StoryEditorOCM
ZabavaBOŽANSKI GLAS|

ARIANA ŽUSTRA Pjevam oduvijek, a ovoj 2020. godini zamjeram što mi nije dozvolila doći u Grad!

Piše Lorita Vierda
3. prosinca 2020. - 15:27
Ariana Žustra Dubrovkinja je božanstvenoga glasa i zanimljivih i estetski prelijepih spotova za svoju glazbu, i pravo je osvježenje na glazbenoj sceni. Od djetinjstva živi u Njemačkoj, zadnjih sedam godina u Berlinu, ali Grad joj je uvijek u mislima, pa ga je u spot za zadnju objavljenu stvar "Twingling of an eye" oslikala u punom sjaju. Nastpa pod umjetničkim imenom Zustra, a njezina se glazba vrti i na BBC-ju, što je velika stvar za nove glazbenike. Korona je pogodila u jednoj mjeri, a u drugoj joj je, ispričala nam je, itekako pomogla. Samo za Moskar predstavlja nam sebe i svoju glazbu, i neutaživu želju za domom.

Otkad se bavite glazbom? Kad i kako je to počelo?

Muzikom se bavim od malena. Pjevam otkad se sjećam. Kad sam imala pet godina za Božić sam dobila keyboard, svirala sam po sluhu, a s devet naučila sam sebe svirati gitaru. Na sveučilištu sam počela snimati svoje pjesme s prijateljima doma u home studiju s jednostavnim sredstvima. Muzika na ovaj način kako je stvaram danas, počela je prije otprilike dvije godine.


 

Radili ste i za glazbeni časopis Rolling Stone, a kako to danas izgleda? Znamo da je ova godina malo specifična, nema koncerata, nema ili ima vrlo malo bliskih susreta...

-Kod Rolling Stonea sam imala svoje školovanje godinu dana, a sad radim kao freelancer za razne medije. Imala sam veliku sreću što sam ove godine radila kao glavna urednica časopisa o avangardnoj klasičnoj glazbi. Uspjeli smo dovršiti gotovo sve intervjue prije prvog lockdowna, tako da sam poslije mogla dosta normalno nastaviti raditi na časopisu. Ionako radim puno od kuće i volim taj mir, zbog čega me pandemija nije pogodila poput ljudi koji su navikli svakodnevno odlaziti u kancelariju. Još u listopadu sam vodila komunikaciju za dva Beethovenova festivala. Imali smo i veliku sreću s tim: tjedan dana kasnije došao je drugi lockdown. Tako da se ove godine mogu smatrati sretnom."

image
Ariana Zustra, dubrovacka glazbenica u Berlinu
JONAS ELSNER

 

Obzirom da ste glazbenica, kakva vam je ova godina, po pitanju posla? Znamo da su svi iz te branše u velikim problemima. Je li vam sve ovo što se događa omogućilo da se možda malo više pozabavite glazbom ili vas je ograničilo na neki način?

-Naravno da sam se bila veselila ljeti svirati festivale. Ove bih godine imala i važan koncert u Kölnu na c/o pop festivalu, vjerojatno najvažnijem okupljanju u glazbenoj industriji u Njemačkoj. Jako sam se veselila i to mi je predstavljalo veliku stvar. Ali, što da kažem, sajam je bio otkazan. Ali ne mogu to promijeniti, pa se zbog toga ne ljutim. Ali nadam se, kao sigurno i svaki drugi glazbenik, da će u budućnosti biti mogućnosti za ponovno predstavljanje svoje muzike. Imala sam puno ideja za nove pjesme, ali ova se godina što se toga tiče nije razlikovala od uobičajene, to je kod mene bez obzira na vanjske okolnosti. Melodije mi se mogu pojaviti u glavi u svim prilikama, bilo na kasi u butizi ili dok perem robu, haha!"

image
Ariana Žustra, dubrovačka glazbenica u Berlinu

 

Dubrovnik je u ovom zadnjem spotu koji je jako neobičan i lijep. Kad ste zadnji put bili doma, odnosno koliko se često nađete u Gradu?

-Evo sad je to zapravo bolna točka: dolazim u Dubrovnik svako ljeto, što je duže moguće, i ako mogu, dva puta godišnje, ali ove godine to prvi put nije bilo moguće i to me jako pogodilo. Za mene je to uvijek vrhunac godine. 2020, to ti uzimam za zlo!"

Izašao je novi singl, što dalje? Imate li bar neka očekivanja? Malo je godina nezgodna, ne zna se hoće li i iduća biti slična, je li uopće moguće nešto ozbiljno planirati ili se samo ''sanjari'?

-Situacija je vrlo teška. Toliko teška, da ne možemo ni reći koliko će teško biti u budućnosti. Posebno je nezgodno za newcomerse poput mene: svi koncerti i albumi koji su otkazani ove godine odgođeni su za 2021. godinu. Sve je već isplanirano i rezervirano. Ali ipak nitko ne može predvidjeti može li se sve to zaista nadoknaditi po želji. Za newcomerse u teoriji uopće više nema slobodnih mjesta. Ali što ćeš: debitantski album “The Dream Of Reason” ću ionako objaviti sljedeće godine i nadati se najboljem i dati sve od sebe. Ne može više od toga."
07. svibanj 2024 07:56