StoryEditorOCM
ZabavaLijepo ponašanje

Evo kako odgojiti pristojno dijete, ovo su pravila dječjega bontona koja ni odrasli ne smiju zaboraviti

Piše dv
25. svibnja 2023. - 08:45

Premda se danas često može učiniti da je bonton zaboravljen, on je itekako potreban. Kao i druge stvari u životu, on se uči od malih nogu i traje cijeli život.

Ovo je dio pravila dječjega bontona:

1. Molim te

Kada nešto trebaju ili žele, čarobna riječ kojom djeca to mogu dobiti svakako je "Molim te" ili "Molim vas".

2. Hvala

Kada im netko nešto pokloni, daje ili samo dodaje, djeca bi trebala znati reći "Hvala". U početku, to će biti više manje vezano uz materijalne stvari, a kasnije zahvalu proširite i na emocionalna davanja i pomaganje. Primjerice, "hvala ti što si mi pomogao", "hvala ti što si me saslušao" i slično, piše Miss7.

3. Ne upadaj u riječ

Ne prekidaj odrasle u razgovoru osim ako nije zaista hitno i bitno. Znaj da će te oni primijetiti i odgovoriti na njih kad završe s razgovorom. Strpi se i pričekaj.

4. Uzvrati pozdrav

Naučite dijete pristojno pozdravljati, ne samo starije s kojima dolaze u kontakt, već i svoje vršnjake. Prilikom susreta s drugom osobom, prije svega je trebamo srdačno pozdraviti.

5. Kucaj na zatvorena vrata

Prije nego što uđeš u neku prostoriju na kojoj su vrata zatvorena, obvezno pokucaj, čak i kod kuće. Mami i tati katkad treba malo mira i privatnosti.

image

Kada se želi nešto reći, kaže se oprostite ili se digne ruka

AFP

6. Oprostite, trebam vas

Trebaš li odmah privući pozornost odraslih, to je najpristojnije učiniti tako da kažeš "Oprostite".

7. Smijem li to?

Ako nisi siguran smiješ li nešto učiniti, pitaj odrasle za dopuštenje. Tako poslije nećeš morati žaliti zbog svojih postupaka.

8. Zahvali na daru

Ne zaboravi zahvaliti na svakom daru koji dobiješ, čak i ako ti se baš ne sviđa. Ako je dar zaista lijep, dobro je napisati malu poruku zahvalnosti, a možda je i ukrasiti vlastitim crtežom.

image

Na svakome daru treba zahvaliti, na lijepome i pismeno

AFP

9. Ustupi mjesto starijima

Voziš li se tramvajem ili autobusom u kojem ima malo slobodnih mjesta, ponudi svoje mjesto starijim ljudima, trudnicama i mami ili tati s bebom u naručju. I drugi su se ustajali tebi dok si bio beba.

10. Nemoj se tući!

Vrlo je ružno udariti bilo koga, bio on jači ili slabiji od tebe, čak i ako te jako naljuti. Još je ružnije udružiti se s drugima da bi koga tukao ili ismijavao.

11 Ne ismijavaj druge

Nikad ne ismijavaj druge, ni djecu ni odrasle, iz bilo kojeg razloga. Zadirkivanjem nećeš pokazati da si bolji od drugih, nego da si nepristojan, piše Miss7.

Reklo bi se da su i neki odrasli zaboravili pravila bontona pa ne bi bilo loše da se podsjete.

Sva pravila dječjeg bontona mogu se pronaći ovdje.

image

Dobro odgojena djeca pristojna su i prema životinjama (ilustracija)

AFP
16. travanj 2024 12:39