StoryEditorOCM
Kućni ljubimciZAHVALITE JOJ

Mačka vam je donijela ulov kao poklon? Evo što to zapravo znači...

Piše VauMijau
24. siječnja 2023. - 13:52

Vlasnici koji mačke puštaju da se šeću van kuće ili oni koji samo hrane slobodnoživuće mačke, prije ili poslije će se suočiti s kakvim malenim lešom, kojeg im je njihova mačka ponosno donijela. Netaknutog, valja reći, osim što je evidentno lišen života. Nije stvar u tome da je mačka to donijela kako bi pojela kasnije, nego je to baš za vlasnika. Oni nam jednostavno daju do znanja da nas jako vole i donose nam poklone. Nije da baš mogu otići u trgovinu i kupiti nam nešto, pa su napravili jedino što mogu: ulovili nešto za nas. Doduše, postoji i ona popularna teorija da donose svoj ulov jer misle da vlasnik nije u stanju sam nešto sebi uloviti, ali to nije dokazano, donosi VauMijau.

Naravno, trebali bismo cijeniti tu namjeru, no ponekad je to teško, posebno ako nas dočeka očerupana ptica ili sirota mala vjeverica. Ono što vlasnici mogu napraviti kako bi tome stali na kraj, jer životinje koje su nastradale mogu biti i bolesne, je držanje mačaka u kući. Ako je to neizvedivo, uvijek im se može staviti zvonce oko vrata, no tu je pak problem što se mačke mogu ogrlicom ugušiti ako negdje zapnu. Stručnjaci savjetuju i da ih se zabavlja: igrom sa zanimljivim igračkama i treninzima u kojima će potrošiti svoju energiju za lov.

No, nisu mačke jedine koje daruju stvari ljudima. U jednoj studiji iz 2015. godine biolozi iz australskog Queenslanda utvrdili su kako su dupini donosili ribe te lignje i hobotnice ljudima koji su ih hranili. Zbog toga su zaključili kako je to darivanje plijena dio ponašanja sisavaca prema onima koji su im dragi - osim dupina, otkriveno je da to rade i kitovi.

24. rujan 2023 01:20