StoryEditorOCM
Zabava#EUROPE

Ako i prezirete Instagram, iskoristite ga za sebi važnu stvar: novinarka ‘Slobodne‘ otkriva kako ‘pronjuškati‘ senzacije na putovanjima i donijeti uzbudljive fotografije

Piše Rebeka Pastuović/sd
28. rujna 2022. - 20:18

Europa je, unatoč poziciji koju zauzima kao šesti kontinent po veličini, dugi niz godina omiljena i vodeća turistička destinacija.

Takav podatak ne čudi kada uzmemo u obzir šaroliku i turbulentnu povijest, kao i njezin čuveni nadimak “kolijevka zapadne kulture”, piše Slobodna Dalmacija.

Snažan dokaz o značajnoj ulozi Europe u svjetskoj povijesti njezino je bogatstvo znanošću, filozofijom, umjetnošću i književnošću, koja i danas budi veliku znatiželju svih onih koji su joj daleko. 

Jedan od najkorištenijih hashtagova na Instagramu upravo je #Europe, pod kojim se konstantno objavljuju “friške” fotografije s prekrasnih lokacija u Europi - poput čuvene Fontane di Trevi u Rimu ili veličanstvenog Eiffelovog tornja u Parizu.

Međutim, pod istim hashtagom “potkrale” su se i neke manje poznate, ali podjednako fantastične lokacije, koje na svom sljedećem putovanju u Europu obavezno morate posjetiti.   

1.) Pariz   

Nakon obaveznog posjećivanja i fotkanja pred Eiffelovim tornjem, sljedeća must see lokacija u Parizu kultni je Moulin Rouge, najpoznatiji kabaret na svijetu.

Ovu titulu nosi još od svog otvorenja davne 1899. godine, kada je bio omiljeno mjesto za druženje među Parižanima i Parižankama iz svih društvenih slojeva.

Slavni crveni mlin na ulazu, prema kojemu Moulin Rouge nosi ime, sačuvan je iz razdoblja vladavine francuskog kralja Luja XIV.

Ekstravagantni crveni interijer prepun ogledala i prekrasne plesačica u spektakularnim kostimima čine ovaj kabaret spektakularom lokacijom, koje će uz malo truda “začiniti” i najbezbojniji Instagram feed.  

Dok ste još u Parizu, ako želite prikupiti još impresivnih fotografija u galeriji za vaše najmilije, obavezno svratite i u Louvre. Kao jedan od najvećih muzeja na svijetu, Louvre je utočište  nekih od najljepših umjetničkih djela poput Da Vincijeve Mone Lise, veličanstvenih skulptura poput Milske Venere, ali i mnogih drugih.

Osim veličanstvene staklene piramide koja se nalazi u dvorištu zgrade muzeja, sami hodnici odišu zapanjujućom ljepotom, zbog koje se u Louvreu snimaju filmovi, pa čak i spotovi za pjesme svjetski poznatih glazbenika. Uzevši u obzir i činjenicu da je za detaljno proučavanje ovog muzeja potrebno čak pet tjedana, veličanstveni kadrovi zagarantirani su vam na svakom koraku, a u umjetničkom okruženju, mašte za kreiranje uspješnih fotografija sigurno vam neće nedostajati.   

2.) Venecija   

Poznata i kao jedan od najpoetičnijih gradova na svijetu, Venecija je još jedna neizostavna turistička lokacija u Europi koju morate posjetiti.   

Uz veličanstveni Trg svetog Marka, istoimenu baziliku i Duždovu palaču, svaki pješački most u ovom "gradu kanala" (ima ih čak 400) čini priču i prekrasan kadar za sebe, a daleko je najveličanstveniji Most Rialto, pod kojim se možete fotografirati i u slavnoj gondoli, s ili bez vašeg gondolijera.  

Ako zaista odlučite posjetiti Veneciju, nezaboravno iskustvo zasigurno bi vam pružilo i putovanje do dvaju od mnogih obližnjih joj otočića - Murana i Burana.

Ovi otočići, od Venecije udaljeni svega deset i dvadeset minuta, poznati su po izradi kultnih predmeta od stakla i proizvodnji prekrasne čipki. Svojim šarenilom otkačenih kuća, ulica, ugostiteljskih objekata i predmeta od stakla, Murano i Burano zaista su zaslužile poziciju na listi najfotogeničnijih lokacija u Europi.

Sigurni smo i da će svaki suvenir kojeg ponesete kući buditi najljepše uspomene. 


3.) Rim 

Ako se odlučite upustiti u putovanje Italijom, bit ćete prisiljeni birati među velikim brojem fantastičnih lokacija koju vam nudi. Osim Venecije, favorit među turistima nedvojbeno je i Rim. 

Među svojim turistima okuplja veliki broj vjernika, kao i strastvenih obožavatelja povijesti umjetnosti.  

Sikstinska kapela papinska je "kućna" kapela u Vatikanu, čiji su zidovi i stropovi oslikani kistovima najvećih majstora u umjetnosti poput  Michelangela, Perugina, Botticellija, ali i mnogih drugih.

Ovi remek-djelima oslikani zidovi zaista nikoga ne bi ostavili ravnodušnim. Osim naslikanih prizora, kapela je puna veličanstvenih skulpturi koje čine prekrasne prizore za svačiji profil.  

Forum Romanum još je jedan važan spomen na povijest Rima, čiji nastanak seže u razdoblje davne antike. Nekoć centar svih zbivanja grada Rima i danas je ostao omiljenim mjestom za šušur među turistima. Ovaj veličanstveni prizor "dušu je dao" za Instagram-post. A ako malo zapregnete maštu, možete zamisliti da ste se na trenutak našli u starom Rimu.  

4.) Barcelona 

Barcelona nosi titulu najposjećenijeg grada u Španjolskoj, dok je u Europi zauzela četvrto mjesto po posjećenosti sve skupa.

Od prekrasne arhitekture, do čistog mora i retro trgovina s namirnicama, ako se nađete u Barceloni, vaša "to-do" lista bit će jako duga, a vaši dani ispunjeni i zabavni. Kadrovi koje ćete postići uz česte sunčane dane i Barcelonino šarenilo, vaše pratitelje će definitivno učiniti ljubomornima.  

Jedna od neizostavnih "postaja" na putu Barcelonom, definitivno je čarobna Montjuic fontana, u blizini Plaza de España i Montjuïc dvorca.

Naime, svaki vikend u večernjim satima, svako pola sata fontane svoje posjetitelje zabavljaju svjetlosnim efektima i vodoskocima, pružajući svima prisutnima fantastično vizualno iskustvo i zavidno dobru pozadinu za neki Instagram-post.  

Još jedna šarmantna lokacija u Barceloni bajkoviti je park Güell, djelo slavnog arhitekta Antonia Gaudija. Ovaj veliki i jedinstveni park ispunjen je različitim mozaicima, bojama, skulpturama i čini spektakularan prizor za svakoga tko se nađe u njegovoj blizini. Prošetajte, opustite se na klupi, uživajte u šarenilu i obavezno - opalite koju fotografiju!  

5.) London  

London je još jedan od gradova koji su se našli na listi najposjećenijih lokacija u Europi. Uz sve poznate lokacije koje su sastavni dio svakog turističkog vodiča za putovanje Londonom, postoje još dvije koje ne smijete propustiti.  

Madame Tussauds poznati je muzej voštanih figura u Londonu, s još nekoliko podružnica diljem svijeta. Ovaj muzej pun je profesionalno izrađenih, realističnih voštanih figura poznatih pjevača, glumaca ili političkih osoba iz povijesti, ali i onih iz modernog vremena.

Imat ćete priliku fotografirati se na čajanci s pokojnom kraljicom Elizabetom II. ili zapjevati na mikrofon uz slavnog Davida Bowieja. Najbolji dio? Možete se fotografirati dok god ne bude zadovoljni fotkom. Voštane lutke neće se buniti.  

Za sve obožavatelje filma još je jedna hit lokacija u Londonu, Warner Bros Studio. Ovaj filmski studio na jednom mjestu obuhvaća sve jedinstvene kostime, prepoznatljve djelove scenografije i različite rekvizite korištene u snimanju svakog dijela poznatog filmskog serijala Harry Potter.

Svaki posjetitelj u ovom studio ima priliku na trenutak zamisliti da se nalazi u hodnicima Hogwartsa, ali i da se fotografira uz zaista nesvakidašnje prizore koje na drugom mjestu ne može pronaći. 

6.) Amsterdam 

Slavni Amsterdam glavni je grad Nizozemske, a zbog kanala koji ga dijele na 90-ak otočića poznat je i po nazivu "Venecija sjeverne Europe".  

Prekrasne šarene ulice i kanali neizostavne su i prepoznatljive foto lokacije kada vas put odvede u Amsterdam. Ipak, među mnogobrojnim uličicama, naše omiljene su Damrak (gdje se osim fotografiranja pred šarenim kućama možete i ukrcati na brod, koji će vas provesti kanalom po vašem izboru) i Ulica crvenih fenjera, koja uz zanimljivu povijest pruža i nezaboravne kadrove za svakog tko joj se približi.  

Ako uličice Amsterdama nisu urodile velikim foto plodovima u vašim galerijama, još jedna Instagramična lokacija u Amsterdamu genijalni je Van Gogh muzej, koji uz najveću zbirku slika i crteža Van Gogha i njegovih suvremenika, sadrži i "interaktivnu izložbu” o životu ovog umjetničkog genija. Prepoznatljivi prizori proizašli iz Vincentova kista sigurno su još veličanstveniji uživo, a dobro bi se uklopili na svakom Insta-feedu.  

7.) Beč 

Beč je glavni i ujedno najveći grad Austrije, koji je kroz svoju dugu povijest uspješno održavao status jednog od utjecajnijih gradova Europe. Ovaj raskošni grad kojeg su obilježila razdoblja kiča baroka i gotike, diljem svijeta poznat je i kao "Grad glazbe" zbog broja uspješnih kompozitora koji su rodom upravo - iz Beča. 

Slavni božićni sajam “Christkindlmarkt”, vožnja kočijom po gradu i Zoološki vrt u Beču samo su vrh sante leda kada je riječ o bogatoj turističkoj ponudi ovoga grada. 

Međutim, među nama omiljenim i najfotogeničnijim lokacijama u Beču izdvojili smo Belvedere vrtove i Hundertwasserhaus i Kunsthaus Wien kuće. 

Belvedere vrtovi veličanstveni su parkovi u okolici istoimene palače, koji odišu Baroknim stilom uređenja. Uredno podrezano zelenilo, veličanstvene fontane i skulpture te prekrasan pogled na Beč savršeni su za provođenje mirnih nekoliko sati putovanja, a idealni i za pokoju fotku.  

Manje jednostavne od ovog vrta, kuće Hundertwasserhaus i Kunsthaus Wien autora Hundertwassera dvije su šarene građevine koje svojom nepravilnošću i upečatljivim izgledom služe kao inspiracija mnogih slikara, kreativaca, ali i Instagramera, a zaista nam dokazuju snažan kontrast među znamenitostima ovoga grada. 

Vaša idealna turistička ruta uz pomoć Instagrama može biti besplatna. Potrebno je samo naučiti rukovati osnovnim oznakama grada u koji putujete, nakon čega će vas svi koji su ga posjetili prije vas, usmjeriti na zabavna (i Instagram-worthy) mjesta. 

Europska kultura i njezini gradovi vrela su tajni, inspiracije, umjetnosti i bogatstva koje, koliko ih god istraživali, uvijek nude nešto novo. Na vašem sljedećem putovanju prilikom obilaska kultnih, monumentalnih lokacija, obratite pažnju i na one koje su "pale" u drugi plan. Iznenadit ćete se kada otkrijete što ste mogli propustiti. 

18. travanj 2024 21:01