StoryEditorOCM
ZabavaSPEKTAKL NA ELAFITSKOM OTOKU

Autor glazbe za Oscarom nagrađeni film i Michael League pridružuju se bendu Thane Alexe na Ponta Lopud Jazz Festivalu

Piše D. V.
7. kolovoza 2024. - 10:36

Antonio Sánchez, koji je 2008. nastupao uz Olivera Dragojevića u prestižnom njujorškom Carnegie Hallu i Michael League, vođa sastava Snarky Puppy nastupit će na ovogodišnjem izdanju Ponta Lopud Jazz Festivala uz Thanu Alexu, umjetničku direktoricu i suosnivačicu festivala.

Ponta Lopud Jazz Festival od 29. do 31. kolovoza pruža jedinstvenu priliku za uživanje u vrhunskom jazzu na jednom od najljepših hrvatskih otoka. Ispod poznatih lopudskih palmi, posjetitelji će moći doživjeti renesansu jazza kroz vrhunske izvedbe međunarodno priznatih glazbenika.

Antonio Sánchez je četverostruki dobitnik Grammy nagrade i jedan od najcjenjenijih bubnjara u jazz svijetu, a na Lopud donosi nevjerojatne vještine i inovativan glazbeni izričaj. Njegova karijera dolazi do vrhunca 2014. kada je skladao glazbu za film Birdman Alejandra Gonzáleza Iñárritua, koji je osvojio četiri Oscara, uključujući najbolji film, a Sánchez je za tu glazbu osvojio i nagradu Grammy te nominaciju za Zlatni globus za najbolju originalnu glazbu. Njegovu karijeru dodatno je obogatio rad na glazbi za HBO-ov dokumentarni serijal Anarhisti. Autor je više od desetak albuma kao vođa sastava ili solo izvođač, a projekti mu uključuju hvaljene albume The Meridian Suite i Three Times Three. Ovaj istaknuti glazbenik već je nekoliko puta nastupao u Hrvatskoj. Prvi put nastupao je u Dubrovniku 1997. godine s United Nations Orchestrom predvođenim Paquitom D’Riverom. Također, svirao je u Zagrebu s Patom Metheneyjem, Garyjem Bourtonom, Dianne Reeves i Kennyjem Wernerom, a na Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. i s bendom Thane Alexe.

image

Thana Alexa

Justa Bettman

„Moj nastup “Birdman Live” na drugom Ponta Lopud Film Festivalu 2022. bio je most koji je povezao film s jazzom i omogućio nam da najavimo prvi Ponta Lopud Jazz Festival. Osim što je glazba moj život, promišljam je na dublji, produhovljen način. Nije to jedino što me definira, već ono o čemu razmišljam svakog dana u životu i zbog čega sam znatiželjan i ponizan. Glazba je mistična, jer to je viša sila. Još uvijek mi je fascinantno da zvučni valovi mogu potaknuti ljude da osjete toliko toga. Moja primarna uloga umjetnika je nastojati komunicirati s drugim ljudima kroz glazbu“, naglasio je Sánchez.

U koncept Ponta Lopud Jazz Festivala, zbog njegovog edukativnog karaktera, savršeno se uklapa i Michael League, koji je osim svoje umjetničke karijere strastveno posvećen i glazbenom obrazovanju te je dosad održao masterclassove u preko 200 škola diljem svijeta. Peterostruki je dobitnik Grammyja i osnivač renomiranih sastava Snarky Puppy i Bokanté, a 2017. godine pokrenuo je GroundUp Music Festival, koji je od tada postao platforma za nastupe renomiranih glazbenika.

„Iznimno se veselim što ću na Ponta Lopud Jazz Festivalu nastupati uz svoju dugogodišnju prijateljicu i nevjerojatnu glazbenicu Thanu Alexu. Posebno sam uzbuđen što ću sudjelovati na masterclassovima te tako proširiti strast prema glazbi na širu zajednicu ljubitelja jazza“, poručio je Michael League.

Na ovogodišnjem drugom izdanju Ponta Lopud Jazz Festivala, Sánchez i League s pjevačicom Thanom Alexom nastupit će kao grupa Bad Hombre. Ovi umjetnici, uz ostale talentirane glazbenike kao što su Fabian Almazan, Will Vinson, Sara Serpa, Dan Pugach, Mark Whitfield II, Antonio Mazzei, Idan Morim i Sam Weber, redefiniraju suvremeni jazz kroz kreativnu suradnju i predanost glazbenom razvoju, što će imati priliku predstaviti publici na Ponta Lopud Jazz Festivalu.

Ulaz na jazz koncerte besplatan je za sve posjetitelje, a za vrijeme trajanja festivala, od 29. do 31. kolovoza, za publiku iz Dubrovnika organiziran je i besplatan transfer brodom Argosy, koji svakog dana polazi iz luke Gruž (preko puta place), a s Lopuda ispred hotela Lafodia.

image

Michael League

Shrey Grupta

Kreativna platforma Ponta Lopud nosi i predstavlja tri ljetna kulturna programa 2024. te spremno dočekuje sve zaljubljenike u umjetnost, prvenstveno film, glazbu i književnost. Ponta Lopud ljetne projekcije prvi je od tri događaja koji je, slaveći filmsku umjetnost, održan od 27. do 29. lipnja. Drugi događaj, koji će od 29. do 31. kolovoza na otok privući ljubitelje glazbe, popularni je Ponta Lopud Jazz Festival, dok je ovogodišnji novitet kreativne platforme pokretanje novog, trećeg ljetnog festivala, Ponta Lopud Book Bridge, koji trajanjem od 27. do 29. rujna zaokružuje ljetne manifestacije i zatvara kulturno-umjetničku sezonu Lopuda. Više informacija o programu, rasporedu i projekcijama pronađite na jazz.pontalopud.hr i društvenim mrežama Ponta Lopud Jazz festivala!

19. rujan 2024 18:42