StoryEditorOCM
Kućni ljubimciMOŽE BITI SMRTONOSNO

Pas vam dramatično gubi na težini, bez obzira što je gladan i stalno jede? U pozadini se može kriti ozbiljna bolest, evo na što smjesta treba reagirati i čime ga ne smijete hraniti

Piše Igor Caktaš/sd
28. siječnja 2022. - 17:42

Među onim bolestima koje psi "dijele" s ljudima je i upala gušterače ili pankreatitis – opasna bolest koja može biti smrtonosna ako se ne prepozna i ne liječi na vrijeme.

Upala gušterače kod pasa može biti akutna i kronična, a oba oblika mogu imati blagi i teški oblik. Blagi oblik oboljenja povezan je s manjim lokalnim poremećajima, a teži može prouzročiti ozbiljne probleme u gušterači i drugim organima. Akutna je bolest popraćena teškim bolovima, dok je kronični pankreatitis najčešće blag i s boljom prognozom u konačni ishod bolesti i dugoročno zdravstveno stanje psa, donosi Slobodna Dalmacija.

A što je uopće gušterača i zašto je takav mali organ značajan?

Gušterača je organ koji proizvodi, pohranjuje i oslobađa probavne enzime, koji se potom"distribuiraju" u tanko crijevo kako bi pomogli da se pojedena hrana razgradi, te postane energija i gradivno tkivo psa. Problem nastaje ako u obavljanju svoje svakodnevne funkcije dođe do poremećaja i gušterača počne samu sebe probavljati, što može dovesti do teške upale ili pankreatitisa.

Koji su simptomi

Kod pasa se problem, između ostaloga, vidljivo manifestira drastičnim mršavljenjem, jer se zbog upale gušterače pojedena hrana, ma koliko pas bio gladan i stalno jeo, ne pretvara u gradivno tkivo.

Prema istraživanjima liječnika, kod ljudi pankreatitis u čak 40 posto slučajeva izazivaju žučni kamenci, a u 35 posto prekomjerna konzumacija alkohola. Kod pasa je stanje, naravno, sasvim drukčije, jer se najčešće ne mogu pronaći uzroci koji dovode do upale gušterače, pa ih se naziva idiopatskima.

U tom slučaju, krug mogućih uzročnika, sužava se na one koji bi mogli biti najprisutniji. Među njima su obroci s puno masti, koje vlasnik zna davati psu kako bi ga dobro uhranio i ne znajući u početku kakvu mu štetu dugoročno može time nanijeti.

Kod osjetljivijih pasa, kako doznajemo od veterinara s kojima smo se konzultirali, čak i jedan obrok s masnom hranom može biti kap koja će preliti čašu i dovesti do pojave teške bolesti. Među uzročnicima, nadalje, mogu biti posljedice pojedine nezgode, poremećaji cirkulacije same gušterače tijekom anestezije ili šoka, te pojedini lijekovi koje pas dobiva ili sezonske infekcije poput babezioze i lišmanioze.

Pojedini vlasnici u startu rade grešku pa psa koji je vidljivo smršavio pokušavaju "podići", dajući mu visokokaloričnu i masnu hranu, što kod neprepoznate upale gušterače može nanijeti ogromnu štetu, koja može rezultirati i uginućem psa.

Nemojte se igrati životom svog ljubimca, ne izigravajte mu liječnika, samo ćete mu napraviti medvjeđu uslugu zbog koje ćete požaliti. Zato u startu zatražite pomoć veterinara, koji će dijagnosticirati bolest i poduzeti liječenje.

Visoke troškove liječenja, nažalost, nećete moći izbjeći, ali alternative veterinarskom tretmanu kada je u pitanju upala gušterače, jednostavno nema.

image
Livade,300912.
U Livadama je zapocela manifestacija Dani Zigante Tartufa 2012. Manifestaciju su otvorili Stjepan Mesic i Giancarlo Zigante. Prije otvorenje manifestacije Stjepan Mesic je sa Adrianom Ziganteom i Robertom Marusicem (tartufar) bio u potrazi za tartufima po sumi u blizini Livada. Pod satorima odrzana je izlozba te promotivna prodaja bijelog tartufa. Na standovima mogli su se degustirati proizvodi od tartufa te nagradjena istarska vina. Prisutni posjetitelji mogli su uzivati u cooking show-u koji je izveo kuhar Modrusan.
Na fotografiji: psi dresirani tartufari koji su pomogli u potrazi za tartufima.
Foto: Srecko Niketic/CROPIX
Srećko Niketić/Cropix


Gušterača ima zaštitne mehanizme protiv samoprobave, a bolest se može javiti ako je ta zaštita prekinuta. Kod blagih oblika bolesti, nema samoprobave gušterače, što dodatno otežava problem oko utvrđivanja uzroka upale. Kod životinje se može najprije primijetiti gubitak apetita i mirnije ponašanje u odnosu na uobičajeno.

Povraćanje i slabost

Kod teških oblika dolazi do povraćanja, proljeva, pas trpi bolove u trbuhu, dolazi do slabosti, dehidracije i povišene temperature. U slučaju težeg oboljenja, psi zbog bolova u prednjem dijelu trbuha zauzimaju "položaj za molitvu", kao kada se rastežu nakon spavanja i izlaska iz kućice, ali nakon toga ostaju u takvom položaju. To vam mora biti znak za uzbunu, vaš pas je ozbiljno bolestan!

Prilikom dijagnosticiranja bolesti potrebno je napraviti nekoliko pregleda. Klinički pregled psa i pregled krvne slike moći će veterinaru dati važne podatke o bolesti. Nadalje se dijagnoza može postaviti ultrazvučnim pregledom, te rendgenskim pregledom psa pri čemu će se moći isključiti sumnja na druge bolesti. Konačna dijagnoza može se dobiti histološkim ispitivanjem tkiva gušterače. Međutim, u slučaju sumnje na ozbiljniju upalu, upozoravaju veterinari, treba izbjegavati opću anestetiku za dobivanje uzorka tkiva.

Ništa masnoga i slanoga!

Kod liječenja upale gušterače potrebno je ukloniti one uzročnike koji su mogli biti okidač kod pojave bolesti.

Psu je stoga potrebno davati hranu bez masti, nikako mu se ne smije davati slano, treba izbaciti lijekove koji su mogli prouzročiti bolest i zamijeniti ih onima koji neće izazivati neželjene nuspojave.

Kod veterinara će trebati obavljati redovite kontrole krvne slike kako bi se moglo znati je li se bolest povukla. I nakon toga, ostaje vam stalna briga do kraja života vašeg psa, kojemu morate prilagoditi prehranu, pri čemu je najbolje da se detaljno konzultirate sa svojim veterinarom, kako ne bi došlo do ponovne pojave bolesti, koja bi u novom slučaju mogla biti kobna za psa.

Kod preboljene upale gušterače, naime, nema stjecanja imuniteta, bolest se vrlo lako može vratiti.

18. listopad 2024 06:26