StoryEditorOCM
ZabavaDOBRI ZALOGAJI

Donosimo vam utjehu s top pet obroka u slučaju da večeras opet, iživcirani grižnjom savjesti, iza 22 sata krenete tražili što ćete pojesti: ‘izbrisat‘ će glad i neće vas udebljati

Piše javorka luetić/sd
3. svibnja 2022. - 19:36

Scenarij je svima poznat, a posebno ljudima koji paze na svoju tjelesnu težinu - dogodi vam se da vam prije odlaska na spavanje počne kruliti u želucu.

Obično krenete prema hladnjaku i u dilemi ste što pojesti da lakše zaspete.

Nudimo neka rješenja za takav problem. Isprobana su i funkcioniraju.

Da biste izbjegli večernji štrajk glađu, najvažnije je mudro planirati obroke tijekom dana. Tako kažu stručnjaci na jednoj od najčitanijih web stranica health.com, donosi Slobodna Dalmacija.

Prvo, pokušajte izbjeći glad. Ako jedete neredovito i malo, upozoravaju nutricionisti, račun ćete platiti navečer. Pobrinite se da većinu hrane pojedete do večere i jedete dovoljno proteina i vlakana. Međutim, kada ste u krizi, slijedite preporuke u tekstu.


Rižin biskvit s maslacem od kikirikija

Ovaj mini zalogaj prije spavanja idealan je primjer takozvanog "svetog trojstva" u prehrani. To je kvalitetna kombinacija proteina, masti i ugljikohidrata.

Maslac od kikirikija sadrži proteine ​​i dobre masti, a rižin kolač sadrži ugljikohidrate. Zbog toga će noću šećer u krvi biti na zavidnoj razini. Izbjegavajte samo maslac od kikirikija koji sadrži šećer.

image
AFP


Grčki jogurt s jagodama i bademima

Kao i u prethodnom prijedlogu, i ovdje se nalaze ugljikohidrati (jagode), proteini (grčki jogurt) i masti (bademi). Jagode sadrže antioksidanse.

Birajte borovnice, maline, jagode, kupine, ribiz. Idealno bi bilo da su svježi, ali i smrznuti se mogu samljeti u blenderu, a zatim preliti grčkim jogurtom.

image
AFP


Orahe prelijte crnom čokoladom

Često se događa da većina ljudi prije spavanja jednostavno pojede nešto slatko. Zato je šaka orašastih plodova prelivena tamnom čokoladom savršena poslastica.

Stoga je cilj kontrolirati količinu i provjeriti ima li čokolada između 70 i 85 posto dijelova kakaa. Za ovaj slatki zalogaj izvrsni su lješnjaci, bademi, brazilski orasi, pekani i makadamija.

image
AFP


Opet banane

Osim što su ukusne i zdrave, banane će vam pomoći da lakše zaspite. To je zato što sadrže kalij, koji opušta mišiće i triptofan, koji poboljšava raspoloženje. Da, slatke su, ali zapamtite da sadrže prirodni šećer.

Orasi

Ako vas želudac stisne prije spavanja, to nije dobar znak jer signalizira da mu nedostaje kalorija i hranjivih tvari. Orašasti plodovi su izvrstan izvor kalcija, magnezija i vitamina B.

Osim što zasićuju, ozbiljno pomažu u borbi protiv raznih bolesti, poput dijabetesa.

Dakako da ćete paziti na količine.

image
AFP
08. svibanj 2024 20:53