StoryEditorOCM
ZabavaMEDENJACI U KOCKICAMA

Cavtaćanka Ana Bilandžija na ‘pleh‘ je postavila Modrića, Sosu, Gvardiolu, Livakovića... Ovo su možda najslađi Vatreni: ‘Ne dam nikome da ih pojede, doma ih čuvam pod staklenim zvonom!‘

Piše Gabrijela Bijelić
19. prosinca 2022. - 18:52
Ana Bilandžija s medenim Vatrenima (u donjem redu izbornik Dalić, hobotnica Livi i ‘ministar obrane‘ Gvardiol)Ana Bilandžija/Facebook

Većina nas u subotu navečer nervozno je grickala nokte tijekom susreta za treće mjesto na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, a Ana Bilandžija iz Cavtata bacila se na pečenje medenjaka. I to ne bilo kakvih, nego – Vatrenih. Dok su naši igrači u lovu na broncu lomili otpor žilavog Maroka, Ana je grijala pećnicu za 11 figurica u kockastom dresu. Zapravo, dvanaest ako im pribrojimo gospodina u svečanom crvenom odijelu u kojemu je lako detektirati izbornika Zlatka Dalića:

image

Vatreni medenjaci u obličju nogometne reprezentacije

Ana Bilandžija/Facebook

- Ako pažljivije pogledate medenjake, možete prepoznati cijeli tim Vatrenih. Medenjak s maskicom na licu je Joško Gvardiol, traku na kosi, kao i na terenu, nose kapetan Luka Modrić i Borna Sosa, ima tu i par bradatih, onaj s ričanom kosom je Ivan Perišić, a u žutom je naš vratar Dominik Livanković. A ako s nekim Vatrenim niste načistu, u snalaženju će uvijek pomoći broj na dresu – opisuje ukratko svoj idealni ‘početni sastav‘ ova kreativna učenica prvog razreda Turističke i ugostiteljske škole u Dubrovniku, smjer slastičar.

image

Vatreni medenjaci u nastajanju

Ana Bilandžija/Facebook

Ana odmalena voli izrađivati slatke delicije, a baš su joj medenjaci posebno dragi, njihovu je izradu već davno usavršila kroz cijeli niz motiva. Za pripremiti ove mundijalske slastice cavtatskoj je tinejdžerici trebalo između dva do tri sata, od početne zamisli do realizacije. Uz figure Vatrenih, u kompoziciji je i lopta s kockastim uzorkom i srdašce u znak potpore.

- Radila sam ih od pred kraj utakmice. Za Božić se inače peku medenjaci kao simbol blagdana, a ja sam htjela napraviti nešto drugačije, da ostane primijećeno – otkriva nam buduća slastičarka koja sebe u budućnosti vidi u nekom hotelskom timu za pripremu vrhunskih kolača. Što se ovogodišnjih vatrenih medenjaka tiče, za publiku ne mora brinuti. Putem FB profila ‘Zavazda Konavle‘ za njezino su sportsko-blagdansko djelo doznale na tisuće navijača brončane ekipe.

image

Još malo nenogometnih medenjaka iz Anine manufakture

Ana Bilandžija/Facebook

A subotnji se medenjaci hrabro opiru sladokuscima:

- Ne dam nikome da ih pojede, doma se čuvaju pod staklenim zvonom. Voljela bih poslati sliku Vatrenima da ih vide. A moguće je da ću ispeći još ovakvih medenjaka ako bude interesa – kaže nam Ana.

Kapetan Luka Modrić sinoć je na zagrebačkom dočeku brončanih naciji obećao da će reprezentacija u Hrvatsku jednom donijeti svjetsko zlato. Sljedeći Mundijal je za četiri godine, dotad će Ana savladati većinu tajni slastičarstva. Tko zna, možda će i zlatnu momčad opet ‘oslikati‘ medenjacima. A moguće umjesto gingerbreada osmisli neku laganiju voćnu tortu jer će se 2026. SP u Americi valjda igrati u uobičajenom ljetnom terminu.

 

 

19. travanj 2024 04:55