StoryEditorOCM
ZabavaTV FILM TJEDNA |

BLACK LIVES MATTER ‘Da 5 Bloods‘ Spikea Leea - vijetnamska studija rasne nejednakosti

Piše Gabrijela Bijelić
28. srpnja 2020. - 11:04
Film 'Da 5 Bloods' ukazao se na streaming servisu Netflixa u jeku aktualnih prosvjeda protiv rasizma u SAD-u, najvećih još od 1960-tih. A baš je ta turbulentna dekada nadahnula afroameričkog redatelja i aktivista Spikea Leea za novo ostvarenje koje tematizira Vijetnamski rat, još jednu bolnu epizodu američke povijesti.

Lee je bojnu na jugoistoku Azije pogurao u prošlost, a svoje likove pedesetak godina postarao i vratio na negdašnje ratište, po posmrtne ostatke petog suborca i ponešto zakopanog blaga. Filmski je vremeplov rezultirao atipičnom ratnom dramom koja ne može bez redatelju omiljenih eksplicitnih poruka. Ovaj put one dolaze na početku i kraju filma, iz usta boksačkog diva Muhammada Alija i smaknutog borca za građanska prava dr. Martina Luthera Kinga, obojice žestokih protivnika vijetnamskog militarističkog izleta.

'Da 5 Bloods' otrovnu strelicu odapinje i prema dugogodišnjem bjelačkom veličanju ili barem romantiziranju tog vojnog fijaska. Filmovi poput Ramba, Apokalipse sada ili Zelenih beretki, vijetnamskog 'westerna' Johna Waynea, usredotočuju se na W.A.S.P., prešućujući podatak o 32-postotnom udjelu Afroamerikanaca u džunglama jugoistoka Azije.

Spike Lee u svom stilu kreće ispravljati povijesnu nepravdu kroz priču o četvorici vijetnamskih veterana predvođenih prgavim Paulom (Delroy Lindo u ulozi karijere), PTSP-ovcem čiji se sin David (Jonathan Majors) priključuje očevim ratnim drugovima u potrazi za izgubljenim vođom ratne družbe. A upravo je tom 'Stormin' Normanu' posvećen naziv filma 'Peta krv', u potpunosti opravdan nastupom Chadwicka Bosemana (Crni panter). Bosemanov Norman je (bio) neke vrste prosvjetitelj svojim suborcima, s njim oni stječu svijest o potlačenosti crne manjine koja se proteže i na angažman u Vijetnamu.

Osim pomodne maksime 'Black lives matter!', Spike Lee slojevito oslikava i poslijeratni komunistički Vijetnam. Zemlja je to gdje još operiraju francuski opsjenari i mutni biznismeni (dojmljiva epizoda Jeana Renoa), mjesto u kojem obitavaju stotine izvanbračne djece američkih vojnika i bivših seksualnih djelatnika koji danas rade kao vodiči strancima.

U 'Da 5 Blood' preskoci kroz vrijeme riješeni su CGI tehnologijom pomlađivanja, a akcijske scene iz obje epohe film duljine dva i pol sata štite od sindroma dosade. Spike Lee ne može protiv sebe, voli velike teme i poruke kao s transparenata nakon ubojstva Georgea Floyda, no može mu se oprostiti jer je proizveo dobar komad sociološke studije o nejednakosti.
26. travanj 2024 09:06