StoryEditorOCM
ZabavaSTIJEPO GLEĐ MARKOS OTKRIVA ŠTO NAS OČEKUJE

Festival Sentimento ove godine nudi najraznovrsniji program do sada

Piše PSD.
27. svibnja 2017. - 19:27

Poznati dubrovački tenor i idejni začetnik festivala Sentimento, Stijepo Gleđ Markos za Moskar otkriva što nas očekuje ove godine, tko su posebni gosti i kome je ovaj put namijenja pomoć.


Ovo je već četvrta godina festivala Sentimento, što ste nam pripremili?
Festival Sentimento ove godine nudi najraznovrsniji program do sada. Drago mi je da ovaj jedinstveni kulturno-umjetnički festival proširuje svoj programski sadržaj i na poseban način povezuje i uključuje različite kategorije ranjivih skupina društva.
Program započinjemo jednim posebnim koncertom 4.6. u Katedrali. Velika nam je radost i čast da će na koncertu glumac Vojin Perić, inače predsjednik hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih kao narator koncerta recitirati kršćansku poeziju uz glazbeni nastup zbora štićenika Centra za rehabilitaciju Josipovac. Također ćemo imati priliku čuti stihove jednog autističnog dječaka, našeg sugrađanina Marina Mijoča. Biti će to jedinstvena suradnja u kojoj će osobe različitih posebnih potreba pokazati svoje talente i uveličati proslavu Blagdana Pedesetnice. Ovom koncertu dali smo simboličan naziv „Koncert u mraku - svjetlo Duha Svetoga“ kako bi posvjestili život slijepih osoba ali i proslavili Božje svjetlo koje raspršuje svaku tamu i otvara oči srca za ljubav i zajedništvo.

Posebno sam zahvalan kolegama glazbenicima, gitarističkom virtuozu Darku Pelužanu i našem proslavljenom vaterpolistu Mihu Boškoviću koji će na ovom koncertu nastupiti kao glazbena pratnja na klavijaturama. Kao i svi drugi glazbenici koji su svih ovih godina nastupali na Sentimentu i oni su prepoznali da umjetnost nema granica i da osobe koje u svakodnevnom životu ovise o pomoći drugih itekako mogu doprinijeti društvu svojim talentima. Ulaz je slobodan i od srca vas pozivam na ovaj poseban događaj.

Svaki put imate posebnog gosta, tko će biti ove godine?
Ove godine poseban gost festivala Sentimento je najstarije kazalište slijepih i slabovidnih u svijetu „Novi život“. Prvu predstavu odigrali su 1948. a od tada uspješne kazališne kritike pobrali su na svojim nastupima diljem Europe. Posebno mi je drago da će naša publika imati priliku vidjeti njihovu najuspješniju predstavu „Jučer sam se sjetio plave“ koju je Petra Radin napisala i režirala inspirirana životima glumaca koji i sami glume u predstavi. Da se radi o izuzetnim glumcima i talentima svjedoče brojne nagrade, priznanja i pozitivne kritike kao i sudjelovanja profesionalnih videćih glumaca u pojedinim predstavama. Publika nakon njihove predstave odlazi inspirirana i motivirana jer je ova predstava jedna prava oda životu. Predstava će se održati u Kazalištu Marina Držića 05. lipnja s početkom u 20:30 sati. Posebno sam zahvalan Kazalištu Marina Držića koje je tako srdačno otvorilo vrata našem festivalu ugostivši „Kazalište novi život“ iz Zagreba.

Gdje će se sve održati koncerti i glazbene radionice?
Ove godine glazbene radionice ćemo održati u domu „Maslina“ i u domu za starije i nemoćne „Domus Christi“ prilikom kojih ćemo stvarati novo glazbeno djelo. Započet ćemo ga na radionici 07. lipnja s onim malo mlađima u Maslini a sutradan ga nastaviti s onim malo starijima u Domus Christi. Bit će to zanimljivo međugeneracijsko druženje koje spajaju note. U suradnji s kazalištem slijepih i slabovidnih „Novi život“ održati ćemo i glazbeno-glumačku radionicu u Centru za rehabilitaciju Josipovac.

Središnji koncert „Sentimento i tri tenora“ održati će se povodom svjetskog dana glazbe 20. lipnja u Kneževom dvoru. U društvu svojih dragih kolega Maxa Hozića i Saše Jakelića izvest ćemo najpoznatije arije u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Marije Ramljak, glazbene urednice Hrvatske radiotelevizije. Bit će to sjajan koncert i drago mi je da su Saša i Max prihvatili biti dio Sentimenta. Ovo je naš prvi zajednički nastup ali sudeći po tome kako teku pripreme vjerujem da neće biti posljednji. Tri tenora i jedna posebna dama, dirigentica Marija Ramljak, koja je dala snažnu podršku festivalu Sentimento prepoznajući važnost glazbene rehabilitacije. Poseban gost večeri je dvanaestogodišnji Frano Živković, gitaristički virtuoz kojeg je prepoznao najbolji svjetski akustični gitarist Tommy Emanuel s kojim Frano već nastupa na svjetskim turnejama. Posebna gošća je i štićenica centra za rehabilitaciju Josipovac, Selma Čizmo koja je tijekom glazbenih radionica pokazala jedan od najvećih talenta i time dobila nagradu da kao najbolji vokal nastupi u pratnji orkestra.

Festival je humanitarnog karaktera, kome je ove godine namijenjena pomoć?
Sva događanja festivala Sentimento su humanitarnog karaktera i prihodi su namijenjeni za glazbenu rehabilitaciju najranjivijih skupina društva s područja Dubrovačko-neretvanske županije u sklopu projekta „Unison World“ koji smo supruga i ja pokrenuli ove godine nakon što smo uvidjeli da postoji velika potreba i interes za uspostavljanjem cjelogodišnjeg programa glazbene rehabilitacije. U sklopu projekta glazba se koristi kao rehabilitacijsko sredstvo kod socijalnih, emotivnih, kognitivnih i tjelesnih poteškoća s kojima se susreću ranjive skupine društva. Prikupljeni novac omogućiti će glazbenu rehabilitaciju bolesnima, umirućima, napuštenima i potrebitima u našoj županiji. Glazbenu rehabilitaciju između ostalih ostvarujemo u Općoj bolnici Dubrovnik, na palijativnom odjelu i pedijatriji, udruzi Rina Mašera, domu za starije i nemoćne „Domus Christi“, Centru za rehabilitaciju Josipovac a u protekloj godini posjetili smo ostale udruge i centre naše županije “.

Hoće li ove godine na festivalu sudjelovati poznati glazbeni terapeut Nigel Osborne?
Svakako prof. Osborne je dio našeg tima i ove godine nastavlja s nama pripremati novo glazbeno djelo koje će nastati na glazbenim radionicama. Nismo još sigurni hoće li nam se moći osobno pridružiti zbog njegovih čestih putovanja, ali će svakako s nama sudjelovati putem video veze i surađivati na stvaranju novih glazbenih radionica.

Dubrovčane je dirnuo Vaš angažman u Josipovcu. Kako Vam je bilo raditi s osobama s posebnim potrebama?
To su sad već moji dugogodišnji prijatelji koje sam jako zavolio i koje svake godine uključujem u festival jer oni su tu sa mnom od samog početka. Moji posebni prijatelji su prvo osvojili mene a sad i moju ženu koja s njima radi kao glazbeni terapeut.

Što se promijenilo u Vašem životu od posljednjeg festivala?
Donio sam neke važne odluke o tome da ću se ozbiljno i profesionalno posvetiti ranjivim skupinama društva jer sam se posljednjih godina uvjerio u snažan učinak glazbene rehabilitacije. Zajedno sa suprugom pokrenuo sam projekt koji će glazbenu rehabilitaciju omogućiti cijele godine dok Sentimento i dalje ostaje festival na koji pozivam sve drage prijatelje, ljubitelje glazbe i umjetnosti, sve koji prihvaćaju različitosti kao bogatstvo društva.

Što vas je potaknulo da se bavite glazbenom rehabilitacijom i da pokrenete jedan takav projekt?
Ništa u životu nije slučajno. Sve ima svoj razlog i smjer. Tako se čak i rane djetinjstva mogu iskoristiti da bi se širila ljubav. Već u sedmoj godini sam ostao bez oca koji je tragično nastradao. Tako sam zajedno sa svojom majkom odrastao u društvu slijepog ujaka i bake koja je dugo bila teško bolesna i nepokretna. U takvom okruženju sam naučio što je ljubav. Ljubav je darivanje sebe. Tada mi još to nije bilo jasno ali je s vremenom dragi Bog pokazao put koji je mojim težinama dao smisao. Teško je kad si zbog bilo kojeg razloga zaboravljen. To te boli više nego sama bolest koja te opterećuje. Tada te boli duša. Zahvalan sam što smo supruga i ja dobili priliku da svojim talentima donesemo dobrobiti glazbe onima koji se nažalost nekad osjećaju zaboravljeni. Danas sutra bilo tko od nas može postati osoba s posebnim potrebama jer smo svi jako ranjivi. Kada tu ljubav probudimo u svome srcu tada će se početi buditi ovaj svijet u kojem živimo i postati svijet sentimenta tj. osjećaja za druge. Svijet zajedništva, a ne svijet sažaljenja, zaborava i otuđenosti.

23. travanj 2024 12:55