StoryEditorOCM
Kućni ljubimciZA NE POVJEROVATI

Jeste li znali da vaš pas može nanjušiti skoro sve - pa čak i vašu nevjeru? Ova žena je to saznala na teži način: ‘Počeo je lajati na mene i postao privrženiji mome mužu‘

Piše Ana dukić/ Živim
7. prosinca 2022. - 19:44

Pas je posebna vrsta životinje, bez obzira na to jeste li vlasnik jednog ili ne. Naime, sve više stvari saznajemo o njima i svaki put nas te nove informacije iznenade. Najnovije otkriće je to da mogu osjetiti kad imamo ljubavnu aferu, piše Živim.

Stručnjakinja za ponašanje pasa Anna Webb uvjerena je da psi mogu nanjušiti prevaru u sitnim promjenama na izrazu lica vlasnika, kontaktu očima i položaju tijela.

- Vaš pas sigurno zna gdje ste bili. Njuh im je supermoć! Kad se nanjuši novi miris, zapamtit će ga, pogotovo ako je u korelaciji s vlasnikovim raspoloženjem. Znači li ovaj miris da je moj vlasnik sretan, tužan, pod stresom ili tjeskoban? - navodi Anne, koja je studirala na College of Integrated Veterinary Therapies i voditeljica je za nagradu nominiranog podcasta A DOG’S LIFE, za Metro.

Dodaje da psi imaju oko 220 milijuna receptora za miris u nosu, dok ljudi imaju samo pet milijuna. Što znači da psi zaista imaju supernjuh. Uz to, imaju posebno područje u mozgu gdje pohranjuju svaki miris na koji naiđu. To je poput ogromnog računala - mirisne memorije, piše Živim.

image
/Shutterstock

Odvajanje od vlasnice

Jess iz Hertfordshirea, koja je imala aferu tri mjeseca, postala je toliko paranoična zbog ponašanja svog psa da je očajnički željela završiti s tim. Ona je svoj problem podijelila na stranici za pronalaženje ljubavnika za ljude u braku.

- Imam koker španijela koji je pričvršćen za moju nogu gotovo cijeli dan kad sam kod kuće. Ali otkad sam počela viđati svog novog ljubavnika, kojeg nikada nije upoznao, njegovo se ponašanje promijenilo i bojim se da će moj muž primijetiti. Moj me pas pozdravljao na vratima, ali sada me samo jednom pogleda i pobjegne. Čak je počeo i lajati na mene - iskrena je Jess.

Ne samo to, dodala je da postaje privrženiji njezinom mužu.

Jessin slučaj je komentirala i Anna. Važno je, kaže, istaknuti snagu nosa koker španijela, što je nedvojbeno jedna od pasmina s najjačim njuhom. Upravo to, ističe Anna, moglo je odati Jess. Naime, pas može nanjušiti drugu osobu.

Uz to, Jess je naglasila da se ona najviše brine za svog četveronožnog prijatelja.

Baš zbog ljubavnika, pas je vjerojatno doživio neke promjene u rutini, objašnjava stručnjakinja za ponašanje pasa, a novi "miris" na vlasniku će signalizirati da je upravo to razlog.

- Činjenica da koker izbjegava pažnju znak je da se osjeća pomalo nezadovoljno i da tu emociju prenosi govorom tijela i izbjegavanjem - objasnila je Anna.

 

24. rujan 2023 01:18