StoryEditorOCM
ZabavaVečera za 5 na selu

Altroke, Metropola!

Piše Jadran Kapor
3. veljače 2023. - 19:06

Ajde, budimo sad iskreni - kad god kažem da idem u Metropolu, mi se zapravo sprdamo sa Zagrebom i Zagrepčanima. Kad god netko spomene bečke konjušare, meni na pameti nije Španjolska škola jahanja u - kako bi Ljubo Česić Rojs rekao - glavnom gradu svih Austrijanaca.

Zagreb ima tramvaj. Pa i onaj naš. Što smo ga, žali Bože, ukinuli. Zagreb ima četvrtinu ili trećinu stanovnika Hrvatske, a mi jedva zeru više od jedan posto. Oni imaju Sniježnu kraljicu, a mi tek gomilu kamenja. Ali su nam ga naši pređi makar skladno i šesno složili. Za razliku od njihovih markiranih vreća za smeće što ih slažu po kantunima.

U svakom slučaju, kad god se manji (grad) ruga većemu, trebalo bi pretrpjet. Ionako nije iz zloće. Nego, eto, onako... Ali kad na televiziji s nacionalnom koncesijom, emitiranom iz Zagreba - jer o‘kle bi drugo - prikažeš emisiju koja se zove Večera za 5, i kad tu emisiju samim naslovom definiraš kao večeru na selu, pa napomeneš da se to selo zove Dubrovnik, e onda priča postane mrvicu zločesta.

Prvi put su gospari preko toga prešli gospodski. Znaju naši ljudi da nije etiketa toliko važna koliko sam sadržaj. Zna dubrovačka trgovačka duša da je i loša reklama bolja nego nikakva. A druga stvar, ruku na srce, volimo se vidjet na televiziji. Eto, neka nas i drugi vide, pa taman da smo i sa sela. Uostalom, cijela priča i jest malo seljačka - nešto se kao kuha, glavni junaci jedva gutaju, ali viču da "ajme famozo" i onda se iza kamere deboto izrigaju. Sve je to manje važno od činjenice da je na malom ekranu konačno osvanuo netko i od naše čeljadi, jel‘ da?

Uostalom, možda se radi i o uredničkoj greški. Naprosto neki malac robuje naslovu, a čeljad na selu ima pametnijeg posla nego izmišljat nekakve fensi recepte. Neće fina usta zelenu menestru, tvrda im kaštradina, a lardo nije dobro za kolesterol. I zato daj amo čokoladnu fantaziju, riblje pljukance s krunicom od rinje metvice, patku na posteljici od jabučnog gulaša sa hrenom, servirano na čipsu od sipinog crnila. To mi daj, a ne pašta fažol.

Uglavnom, cure i mladići. Neka nas u Dubrovniku, a vi ostanite u Jarunskoj rivijeri i ovog ljeta. Altroke, Metropola.

06. svibanj 2024 23:34