StoryEditorOCM
ZabavaZVIJEZDA LJETA|

BOWA David Skoko i chefovi u otočnoj džungli

Piše DV
16. srpnja 2020. - 15:08
Na prvi pogled skrivena ljepotica s juga Hrvatske šipanska Bowa osvaja na prvu. Skrivena u uvali Elafitskog otoka Šipana u dubrovačkom arhipelagu ni ove, po svemu drugačije godine, nije razočarala. Naprotiv, svojim se konceptom izvrsno uklopila u novo normalno. Distanca je u Bowi prirodno okruženje, a svakim danom sve više i više gostiju dolazi u ovaj mali skriveni raj hrvatskog juga.
 
Jedan od najboljih hrvatskih chefova David Skoko nedavno je zajedno s timom Bowe kreirao ljetni meni koji ove godine izravno spaja ono iz prirode koja okružuje ovo čarobno mjesto, frišku ribu iz mora kao i specijalitete i posebne začine s otoka. Koncept ovo prostora kao da je ostao isti iz davnih vremena Rimskog carstva koje je vladalo ovim područjem. Gastro filozofija ovdje je vrlo jasna, svakog se dana nudi ono što se može tog dana ubrati ili uloviti u moru. Kreacije mladih chefova u suradnji sa Skokom dali su prijedloge po kojima ćemo dugo pamtiti ljeto 2020.
 
“Ja sam ribar. Klanjam se moru i prirodi. To sam pretočio u ugostiteljstvo. Iza mene stoji tradicija koja je sa mnom od prvog udaha. To sam donio na Bowu. Ovaj fine dining u džungli koja su osmislila tri duha: mornar, arhitekt i ugostitelj je meni iznimna čast nastaviti razvijati. Ljudi koji su radili, a danas moji kolege, ovaj restoran tretiraju obiteljskim pristupom jer sve je važno, svaka travka, kamen, maslina i ježinac te poštovanje prema majci prirodi!“ – ističe vlasnik Pero Šare i dodaje: „Kada vidite Bowu, mislite da ste u snu. U tom snu moja vizija su domaće namirnice, voće i povrće otoka Šipana, tunj našeg Jadrana i kamenice Malog Stona koje moja obitelj uzgaja generacijama. Jednostavnost i tradicija u maniri robinzonskog fine dininga. To je Bowa: Best Of Whats Around
 
Sashimi od trupca, marinada od trlja s kaparima, crudo od škampi, tempura od srdela, tartar od trupca ili pak neki drugi specijaliteti od svježe ribe sam su neki od prijedloga šipanske ljepotice za ovo ljeto. Bowa nije samo restoran, ona je doživljaj, osjećaj i iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti. 

Sashimi od trupca


Sastojci:

0,4kg trupca
0,8kg rikole
0,12 maslinovo ulje, limun sol papar emulzija

Postupak:

Trupca otkostiti, odvojiti od kože i skinuti tamnocrveno meso. Posušiti kuhinjskim papirom i oštrim nožem prema koži rezati pod kutom od 45 stupnjeva. Pravilno posložiti na sitno rezanu rukolu i začiniti emulzijom maslinovog ulja, limuna, soli i papra te pokapati s par kapi poke umaka.



Crudo od škampi

Sastojci:

0,4kg škampi
0,05kg tapioke
2 jušne žlice soja umaka
Žličica ribane limete
Prstohvat cvijeta soli i papra
Maslinovo ulje po želji

Postupak:

S “kavijarom” od tapioke perlice kuhati 15 minuta u većoj količini vode. Nakon 15 minuta ohladiti perlice u hladnoj vodi i aromatizirati sojinim umakom te pustiti da odstoji pola sata. Škampe očistiti i blago začiniti cvijetom soli, svježim ribanim paprom, limetom i maslinovim uljem aromatiziranim s mažuranom. Servirati hladno.





Marinada od trlje s kaparima

Sastojci:

0,4kg trlje (2kom)
2 cijeđena limuna
0.1 plodova kapara
0.1 cherry rajčice

Postupak:

Trlju isfiletirati i otkostiti. Marinirati kratko u limunovom soku 10-15min. Rezati pod kutom od 45 stupnjeva. Servirati cijeli file pravilno narezan, garnirano s plodom kapara i cherry rajčicom.




Tempura od srdela

Sastojci:

0.5kg srdela


Za tapenadu:

0.25 zelenih maslina
0.2 motara
0.2 kapara
0.2 inćuna
1 češnjak

Za kremu:

0.2 tikvica
2 crvena luka
0.05 maslaca
Prstohvat soli i papra

Postupak:

Srdele otvoriti na knjigu te puniti tapenadom od zelenih maslina, motara, kapara, inćuna, češnjaka i maslinovog ulja. Napraviti tempuru od oštrog brašna, žumanjka, mineralne vode i malo panko krušnih mrvica. Servirati uz kremu od središnjeg dijela tikvica.

Krema: tikvice narezati na ploške te prodinstati s crvenim lukom uz malo soli, papra i maslaca.



Tartar od trupca

Sastojci:

1 kg trupca ili palamide
1 dl maslinovog ulja
Jušna žlica senfa dijon
Sol
Papar
Tucani čili
Dva češnja češnjaka
Manja glavica mladog luka
200 g domaće palente
Ukiseljene morske šparoge ili motar
Slani inćuni

Postupak:

Svježeg trupca isfiletirati i odstraniti tamno meso tako da ostanu samo fileti zdrave tamnocrvene boje i čvrste teksture. Narezati ih na što manje kockice. U širokoj zdjeli umiješati sitno sjeckan mladi luk i češnjak, dodati žlicu senfa, maslinovo ulje, sol, papar i prstohvat čilija. Dobro pomiješati s narezanom ribom i ostaviti u frižideru da odstoji barem pola sata. Skuhanu palentu narezati na ploške i popržiti na ulju dok ne postane hrskava.

Za kremu od češnjaka kuhati na pari cijeli češanj dok ne omekša, iscijediti ga u zdjelu, dodati nekoliko inćuna i malo maslinova ulja te dobro izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije tekstura slična majonezi.
19. travanj 2024 00:34