StoryEditorOCM
ZabavaKAKO DUBROVČANI SLAVE VALENTINOVO

Cijelu je godinu visila za špaherom, pa ću je taj dan odvesti na večeru i to, po mogućnosti, u Trebinje!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
9. veljače 2023. - 11:56

Kupuju li Dubrovkinje i Dubrovčani svojim bračnim ili životnim partnerima poklone za Valentinovo te kakva su iznenađenja najpopularnija na Dan ljubavi? Raspitali smo se obišavši nekoliko parfumerija i trgovina s donjim rubljem, a za komentar nismo ostali uskraćeni ni od  mušterija i slučajnih prolaznika.

Škakljiva tema

- S godinama se sve manje kupuju pokloni za Valentinovo. Vjerojatno radi inflacije - nagađa djelatnica jedne parfumerije. - A muškarci najčešće izabiru ono što im mi savjetujemo - smije se.

- Neki su i u istraživanju po kupaonicama pa dođu s fotografijom nekog kozmetičkog proizvoda koji im supruge ili djevojke koriste - ističe Ines Petrović, djelatnica jedne parfumerije u Dubrovniku. - Najčešće su to parfemi jer je njega kože škakljiva tema, teško je odrediti što nekome odgovara na osnovu priče. S parfemom će manje pogriješiti - naglašava.

image

Ines Petrović

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Predložimo im koji bi parfem najbolje odgovarao njihovim partnericama, ispitamo ih što voli i je li tamna ili svijetla jer pretpostavka je da tamnije žene vole intenzivnije i jače mirise, dok su svijetle žene obično nježnije. Nudimo i linije za njegu tijela i imamo veliki izbor šminke, u čiju se kupnju muškarci kao poklona također upuste - otkriva Ines.  

- Pogotovo vječnog crvenog ruža - dodaje njezina kolegica, usput dodajući da se ona i njezin suprug za Valentinovo - ne daruju.

- Pravimo se da ga nema. Ionako je previše godišnjica kroz godinu, pa Valentinovo ne gledamo kao nešto bitno. Ljubav se može pokazati i na druge načine - zaključuje.

Romantika je umrla

U drugoj trgovini koja drži kozmetičke i druge proizvode, djelatnica nam otkriva da, prema njezinu iskustvu, svi kupuju u zadnji čas, a i muškarci i žene uglavnom izabiru parfeme ili neke poklon setove koji su već lijepo i prigodno zamotani.

- Umrla je romantika! - dočekala nas je Ivona Šačić na vratima jedne od trgovina koja prodaje donje rublje i takozvani ‘spavaći program‘.

image

Ivona Šačić

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Za Valentinovo se kupuje, ali rijetko. Ne znam radi li se o nedostatku financijskih sredstava, što je vrlo moguće, ili je romantika jednostavno umrla. Nešto se dogodilo - navodi Ivona - Možda i radi teških životnih situacija kojih je jako puno oko nas. Nadajmo se da će biti bolje.

- Prethodnih godina je bilo bolje, ali meni se čini da je svake godine sve manje kupovanja. Oni koji ipak kupuju poklone svojim ženama ili djevojkama, najčešće biraju nešto seksipilnije i romantičnije. Pamuk malo tko bira! To nije moderno jer je praktično i komodno - s osmijehom kazuje naša sugovornica.

image

Pero Delalija

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Muškarci su bili nešto kraći u svojim komentarima, pa nam je tako Pero Delalija, na pitanje što će kupiti supruzi za Valentinovo, kratko odgovorio:

- Njoj je Valentinovo svaki dan!

Striper koji je volio žensko rublje

Naš sugrađanin, koji je želio ostati anoniman, indisponiran je tim Valentinovim:

- To mi je tako isprazan praznik. Što sad, varat ću ženu s tri ljubavnice, prebit ću je par puta i onda ću joj na Valentinovo kupiti parfem i glumiti romantiku! Cijelu je godinu visila za špaherom, pa ću je taj dan odvesti na večeru i to, po mogućnosti, u Trebinje... Gdje 14. veljače neće biti slobodnog stola... To je naš konzumerski pogled na Valentinovo - izgovorio nam je u jednom dahu.

Nastavili smo osluškivati mišljenja Dubrovkinja i Dubrovčana u obližnjoj trgovini donjim rubljem:

- Nama vam je ovdje jednom došao striper pet minuta prije zatvaranja i tražio žensko prozirno donje rublje, ali - za sebe! - povjerila nam je djelatnica. Njima na ovom poslu nikad nije dosadno jer, kako kaže, svašta dožive.

image

U dubrovačkim trgovinama ima izbora za neku sitnicu za Dan ljubavi

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

- Za Valentinovo naši kupci vole iznenaditi svoje partnerice, a naša klijentela je - iznenađujuće - više starija nego mlađa populacija - povjerava nam.

- Kupuju sve što imamo u ponudi, ali zasad kod nas u kupovini pred Valentinovo ipak prednjače žene, koje najviše izabiru rublje - zaključuje.

29. travanj 2024 11:41