StoryEditorOCM
ZabavaO OSCARU

Dubrovački redatelj i modna dizajnerica: ‘Oppenheimeru će kroz godine opadati reputacija, a najbolja haljina je...‘

Piše Gabrijela Bijelić
11. ožujka 2024. - 20:54

Završila je još jedna, 96. po redu dodjela Oscara. Američka filmska akademija ove je godine igrala na sigurno, nije bilo osobitih odstupanja od najavljenih favorita, a i sama ceremonija u izravnom prijenosu neće se upisati među one koje se dugo pamte.

Kakav mu je dojam ostavio ovogodišnji odabir laureata, pitali smo mladog dubrovačkog redatelja Lukšu Benića koji priznaje da od dodjele nije imao osobita očekivanja:

image

 Cillian Murphy

Rodin Eckenroth/Getty Images Via Afp

- Posljednjih par godina ne pratim dodjelu u izravnom prijenosu i nisam imao favorite jer mi se, kao i lani, činilo da je ovo bila prilično osrednja godina za srednjestrujaški ili holivudski film. Iako me tema zanimala i Cillian Murphy je bio odličan izbor za glavnu ulogu, apsolutni pobjednik Oppenheimer nije me se nešto posebno dojmio, osim u tehničkom smislu. Jednostavno, dramaturški mi je djelovao kao trosatna verzija onih televizijskih sažetaka o tome što se dogodilo u prethodnoj epizodi, uz neprestanu agresivnu glazbenu podlogu koja prikriva nedostatak dobro razrađenih dramskih situacija. Mislim da će Nolanovom filmu kroz godine reputacija opadati, a ostat će zapamćen ponajviše kao dio ljetnog fenomena "Barbenheimmer" koji je spasio ovogodišnji američki box office – ocijenio je Lukša Benić i komentirao Oscar za najbolji strani film koji je pripao britanskoj drami ‘Zona interesa‘ koja progovara o obiteljskoj idili u kući smještenoj tik do bodljikave žice koncentracijskog logora Auschwitz.

image

 Jonathan Glazer

Robyn Beck/Afp

- ‘Zona interesa‘ je nešto drugo, intrigantnije ostvarenje koje je i u samoj formi zanimljivo, ali opet u nekim dijelovima kao da je moglo otići korak dalje i možda biti malo manje "očigledno" u inzistiranju na banalnosti zla. Svakako, zahtjevan film, zasluženo nagrađen – ističe sugovornik kojega veseli i nagrada za novi Miyazakijev animirani film koji uskoro dolazi u naša kina. Na jedan od ovogodišnjih takmaca na Oscara, Scorseseove ‘Ubojice cvjetnog mjeseca‘ ima par primjedbi:

- Žao mi je što Scorsese nije počistio brojne scenarističke nedostatke u tom filmu, čini mi se da je uz konzistentnije napisane likove to vrlo lako mogao biti ozbiljan doprinos njegovoj ionako fascinantnoj filmografiji. Lilly Gladstone je u svojoj ulozi sjajna, ali je u drugoj polovici filma praktički potpuno ispala iz radnje, tako da je Emma Stone zasluženo nagrađena za Lanthimosovu travestiju Uboga stvorenja – mišljenja je Lukša Benić.

image

 Emma Stone

Valerie Macon/Afp

A kakve su bile toalete holivudskih dama na crvenom tepihu? Na vječnu temu o najvećim pogocima i promašajima kad su raskošne haljine posrijedi, osvrnula se dubrovačka modna dizajnerica Andrea Zvono. Posebno je izdvojila odabir Margot Robbie, popularne filmske Barbie koja se umjesto ružičaste, ovaj put odlučila za varijantu uvijek elegantne crne u kojoj su mnogi prepoznali ‘pogreb za Barbie‘.:

- Jako mi se sviđa njezin cjelokupan izgled. Jako sam sretna jer sam vidjela i neke haljine koje dosta sliče mojima. Vanessa Hudgens i Jamie Lee Curtis posebno su me se dojmile.Crna haljina ravnog kroja koja prikazuje žensku figuru i uvijek dobro dođe u ormaru uz nakit je pun pogodak – istaknula je Andrea Zvono.

 

 

28. travanj 2024 19:57