StoryEditorOCM
Kućni ljubimciOPASNI KUĆNI LJUBIMAC

Urnebesan završetak priče o odbjegloj otrovnici: Tražili su je psi tragači i stručnjaci, a ona je bila - doma

Piše Z.K./JL
26. studenog 2023. - 15:22

U nizozemskom Tilburgu nestala je iz svog terarija dva metra duga zelena mamba, izuzetno otrovna zmija. Policija je ljude zamolila da nipošto ne pokušavaju biti hrabri i uloviti je, jer je to opasno za njih. Vijest o bijegu je prešla gradske granice - iako su se državni mediji zadnjih dana uglavnom bavili izborima, emitirali su i vijest o odbjegloj zmiji, piše Jutarnji list.

Cijela je država, a i svijet, saznao za Tilburg. Stručnjaci za zmije i psi tragači bili su na ulicama grada danima. Pokušavali su pronaći gmaza, za kojeg su pretpostavili da će biti preplašen zbog novog okruženja u kojem se nalazi.

No, završetak ove priče je urnebesan. Tragači i stručnjaci nisu našli ništa, niti je bilo ikakve šanse da otkriju gmaza negdje u gradu - zmija, naime, nikad nije ni napustila svoj dom. Zavukla se iza gipsanog zida i mirno provodila dane, nesvjesna činjenice da je digla grad na noge. Bila je zdrava i živahna, potvrdili su stručnjaci koji su je vratili u njen terarij.

Bez korištenja protuotrova, ugriz mambe, koja u prirodi živi samo u Africi, za čovjeka je u pravilu smrtonosan. Najopasnije je ako neka od mambi ugrizom ubrizga svoj otrov u jednu od glavnih krvnih žila. Tada za terapiju ostaje samo nekoliko minuta vremena. Rođakinja zelene, crna mamba poznata je iz filma ‘Otrov crne mambe‘ iz 1981., u kojem jedna odbjegla otrovnica gmiže kućom u Londonu i rješava jednog po jednog stanara.

26. travanj 2024 20:53