StoryEditor
ZabavaNEZAUSTAVLJIVA|

FESTIVAL HAMPTONS Film ‘Murina‘ Antonele Alamat Kusijanović pobijedio na festivalu po čijoj se selekciji predviđaju nominacije za Oscara

Piše DV
14. listopada 2021. - 06:59

'Murina' je nezaustavljival. Film redateljice Antonete Alamat Kusijanović skupila je toliko međunarodnih priznanja da je to teško i pobrojati. Gotovo da to više nije niti vijest.

A jest! I to velika. 'Murina' je proglašena najboljim filmom u kategoriji dugometražnog igranog filma na Međunarodnom filmskom festivalu Hamptons u SAD-u. 

Najznačajniji je to festivalski uspjeh Murine nakon ljetošnje nagrade za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u Cannesu.

Pobjednici su objavljeni na svečanoj ceremoniji u East Hamptonu, a na 29. izdanju festivala, koje se održalo od 7. do 13. listopada, prikazan je 61 film iz 34 zemlje, a 53 posto filmova režirale su žene!

image
Antoneta Alamat Kusijanović, redateljica hvaljenog filma Murina
Cropix

"Hamptons nas je divno primio i ova nagrada mi je jedna od najvažnijih. Osjetila sam iskrenu podršku, o filmu su raspravljali slojevito, prisno, iako smo bili daleko od Mediterana, 'Murina' je bila shvaćena.

Bila sam počašćena jer su nagradili naš film i skrenuli pažnju na hrvatsku kinematografiju. Osim 'Murine', nagradili su i sljedeći projekt kojeg razvijam s 80.000 dolara 'in kind service', takvu podršku očekivala sam samo doma", izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

"Nakon Toronta u kojem je 'Murina' imala sjevernoameričku premijeru, nagrada u Hamptonsu je izuzetno bitna za američku distribuciju filma i svakako će donijeti puno pozornosti na tom zahtjevnom tržištu.

Hamptons je vrlo značajan festival u SAD-u i obično se po njegovoj selekciji i nagradama rade rana predviđanja nominacija za nagradu Oscar, te zbog toga uživa veliku pozornost članova Američke filmske akademije. Čestitam Antoneti i cijeloj ekipi Murine na još jednom uspjehu", izjavio je producent filma Danijel Pek.

Film 'Murina' je dosad prikazan na brojnim važnim festivalima, među ostalima na Sarajevo Film Festivalu te Toronto Film Festivalu.

image
"Murina" Leona Lučeva

U Hrvatskoj je premijerno prikazan prošlog ljeta na Pulskom filmskom festivalu gdje je redateljica nagrađena Brezom kao najbolja debitantica, glumica Danica Ćurčić Zlatnom arenom za najbolju sporednu žensku ulogu, a pulska publika proglasila je 'Murinu' najboljim filmom festivala i nagradila ga Zlatnim vratima Pule.

U hrvatskim kinima 'Murina' igra već sedmi tjedan, a dosad ju je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Trenutačno se može pogledati još u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku.

'Murina' je snimana na Hvaru, Kornatima i Kalamoti. Uz redateljicu Antonetu Alamat Kusijanović, scenarij supotpisuje Frank Graziano, fotografiju Hélène Louvart (AFC), montažu Vladimir Gojun, zvuk Julij Zornik, glazbu Evgueni Galperine i Sacha Galperine, kostimografiju Amela Bakšić, a scenografiju Ivan Veljača.

Uloge u filmu ostvarili su Gracija Filipović kao Julija, Leon Lučev kao Ante, novozelandski glumac Cliff Curtis kao Javier te Danica Ćurčić kao Nela.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

item - id = 1134840
related id = 0 -> 1131503
related id = 1 -> 1131287
07. prosinac 2021 01:03