StoryEditorOCM
ZabavaPotraga za Gušterom

Film Lukše Benića o legendi staroj dva stoljeća: Ronili smo ispod Lovrjenca, posebnim brodom istraživali morsko dno, snimali u Beču i Zagrebu...

Piše Kristina Filičić
13. siječnja 2023. - 21:31

Dokumentarni film ‘Potraga za Gušterom‘ redatelja i scenarista Lukše Benića bit će prikazan na Prvom programu Hrvatske televizije u četvrtak, 19. siječnja u 21.10 sati. Već više od dva stoljeća Dubrovnikom se prenosi legenda da u moru podno tvrđave Lovrjenac leži golemi brončani top Gušter, remek-djelo našeg najpoznatijeg ljevača topova i zvona Ivana Krstitelja Rabljanina.

- Ta priča intrigira i zanima ljude u Dubrovniku već dugo vremena, pogotovo ekipu koja se bavi podmorjem, ronjenjem, koja detaljnije proučava povijest takvog tipa baštine u Dubrovniku – kaže Lukša Benić koji je još kao dijete čuo priču o legendarnom dubrovačkom topu.

image

Dokumentarni film ‘Potraga za Gušterom‘ Lukše Benića

Potraga Za Gušterom/dokumentarni Film/

- Rodila se ideja o potrazi za Gušterom i nastao je film koji nije samo priča o Gušteru nego i o povijesti, općenito o takvoj vrsti naoružanja u Dubrovniku, načinu na koji se proizvodilo. Pokušali smo što više toga istražiti kroz razgovore s povjesničarima, roniocima entuzijastima koji su taj top stvarno tražili. Pokušali smo pobrojiti sve veće potrage za Gušterom koje su se dogodile kroz 20. stoljeće. Nastojali smo raspetljati priču i pokazati je li to samo jedan od mitova koji su u poviješću bogatim gradovima kakav je Dubrovnik, dio identiteta samog tog grada ili je top stvarno postojao i izgubljen je na način kako je to zapisano u predaji ili legendama – pojašnjava redatelj.

Prema predaji, Gušter je izgubljen kad je austrijska vlast odnosila stare topove s dubrovačkih utvrda, s namjerom da ih pretopi ili izloži u vojnim muzejima.

- Austrijanci su pokušali s Lovrjenca spustiti taj najveličanstveniji, najveći i najukrašeniji top Dubrovačke Republike, legendarni Gušter. Taj top je po nekim podacima težak šest tona, a kako se Lovrjenac kroz stoljeća dograđivao nije ga se moglo spustiti s tvrđave kopnenim putem pa su odlučili morskim, preko vanjskih zidova tvrđave. Tom prilikom je, navodno, Gušter završio u moru – nastavlja redatelj Benić o dubrovačkom topu koji je, prema zapisima, bio vidljiv ispod mora sljedećih 40-ak godina, ali ga zbog težine nitko nije izvadio.

image

Dokumentarni film ‘Potraga za Gušterom‘ Lukše Benića

Potraga Za Gušterom/dokumentarni Film/

- Kasnije, kad su Austrijanci gradili put iza Grada odnosno Minčete, u uvalu ispod Lovrjenca se iskrcavao materijal nastao kopanjem puteva oko Dubrovnika i Gušter je zatrpan. Je li ta priča istinita ili nije to ćete saznati kroz dokumentarac – poručuje Dubrovčanin i dodaje:

- Ronili smo s roniocima ispod Lovrjenca i sa suvremenom arheološkom opremom istražili to područje. Doveli smo i specijalni istraživački brod iz Komiže s potrebnom opremom za istraživanje morskog dna, a o detaljima potrage i rezultatima u dokumentarcu koji je na programu HTV-a 19. siječnja.

Dokumentarni film većinom je sniman u Dubrovniku, ali i u Zagrebu te Beču gdje se čuva Gušterica.

- To je jedan od rijetkih sačuvanih topova koji su sigurno djelo Ivana Krstitelja Rabljanina. Nije sigurno jesu li Gušter i Gušterica jedan te isti top, što je također jedna verzija događaja. Je li uopće postoji taj veći top koji je izgubljen ispod Lovrjenca ili je to ovaj top koji je odnesen i pohranjen u ratnom muzeju u Beču? Naime, u Beču je taj top jedan od njihovih glavnih eksponata iz tog vremena. Među milijun i pol različitih eksponata i više tisuća povijesnih topova nosi katalošku oznaku broj 1 – kaže nam Lukša Benić.

image

Dokumentarni film ‘Potraga za Gušterom‘ Lukše Benića

Potraga Za Gušterom/dokumentarni Film/

Uz redatelja i scenarista Lukšu Benića među ekipom koja je stvarala film su još direktor fotografije i podvodni snimatelj Srđan Kokanov, producent Jure Bušić, montažeri su Lukša Benić i Sebastijan Kobas, narator je Vedran Benić, te tehnička potpora Dominik Miljak. Produkcija je Jaka produkcija d.o.o. za HRT 2023.

Brojni dosadašnji pokušaji da se veličanstveni brončani top pronađe nisu dali nikakve rezultate. Dokumentarni film ‘Potraga za Gušterom‘ donosi legendu, ali pokušava saznati i što se iza nje krije te koliko je utemeljena u stvarnim povijesnim zapisima. Uz pomoć znanstvenika, povjesničara i entuzijasta, ali i suvremenih arheoloških instrumenata, u 52 minute dokumentarnog filma još jednom će se zaroniti u more ispod Lovrjenca te pokušati pronaći rješenje višestoljetne misterije.

image

Autorski tim ispod Lovrjenca: Vedran Benić, Lukša Benić, Srđan Kokanov i Dominik Miljak

Potraga Za Gušterom/dokumentarni Film/
03. svibanj 2024 08:07