StoryEditorOCM
ModaKolekcija JESEN-ZIMA

Đurđica Vorkapić o novoj kolekciji hrvatskog modnog brenda Hippy Garden: Inspiraciju nalazim u sebi, zato je uvijek i imam!

Piše Piše: Lorita Vierda
24. listopada 2021. - 18:39

Jednostavan, sofisticiran i senzualan image nove kampanje Hippy Gardena slavi žensku ljepotu i definira modni senzibilitet.

Krojni identitet nove kolekcije izgleda kao da je mogao nastati danas kao i prije dvadeset godina, ne zato
što je bezvremen, nego jer posjeduje autentičnu svježinu, referencijalnu osobnost i neposrednost.

Đurđica Vorkapić otvoreno ističe ove činjenice kao bitno formativno iskustvo dosadašnjeg stvaralaštva brenda. U tom smislu, kolekcija nam rasvjetljava kako nju kao osobu i dizajnericu, tako i cijelu razvojnu tendenciju brenda Hippy Garden. Njegujući poznatu estetiku, ova kolekcija je odličan primjer kako se mogu spojiti različite vrste tkanina, dezena, boja i idealnih formi za romantičarke u duši koje vole hippie dodir u svom modnom odabiru.

image
Hippy Garden, kolekcija jesen-zima 2021.
 
Šime Eškinja


Kolekcija započinje ljupko, šarmantno i s laganom retro notom, a završava u kreacijama suvremenog karaktera u kojima se poigrava krojevima i siluetama. Jedan od ključnih elemenata i detalja nove kolekcije su diskretne ravne linije – istovremeno neočekivani, ali i savršeni dodatak haljinama, košuljama, kombinezonima i jaknama, su plisirani umetci prepoznatljive Hippy Garden estetike. Sve ovo, kao i više od dvadesetk godina predanog rada Đurđice Vorkapić dovoljan je razlog za razgovor

Optimizam hladnog doba

Spremna je jesenska kolekcija, čime će nas iznenaditi?

-Bojama i uzorkom,cijelom kolekcijom dominira jednostavnost kroz moćnu crvenu i magičnu zelenu. Fokusirala sam se na to da u odabravim bojama koje simboliziraju snagu (crvena) i prirodu (zelena) definiram moć zemlje i njen oporavak. Jednostavnost kroz kreaciju predstavlja samu srž i ljepotu kroja time definira autentičnost kreacije.

Veselilo me je stvaranje ove kolekcije jer sam prilikom svakog novog modela osjećala radost,a to je najbolji znak da se događa nešto lijepo.Ova kolekcija je nadasve lijepa i optimistična.

image
Đurđica Vorkapić kreativka koja stoji iza modnog brenda Hippy Garden
Zeljko Puhovski/Cropix

Iza Hippy Gardena su velike godine rada, puno kreacija i inovacija, što vam je i danas nakon toliko vremena najdraže raditi?

-Proces prilikom stvaranja je doista nešto u čemu uživam, svako stvaranje i sam taj proces je meni najdraži,često puta konačni rezultat i nije toliko bitan,nego je bitan sam proces stvaranja u njemu je najveća magija. Odgovor na ovo pitanje je da mi je stvarati najdraže raditi. Puno je stvaralačkih procesa iza brenda,i svaki sam se potpuno dala i potpuno ga saživjela. Radili smo razne projekte,ponekad imam želju napisti knjigu naših projekata, možda to bude sljedeći izazov.
U kakvim nam bojama dolaze jesen i zima, što Hippy Garden predlaže?

image
Hippy Garden, kolekcija jesen-zima 2021.
 
Šime Eškinja

-Crvena i zelena dominiraju kolekcijom, provlačimo optimizam kroz jesen i zimu. Uzorak pepita pojavljuje se u pojedinim komadima jer s tim uzorkom volim raditi, tako da je bilo neminovno ubaciti ga u kolekciju, a idealno se ljubi sa snagom crvene i moći zelene.

Planiranje je za početnike

Slow fashion uzima zamah, ljubitelji mode kupuju IT komade koje će godinama kombinirati s 'kratkotrajnom' garderobom, dolazimo li konačno na onaj pravi način kupovanja i održivosti kad je moda u pitanju?

-Slow fashion je u hrvatskoj proizvodnji oduvjek prisutan, možda je ovo najbolje vrijeme da hrvatska proizvodnja dođe na svoje. Slow fashion je otpor na neki način brzoj proizvodnji, nehumanim uvjetima proizvodnje odjeće i nehumanim uvjetima izrabljivanja djece kao radne snage. Trend brze kupovine i proizvodnje je nametnut tržištu i to rezultira svemu ovome što se suludo događa u svijetu. Doista vjerujem da će sve na neki način usporiti, dobiti veći smisao i ponovo ojačati kvalitetnu proizvodnju.

image
Hippy Garden, kolekcija jesen-zima 2021.
 
Šime Eškinja


Inspiracije i nakon toliko godina vam ne nedostaje, okrećete li se često unatrag kad je to u pitanju? Je li retro zapravo uvijek moderno?

-Nikad se niti u čemu ne osvrćem unatrag, nije li istina da imamo samo sada? Inspiraciju ne nalazim u ničemu izvan sebe, uvijek je potražim u svojoj nutrini i to je razlog da je uvijek imam. Mi smo toliko kompleksna bića i toliko različita, svatko je jedinka za sebe. Kada bi svi tražili svoje inspiracije isključivo u sebi tada bi sve što stvaramo bilo jedinstveno i apsolutno različito.
Što vam je najdraže stvarati, koji su to komadi?

-Meni je najdraže stvarati. Stvaranje je proces koji nadahnjuje, motivira, raduje, volim što sam često u tom procesu.

Jednostavnost i njezina ljepota i nosivost je upravo ono zbog čega vole Hippy Garden, hoće li takva biti i ova jesenska kolekcija?

-Da, apsolutno, jednostavnost je najteža vidljivost ali ujedno i najveća profinjenost, drago mi je čuti da se iz tog razloga voli Hippy Garden.

image
Hippy Garden, kolekcija jesen-zima 2021.
 
Šime Eškinja

Nezahvalno je pitati za planove u vremenima u kojima živimo, ali ipak - imate li ih?

-Ne planiram ništa, ovakve najveće tajne života naučiš kroz vrijeme, tako da planiranje ostavljam nekima koji još uče.

24. travanj 2024 19:06