StoryEditorOCM
ZabavaSTRUJNI UDAR

Evo kojih pet uređaja troši struju i kada su ‘isključeni‘ i kako to spriječiti. Električnu energiju moguće je uštedjeti i tamo gdje najmanje računate s tim

Piše dv
9. rujna 2022. - 17:35

Vjerojatno niste ni znali da možete sačuvati kućni budžet i energiju tako što ćete isključiti iz struje određene električne uređaje.

U pitanju je isključivanje iz struje uređaja koje smo ugasili ili stavili u standby mod, a koji troše struju čak i u tom režimu. Ostavljanje ovakvih uređaja uključenih je nešto što svi radimo i na šta se ne obaziremo, ali na duže staze ta navika nas može koštati više nego što mislimo, donosi Slobodna Dalmacija.

Kada su ovi uređaji uključeni u struju, čak i ako ne rade, oni će trošiti malo struje, a ovo su najveći "krivci":

Hladnjak/zamrzivač

Hladnjak i zamrzivač stalno su uključeni iz očitih razloga, pa ne čudi što je oko 12 posto potrošnje električne energije u kućanstvu rezervirano za njih. Iako ih ne možemo točno isključiti kada izađemo iz kuće, možemo poduzeti jednostavne korake kako bismo ih učinili učinkovitijima, što znači da troše manje električne energije. Redovitim čišćenjem hladnjaka, izvana i iznutra, osiguravate da ne troši više energije nego što je potrebno, a isto vrijedi i za povremeno otapanje, kako se ne bi nakupljale zalihe leda.

image
AFP

Televizor

Gotovo svi isključujemo TV pritiskom na dugme, ali to ga ne gasi, samo ga stavlja u stanje mirovanja. To znači da struja i dalje teče kroz njega i da je on i dalje troši, što se možda ne vidi toliko na mjesečnoj razini, ali na godišnjoj je također vidljivo i nije zanemarivo.

Konzole

Slično tome, konzole za videoigre često ne isključimo u potpunosti da bi se kasnije brže pokretale igrice, i one uopće ne troše malo struje, a ušteda se vidi čak i na dnevnoj bazi, pa sljedeći kada završite s igrom, nemojte ići na "standby" nego na "shut down".

image
AFP

Kuhalo za vodu

Kuhalo za vodu ne troši previše struje čak i kada radi, ali budući da se ne koristi svakih sat vremena, apsolutno nema potrebe da cijeli dan ostane uključeno, iz financijskih i sigurnosnih razloga.

Punjači

Ni punjači za mobitele i druge uređaje ne moraju biti stalno uključeni jer nas to prilično košta. Svi to radimo, ali kad bismo naizmjenično isključili sve punjače za svoje telefone, tablete i druge uređaje, sigurno bismo nakon nekog vremena vidjeli razliku.

05. svibanj 2024 00:50