StoryEditorOCM
ModaSpretni prsti

Ajme što ona sve zna učinit s kukicom i malo konca! Pogledajte divote koje rukama stvara Dubrovkinja Mirela

Piše Lorita Vierda
18. travnja 2024. - 19:38

Svi, kolikogod smotani bili, mogu naučiti one osnove kukičanja - k‘o kad vezivaš špigete. Pa ih ponoviti koliko god treba puta i dobili ste jedan red. Ali njezine su ruke, kao što su ih nekad sve naše babe i none imale, zlatne. I dobro znaju, i bez brojanja i pregledavanja, gdje će ubosti idući ponat. Mirela Hauswitschka kraljica je kukičanja, od rećina, do manina i kolajna, preko takujina, privjesaka pa do bursa, čega se ona uhvati to se pretvara u malo umjetničko djelo. Svako malo objavi najnoviji uradak pokaže zašto valja poštivati domaće, ručni rad koji je i dalje najpodcjenjeniji ali i najkvalitetniji i najljepši.

image

Mirela Hauswitschka i njezini kukičani radovi

Privatni Album/

Miljei i piceji joj nisu napeti, ali - nikad se ne zna, kako je krenula, doći će do vesta i paletuna, samo nek bude malo jača i dulja zima! Zadnja takoreći kolekcija, jer on to radi samo zato jer voli isprobavat nove stvari, je kolekcija upravo bursica, koje često idu s malim neseserom ili takujinom za sitniš, a kako je granulo sunce, pravi su dani za slikavanje učinjenih remek djela.

image

Mirela Hauswitschka i njezini kukičani radovi

Privatni Album/
image

Elegantna bijal bursica za dnevni izlazak

Privatni Album/

Nije ovo baš tako jednostavno kako izgleda, ali je fenomenalna terapija za odmor mozga i umor ruku i očiju. Ništa se ne može dovršiti u pet minuta, a burse su joj, iako uključuju konstantno višesatno kukičanje, postale opsesija.

image

Ljetni dodaci u živim, toplim bojama

Privatni Album/
image

Ljetni dodaci u živim, toplim bojama

Privatni Album/

-Za napraviti ovakve bursice treba dosta vremena, to je višesatno kukičanje jer sam htjela da ovakve budu dosta čvrste, ugusto kukičane s tanjim koncem, što naravno onda zahtijeva višednevni rad. Poslije toga slijedi faza ručnog ušivanja podstave, a zatim ušivanja bursice na "vintage" okvir i dugi lanac. Kada se vidi gotova bursica, ljudi ne mogu predočiti koliko je truda i ljubavi u nju utkano iz razloga što se mogu na tržištu naći slične ali cijenom povoljnije burse koje nisu ručno izrađivane. Jako me veseli kad neko prepozna ljepotu, rad i trud utkan u svaku unikatnu bursicu. Svaka nova torbica meni je opet inspiracija za novu kreaciju,  novu boju ili čak model koji sad osmišljavam.  Pored bursica sad izrađivam i nove modele 3D kukičanih naušnica s novim nastavcima od nehrđajučeg čelika. Predivne cvijetne naušnice za dugo toplo ljeto! - najavljuje Mirela podebljanje već ionako pozamašne kolekcije naušnica, ogrlica i narukvica, koje su statement same za sebe.

image

Mirela Hauswitschka i njezini kukičani radovi

Privatni Album/
image

Zelena bursica ide uz manji neseser i takujin za sitniše

Privatni Album/

-Mogu samo reći da je malo vremena za toliko ideja i radosti koje mi kukičanje pruža i kada vidim da mnogi prepoznaju i žele nositi kao poseban modni unikatni dodatak. - kaže mirela čije su vune i konci, kukice i ostale potrepštine gotovo zatrpale životni prostor, no ona u svemu vidi, kao u klupku vune, samo potencijal za igru. Tko zna što će se od svega još izroditi, a u međuvremenu, uživajte u nekima od posljednjih radova Mirele zlatnih ruku.

24. svibanj 2024 10:58