StoryEditorOCM
Kućni ljubimciU NJEMAČKOM Walldorfu

Gradske vlasti zabranile vlasnicima mačaka da ih do kraja ljeta puštaju iz kuća! Evo zbog čega

Piše dv
24. svibnja 2022. - 10:30

Vlasnici mačaka u njemačkom gradu Walldorfu moraju do kraja kolovoza te svoje ljubimce držati isključivo u kućama kako bi se tijekom sezone razmnožavanja zaštitila rijetka vrsta ptice - ševa.

Riječ je o vrsti koja gnijezdo pravi na tlu, pa je zbog toga vrlo lak plijen za mačke. Prema pisanju Euronewsa, populacija ptica u zapadnoj Europi posljednjih nekoliko desetljeća se znatno smanjuje. Međunarodni savez za konzervaciju prirode (IUCN) je neke od njih istaknuo kao one za koje treba biti zabrinut, jer ih je sve manje, piš Klix, a prenosi Jutarnji list.

Vlasti Walldorfa su poručile da je svaka mjera bitna za opstanak ševa. Tromjesečna zabrana koja se odnosi na mačke primjenjivat će se u južnim dijelovima grada.

image

Zagreb, 260322.
Shopping centar King Cross.
Prvi dan medjunarodne izlozbe macaka.
Na fotografiji: perzijska macka.
Foto: Ivana Nobilo/CROPIX

Ivana Nobilo/Cropix

Vlasnici mačaka, koji budu kršili ovu zabranu, bit će novčano kažnjeni. Ako ljubimca puste izvan doma, to će ih koštati 500 eura. Ako mačka usmrti pticu, bit će kažnjeni s 50 tisuća eura.

Međutim, iz najveće njemačke organizacije za zaštitu životinja Deutscher Tierschutzbund upozorili su da onemogućavanje mačaka da izlaze vani kod njih uzrokuje stres. Odluku lokalnih vlasti ocijenili su kao kontroverznom.

Pojedine druge organizacije pozdravile su odluku da se zaštiti spomenuta vrsta ptice, ali smatraju da to ne smije biti na štetu drugih životinja. Ukazuju da je čovjek isključivo krivac za to što je ta ptica ugrožena. Prema pojedinim studijama, vlasničke mačke usmrte tek manji broj ptica, prenosi Euronews.

 

18. travanj 2024 07:50