan preko noći rapidno ostarjeti. Dovoljno za zaokruženu priču? Ne baš, ali preživjeli filmski Marvelovci imaju nevjerojatnu moć regeneracije. Prorijeđeni će, nadajmo se, bolje funkcionirati.



 
26. travanj 2024 13:33