StoryEditorOCM
ZabavaMISLITE NA ZDRAVLJE

Brzo osvježenje na visokim temperaturama jako je opasno za srce, nagli ulazak u more može izazvati čak i infarkt, evo što ne smijete činiti

Piše dv
27. srpnja 2022. - 20:34

Visoke temperature povećavaju opasnost za zdravlje.

Kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu može nastati toplinski udar kad se uz jako crvenu i toplu kožu javljaju glavobolja, ubrzano kucanje srca, ubrzano disanje, visoka tjelesna temperature i mučnina, piše ordinacija.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Radi se o vrlo opasnom stanju i za zdrave osobe, a posebno za kronične bolesnike, djecu, osobe starije životne dobi, radnike koji rade na otvorenom.

Ono što je također vrlo opasno za srce su i nagle promjene temperatura, a iznimno je opasno na visokim temperaturama tražiti brzo osvježenje. Naime, prilikom naglog ulaska u hladno more ili rijeku može doći do naglog sužavanja krvnih žila srca što može izazvati infarkt miokarda i dovesti do srčanog zastoja.

Zaklada Hrvatska kuća srca provodi projekt Oživi me od 2014. godine te se zalaže za uvođenje Nacionalnog programa u sklopu kojeg bi se edukacija postupka oživljavanja provodila u obrazovnim institucijama.

Jednako tako, bilo bi korisno da se poveća broj dostupnih defibrilatora (AVD uređaja) na javnim mjestima, kao i broj građana laika koji znaju s njima upravljati jer se na taj način može spriječiti veliki broj smrti uslijed iznenadnog srčanog zastoja.

Na koji način kardiovaskularni bolesnici, ali i svi zdravi građani, mogu jednostavnim postupcima umanjiti rizik za svoje zdravlje uslijed velikih vrućina objasnila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., članica Upravnog odbora Zaklade Hrvatska kuća srca.

-U vrijeme velikih vrućina, dovoljno je ne izlagati se vrućinama između 11 i 17 sati, piti dovoljnu količinu vode, izbjegavati alkohol i kofein te tjelesne napore, savjetovati se s liječnikom oko terapije lijekovima, konzumirati laganu hranu i obavezno koristiti zaštitni faktor, pokrivalo za glavu te laganu i prozračnu odjeću, kazala je, piše ordinacija.hr

 

 

 

02. svibanj 2024 17:06